Teraz czytasz...
Wykorzystaj czerstwy chleb. 10 sposobów
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Wykorzystaj czerstwy chleb. 10 sposobów

Agnieszka Gotówka

Czerstwy chleb nie powinien trafiać do śmietnika. Wykorzustaj go! Mamy przynajmniej 10 sposobów!

Federacja Polskich Banków Żywności podaje, że najczęściej marnowanym produktem w polskich domach jest pieczywo. Chleb i bułki wyrzuca blisko 62 proc. konsumentów. Jak temu zapobiec?

1. Bułka tarta

To chyba najłatwiejszy sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Pszenne pieczywo warto trzeć regularnie, wówczas zawsze będziemy mieć pod ręką tartą bułkę. Trzeba jednak pamiętać, że chleb i bułki muszą schnąć w sposób naturalny. Nie mogą też być przechowywane w foliowych workach, bo spleśnieją, a wówczas nie można już nic z nimi zrobić.

2. Grzanki z czerstwego chleba

Idealne do zupy pomidorowej, pieczarkowej lub cebulowej są grzanki. Te najlepsze powstają w domu i zrobić je można z czerstwego chleba. Co więcej, można je przygotować na zapas. W jaki sposób? Chleb pokrój w kwadraciki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju lub masła. Gdy staną się złociste, posyp je ulubionymi ziołami, wyłóż na talerz, a po ostygnięciu przesyp do słoika. Szczelnie zamknięte mogą być przechowywane nawet kilka tygodni.

3. Tosty francuskie z czerstwego chleba

Dziś czerstwy smażony chleb, namoczony wcześniej w jajku i podawany z cukrem, miodem lub dżemem, określa się mianem tostów francuskich. A przecież sposób ten znały już nasze babcie, które najpewniej żadnej nazwy dla tego pysznego dania nie miały. Był to jednak dla nich dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba, uwielbiany zresztą przez wszystkich, zwłaszcza przez najmłodszych.

Dziś tosty francuskie ponownie pojawiają się w wielu domach. Można je podawać ze smażonym jabłkiem z dodatkiem cynamonu lub domowej roboty powidłami. Idealnie smakują też „solo”, posypane cukrem pudrem lub polane miodem.

4. Jajecznica na grzance – pomysł na wykorzystanie czerstwego chleba

Jeden z naszych Czytelników wspomniał o „chlebie po czesku”, którą w jego rodzinnym domu przygotowywało się według przepisu: starą kromkę chleba smażono na patelni, a gdy zrobiła się brązowa i chrupiąca, nakładało się na nią gorącą jajecznicę, a wszystko posypywało się grubo startym serem. Do przygotowania takiego śniadania można też wykorzystać czerstwą bułkę. By danie było mniej kaloryczne, ser można zastąpić ziołami, np. szczypiorkiem lub natką pietruszki, posypując nimi jajecznicę.

5. Grzanki z pieca

Czerstwe kromki chleba bardzo dobrze smakują na ciepło. Takie danie to szybka przekąska. Dobrze też sprawdza się w roli przystawki. Na podgrzany w piekarniku chleb można położyć plaster sera żółtego, a całość obficie posypać ziołami. Można też przygotować sałatkę ze świeżych, drobno pokrojonych pomidorów z dodatkiem oliwek, którą nakłada się na grzanki.

Grzanki z pieca to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba

6. Wykorzystanie czerstwego chleba? Chlebek z masełkiem bazyliowo-czosnkowym

Jeśli została nam cała bagietka lub większa ilość chleba, można przygotować pyszny chlebek z masełkiem według przepisu Katarzyny Kosmali (znajdziecie go w jej debiutanckiej książce „Ziołowe smaki”). Przepis na to danie jest bardzo prosty, a smak doskonały.

Składniki:

  • 1 średni chleb
  • 10 plasterków żółtego sera
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 15 listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuścić, dodać przetarty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane liście bazylii.
  2. Tak przygotowane masło wlać do miski i odstawić do ostygnięcia.
  3. Gdy masło stężeje, naciąć chlebek tak, aby nie przeciąć skórki od spodu.
  4. Smarować masłem miejsca nacięcia, ułożyć plasterki sera żółtego.
  5. Zapiekać w piekarniku ok. 20-25 min w temperaturze 170°C.

Przepis może też stanowić inspirację. Bazylię można zastąpić np. natką pietruszki. Tak przygotowane masełko można położyć na pojedyncze kromki chleba.

7. Mrożenie

Bardzo dobrym sposobem, który uchroni przed wyrzucaniem pieczywa, jest jego mrożenie. W ten sposób chleb i bułki zachowają swoją świeżość. Jeśli mamy taką możliwość, warto na pieczywo przeznaczyć jedną szufladę w zamrażarce. Dobrym pomysłem jest również rozmrażanie tylko takiej ilości kromek, jaką faktycznie potrzebujemy. Mrozić można zarówno chleb pszenny, jak i upieczony z innych rodzajów mąk.

Przeczytaj więcej na temat: mrożenie

8. Wodzionka

Zupę tę zna chyba każdy Ślązak. Dawniej była przygotowywana regularnie. Jej podstawę stanowi czerstwy chleb oraz wrzątek, a smaku potrawie dodaje czosnek i przyprawy, zwłaszcza sól i pieprz. W niektórych domach wodzianka była wzbogacona tłuszczem, np. skwarkami, smalcem, lub smażonymi ziemniakami.

Zobacz także


Wodzionka, zwana też wodzianką, spożywana była niezależnie od dnia tygodnia w rodzinach robotniczych i chłopskich. Pojawiała się też na stołach osób zamożnych.

W 2007 roku wodzianka została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Do dnia dzisiejszego stanowi symbol skromności i oszczędności, które to cechy stereotypowo przypisuje się śląskim gospodyniom domowym.

9. Suchy chleb dla… konia?

Fani serialu „Wojna domowa” zapewne pamiętają, że jeden z bohaterów produkcji zbierał suchy chleb dla konia. Specjaliści sugerują jednak, że nie jest to dobry pomysł. Zwierzęta te mają bardzo wrażliwy układ pokarmowy i czerstwe pieczywo może im zaszkodzić. Nie dotyczy to najpewniej zwierząt, które od zawsze spożywały chleb.

Czerstwe pieczywo będzie jednak smakować kurom i trzodzie chlewnej. Zjedzą je też psy. Trzeba jednak pamiętać, że kromki nie mogą być spleśniałe. Jeśli więc chcemy oddać wyschnięty chleb zwierzętom, zadbajmy o jego prawidłowe przechowywanie.

Przeczytaj więcej na temat jakości chleba: Chleb zdrowy i smaczny, czyli…

10. Szarlotka recyklingowa z czerstwego chleba

To sposób na wykorzystanie czerstwego chleba, o którym nie każdy słyszał. Jest jednak na tyle ciekawy (i smaczny!), że zasługuje na to, by pojawić się w naszym zestawieniu. Suchy chleb namoczony w mleku i jajku, następnie wymieszany z cukrem i cynamonem pełni rolę masy, którą nakłada się na herbatniki wyłożone na blaszce. Między warstwy wykłada się odpowiednio przygotowane jabłka. Masa chlebowa, jaką używa się do przygotowania tego ciasta, jest praktycznie niewyczuwalna w smaku.

Artykuł powstał w oparciu o odpowiedzi udzielone przez naszych Czytelników na portalach społecznościowych. Dziękujemy wszystkim za inspirujące wskazówki. 

Przeczytaj także: Jak nie marnować żywności

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.