KATEGORIA:

Eko biblioteka

Ostatnie artykuły

w tej kategorii

Konfekty, morselki, syropy. Dawne specyfiki wracają do łask!

Nie tabletki, nie pastylki, a właśnie konfekty, morselki, syropy stanowiły remedium na wiele dolegliwości. Leczono nimi przeziębienie i niestrawność. Łagodzono kaszel i ból żołądka. I choć dziś w aptekach mamy całe mnóstwo różnego rodzaju leków i suplementów, to właśnie dawne preparaty ziołowe wracają do łask. Dlaczego warto się nimi zainteresować? Skąd czerpać receptury? I komu

czytaj więcej »

Konserwowanie żywności. Dlaczego warto?

Konserwowanie żywności pozwala na zachowywanie sezonowych smaków na dłużej i spore oszczędności. Nie marnujemy jedzenia, a dodatkowo zyskujemy mnóstwo satysfakcji i przyjemności. Rozmawiamy o tym, dlaczego warto zostać domowym przetwórcą i czy jest to trudne. Opowiada Krzysztof Leśniewski, autor książki „Wyrób konserw w słoikach i puszkach”.

czytaj więcej »

Domowy wyrób konserw? To da się zrobić

Wytwarzając samodzielnie konserwy i przetwory mamy pełną kontrolę nie tylko nad ich smakiem stosowanymi surowcami oraz dodatkami. Do takiego hobby warto się jednak przygotować, zwłaszcza jeżeli chcemy w domu przygotowywać konserwy mięsne.

czytaj więcej »
Kosze z wikliny

Tomasz Kowal: Wikliniarstwo największy kryzys ma już za sobą [wywiad]

Z wikliny plecie prawdziwe cuda. Od lat uczy innych, jak zrobić z niej przedmioty użytkowe, ale i piękne. Wyplatanie to dla niego prawdziwa sztuka. Tomasz Kowal, autor „Poradnika początkującego wikliniarza”, z pasją opowiada o wikliniarstwie i przekonuje, że wykonane z niej przedmioty są nie tylko praktyczne i ekologiczne, ale stanowią też środek artystycznego wyrazu.

czytaj więcej »

„Ułóż sobie zdrowie”. Ciekawa opowieść o mocy ludzkiego ciała i umysłu [recenzja]

Nie mamy czasu na diety i liczenie kalorii. Żyjemy w nieustannym biegu. Chcemy jednak odżywiać się zdrowo i mieć szczupłą sylwetkę. Czy więc znajdzie się dla nas jakiś kompromis? Bardzo możliwe! Z pomocą przychodzi Elżbieta Przygocka, gastronom i specjalista ds. dietetyki o holistycznym podejściu do życia, autorka książki „Ułóż sobie zdrowie”.

czytaj więcej »