
„Mamucie Przysmaki” po raz drugi!
„Mamucie Przysmaki” to kolejna książka Violi Grzelki, autorki bloga kulinarnego i osoby obdarzonej niezwykłym smakiem i artystyczną duszą. Co wyszło z tego połączenia?
„Mamucie Przysmaki” to kolejna książka Violi Grzelki, autorki bloga kulinarnego i osoby obdarzonej niezwykłym smakiem i artystyczną duszą. Co wyszło z tego połączenia?
Nie tabletki, nie pastylki, a właśnie konfekty, morselki, syropy stanowiły remedium na wiele dolegliwości. Leczono nimi przeziębienie i niestrawność. Łagodzono kaszel i ból żołądka. I choć dziś w aptekach mamy całe mnóstwo różnego rodzaju leków i suplementów, to właśnie dawne preparaty ziołowe wracają do łask. Dlaczego warto się nimi zainteresować? Skąd czerpać receptury? I komu
„Ekologiczny Poradnik Księżycowy” ukazuje się na rynku od prawie 30 lat. Czym odróżnia się od większości kalendarzy księżycowych? W jaki sposób z niego korzystać nie tylko w pracy w ogrodzie, czy na polu, ale także codziennym życiu? Rozmawiamy z autorką, Magdaleną Przybylak-Zdanowicz.
Farma Świętokrzyska dynamicznie się rozwija. Poszerzenie oferty o mrożonki, zwiększenie powierzchni gospodarstwa, rozwój sprzedaży przez Internet to tylko niektóre z działań podjętych przez firmę, o których Karolowi Przybylakowi opowiedziała Kinga Myśliwska, Dyrektor Generalny w Farmie Świętokrzyskiej.
Konserwowanie żywności pozwala na zachowywanie sezonowych smaków na dłużej i spore oszczędności. Nie marnujemy jedzenia, a dodatkowo zyskujemy mnóstwo satysfakcji i przyjemności. Rozmawiamy o tym, dlaczego warto zostać domowym przetwórcą i czy jest to trudne. Opowiada Krzysztof Leśniewski, autor książki „Wyrób konserw w słoikach i puszkach”.
Wytwarzając samodzielnie konserwy i przetwory mamy pełną kontrolę nie tylko nad ich smakiem stosowanymi surowcami oraz dodatkami. Do takiego hobby warto się jednak przygotować, zwłaszcza jeżeli chcemy w domu przygotowywać konserwy mięsne.
Z wikliny plecie prawdziwe cuda. Od lat uczy innych, jak zrobić z niej przedmioty użytkowe, ale i piękne. Wyplatanie to dla niego prawdziwa sztuka. Tomasz Kowal, autor „Poradnika początkującego wikliniarza”, z pasją opowiada o wikliniarstwie i przekonuje, że wykonane z niej przedmioty są nie tylko praktyczne i ekologiczne, ale stanowią też środek artystycznego wyrazu.
Na ogrodnictwie zna się jak mało kto. Jest wrażliwa na piękno przyrody i chętnie dzieli się swoją wiedzą. Cecylia Ciechańska, autorka książki „Ogród dla każdego”, opowiada nam o swojej pasji i podpowiada, jak zrobić pierwszy krok w samodzielnej uprawie kwiatów, warzyw i ziół.
Na temat alergii pokarmowych wie niemal wszystko. Od 10 lat wspiera rodziny, w których rozpoznany został problem nietolerancji. Gotuje bez mleka, jajek, soi, orzechów i kakao. W swoją pracę wkłada całe serce. Katarzyna Jankowska, autorka bloga Mama Alergika Gotuje, w rok 2021 weszła ze wznowionym wydaniem swojej pierwszej książki. Co w niej znajdziemy?
Nie mamy czasu na diety i liczenie kalorii. Żyjemy w nieustannym biegu. Chcemy jednak odżywiać się zdrowo i mieć szczupłą sylwetkę. Czy więc znajdzie się dla nas jakiś kompromis? Bardzo możliwe! Z pomocą przychodzi Elżbieta Przygocka, gastronom i specjalista ds. dietetyki o holistycznym podejściu do życia, autorka książki „Ułóż sobie zdrowie”.
Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.
Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.