Sałatki na grill to obecnie dość często wyszukiwane zagadnienie. Szukacie inspiracji i podpowiedzi, jak przygotować je szybko, tanio i smacznie. Dobrze trafiliście! Zebraliśmy przepisy na sałatki do grilla. Mamy też kilka innych propozycji dań, które zaskoczą i Was, i Waszych gości.
Sałatki na grill. Dlaczego warto je przygotować?
Bądźmy szczerzy: dania z rusztu nie należą do najzdrowszych. Nie oznacza to jednak, że raz na jakiś czas nie można ich zjeść. Odpowiednio przygotowane nie zaszkodzą, a będą smacznym posiłkiem dla całej rodziny. Sprawdzą się też podczas spotkań z przyjaciółmi i na różnego rodzaju imprezach w plenerze.
→ Przeczytaj również: Warzywa i owoce. Jak zwiększyć ich udział w diecie?
Tradycyjnie grillujemy kiełbasy, różnego rodzaju mięsa (np. karkówkę i boczek) i kaszankę. Coraz częściej też na ruszt kładziemy ryby. Odpowiednio zamarynowane smakują bardzo dobrze, jednak warto podawać je z pieczarkami lub odpowiednio przygotowanymi warzywami. Te również można ugrillować, a podpowiedzi, jak to zrobić i które wybrać, znajdziecie w artykule „Warzywa na grilla. Które sprawdzą się najlepiej?„. Skorzystajcie też z naszego przepisu ↓↓↓
Grillowane warzywa z serem halloumi
Składniki
- 10 małych pieczarek
- czerwona papryka
- żółta papryka
- czerwona cebula
- pęczek szparagów
- cukinia
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
- oliwa z oliwek
- świeże listki bazylii
- 10 czarnych oliwek
- 1 łyżka kaparów
- ½ kostki sera halloumi
Przygotowanie
- Pieczarki pokrój na pół, cebulę i cukinię w grubszą kostkę.
- Paprykę żółtą i czerwoną oraz ser pokrój w kostkę.
- Oliwki przekrój na pół.
- Od szparagów odłam twarde końcówki i pokrój szparagi na krótsze odcinki.
- Warzywa polej oliwą, posyp przyprawami i przełóż na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
- Dodaj kapary.
- Piecz warzywa ok. 20-25 min. w temperaturze 180°C. Dodaj listki bazylii przed podaniem.
- Polej oliwą z oliwek.
Dobrym pomysłem jest jednak podanie świeżych warzyw, np. w formie sałatki. W ten sposób dostarczymy organizmowi choć trochę witamin i minerałów. Uzupełnimy też smak pieczonego mięsa, a przy tym nie dostarczymy organizmowi zbyt wielu kalorii.
Sałatki do grilla – przepisy
Szybka sałatka na grilla to połączenie różnych rodzajów sałat z pomidorkami koktajlowymi i sosem. Prościej się nie da 😊
→ Przeczytaj również: Co zrobić z pomidorów?
Jeśli jednak chcemy zrobić coś bardziej wyszukanego, polecamy zieloną sałatkę z borówkami. To połączenie smaków, które zaskakuje, ale okazuje się być świetnym uzupełnieniem dań mięsnych.
Popularna jest też sałatka na grilla z makaronem, do przygotowania której potrzeba:
- 300-400g makaronu razowego (rurki, świderki lub duże muszle)
- puszkę kukurydzy
- puszkę mieszanki fasoli czerwonej, białej i cieciorki
- 4 pomidory
- główkę sałaty (karbowanej) lub 100 g roszponki albo rukoli
- 3/4 szklanki oliwek zielonych bez pestek
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- 1/2 cebuli
- sól i pieprz
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju roślinnego (przelej zimną wodą i zostaw na sicie). Sałatę dobrze umyj, porwij na mniejsze części, wrzucić do miski i obficie skrop sokiem z cytryny.
Pomidory i cebulę umyj i pokrój. Dorzuć do sałaty. Dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę. Całość skrop (2-3 łyżki stołowe) oliwą, dodaj makaron, oliwki i dopraw do smaku.
Przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z dwoma ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, pokrojoną drobno cebulą i przyprawami (możesz dodać np. czosnek niedźwiedzi).
Jeśli nie przepadasz za fasolą, a chcesz zrobić danie z makaronem, odpowiednia będzie sałatka z tortellini. Dodaje się do niej odcedzony makaron, kukurydzę konserwową, pokrojoną w kostkę szynkę, ogórka oraz paprykę i rukolę lub roszponkę. Wszystkie składniki łączymy z sosem jogurtowym i gotowe!
Jaka sałatka do grilla?
Do dań z rusztu pasować też będą sałatki z tuńczyka (np. z pomidorami). Robi się je szybko i mają ciekawy smak. Jedną z nich przygotujesz według przepisu:
- 300-400 g brązowego ryżu
- czerwona papryka
- cebula
- puszka kukurydzy
- puszka ciecierzycy
- 5 jaj
- 5-6 ogórków konserwowych
- 1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
- 3 łyżki stołowe majonezu
- pieprz i sól
Ryż po ugotowaniu odsącz i wrzuć do dużej miski. Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę, podobnie paprykę, cebulę i ogórki. Wrzuć do miski i dorzuć odsączoną kukurydzę i ciecierzycę oraz rozdrobnione kawałki tuńczyka z oliwy z oliwek. Dodaj majonez i dopraw do smaku.
Wśród naszych faworytów jest też sałatka ziemniaczana na grilla, która pozwoli Twoim gościom poznać smaki Bliskiego Wschodu, a przy tym dobrze pasuje do tradycyjnie grillowanych w Polsce mięs. Batata harra, bo o tej potrawie mowa, nie jest wcale trudna do zrobienia, a składniki potrzebne do jej przygotowania znajdziesz w każdym sklepie.
Możesz też podać tradycyjne pieczone ziemniaki z ziołami i polane oliwą ziołową. Dzieci je uwielbiają!
Szybka sałatka na grilla to również sałatka z mango i kurczakiem oraz z pieczonych buraków, halloumi i kurczaka.
Co zrobić na grilla?
Rewelacyjna sałatka do grilla to jedno, ale warto również położyć na ruszt sery, np. halloumi. Smakuje wybornie! Polecamy również szaszłyki z serem halloumi i boczkiem.
A jeśli szukamy podpowiedzi, co na grilla tanio i szybko, polecamy… czerstwy chleb z masłem czosnkowym. Do tego dobrej jakości kiełbasa, sałatka i syty posiłek gotowy!
Do mięsa możemy też podać chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym. Sprawdzi się, kiedy masz już podeschnięty bochenek i brakuje Ci pomysłu na jego wykorzystanie. Chrupiące kromki z ciągnącym się serem zasmakują każdemu.
I na koniec pamiętaj o bezpiecznym i zdrowym grillowaniu. Nie przypalaj jedzenia i niczym go nie polewaj. Palenisko rozpalaj powoli. Nie wkładaj do niego gazet, drukowanego papieru, szyszek, igliwia czy nawet iglastego drewna.
Po zakończonej uczcie dokładnie oczyść i umyj ruszt, by nie pozostały na nim fragmenty przypalonego jedzenia.
Więcej podpowiedzi, jak zdrowo grillować, znajdziesz w artykule „Grill. Czy może być zdrowy„.