Nie ma jak świeże zioła! Są najbardziej aromatyczne ze wszystkich produktów żywnościowych, zawierają wiele cennych pierwiastków. Pasują do sałatek, zup, przystawek, a nawet deserów. I to zarówno te polskie, znane nam od dziesięcioleci, jak i te bardziej egzotyczne.
Kolendra
Kolendra znalazła zastosowanie głównie w kuchni, ale posiada też właściwości zdrowotne. Zawiera przeciwutleniacz, który zapobiega wchłanianiu się tłuszczów zwierzęcych. Badania dowiodły, że kolendra pomaga we wszelkiego rodzaju dolegliwościach żołądkowych – w niestrawności, wzdęciach i biegunce. Słaba herbatka z kolendry może być stosowana na kolki u dzieci w wieku poniżej 2 lat. Jest bezpieczna dla niemowląt, uśmierza ból.
Nasiona kolendry mają łagodny, ciepły i słodkawy smak, z delikatną nutką skórki pomarańczowej. Liście doskonale komponują się z wieloma ostrymi potrawami z Indii, Meksyku i Bliskiego Wschodu. Nam kolendra kojarzy się przede wszystkim z guacamole – bez niej ta potrawa nie istnieje.
Szczypiorek
Szczypiorek jest popularnym składnikiem kuchni europejskiej ze względu na delikatny smak. Jest istotnym smakiem w niektórych mieszankach przyprawowych (np. remoulade), zestawach ziołowych (np. fines herbs), które są powszechnie używane w kuchni francuskiej.
Szczypiorek wykorzystuje się w celu obniżenia ciśnienia krwi i wspomagająco na trawienie. Pobudza również apetyt i posiada pewne właściwości antyseptyczne.
Majeranek
Znana przyprawa w postaci suszonej lub świeżej. Majeranek jest zazwyczaj używany w kuchni europejskiej. Dodaje się go do sosów rybnych, małży, owoców morza, sosów na bazie masła i pomidorów, sałatek, octu, sosów grzybowych i do bakłażana.
W Niemczech majeranek nazywany jest „kiełbasianym ziołem” i jest używany wraz tymiankiem i innymi przyprawami w różnych rodzajach kiełbas. Zazwyczaj dodaje się go na końcu gotowania, aby zachować jego delikatny smak.
Majeranek pasuje do warzyw, między innymi do kapusty, ziemniaków i fasoli. Nasiona tego zioła są używane do aromatyzowania słodyczy i produktów mięsnych.
Bazylia
Aromat bazylii sprawia, że jest ona idealnym uzupełnieniem pomidorów, stąd często jest określana jako „zioło pomidorowe”. Stanowi doskonały dodatek do bakłażana, cukinii i szpinaku. Dodając bazylię w ciągu ostatnich 30 minut gotowania, poprawiamy smak zup przygotowywanych z roślin strączkowych (grochu, soczewicy).
Bazylia ma działanie łagodzące, wzmacniające układ pokarmowy, pobudza też apetyt, przyśpiesza procesy trawienne, ma działanie rozkurczowe i wiatropędne, zapobiega też wzdęciom.
Tymianek
Tymianek charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech, do czego przyczynia się obecność lotnego olejku – tymolu.
Tymianek ma działanie rozgrzewające i pobudza wydzielanie się śluzu w płucach. Jest pomocny przy zatwardzeniach. Zapobiega zakażeniom bakteryjnym, grzybiczym i wirusowym. Oba jego składniki – tymol i karwakrol – działają rozluźniająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.