Teraz czytasz...
Warzywa i sałatki na grill [przepisy i inspiracje]

Warzywa i sałatki na grill [przepisy i inspiracje]

Agnieszka Gotówka
warzywa grillowane z serem halloumi

Sałatki na grill to obecnie dość często wyszukiwane zagadnienie. Szukacie inspiracji i podpowiedzi, jak przygotować je szybko, tanio i smacznie. Dobrze trafiliście! Zebraliśmy przepisy na sałatki do grilla. Mamy też kilka innych propozycji dań, które zaskoczą i Was, i Waszych gości. 

Sałatki na grill. Dlaczego warto je przygotować?

Bądźmy szczerzy: dania z rusztu nie należą do najzdrowszych. Nie oznacza to jednak, że raz na jakiś czas nie można ich zjeść. Odpowiednio przygotowane nie zaszkodzą, a będą smacznym posiłkiem dla całej rodziny. Sprawdzą się też podczas spotkań z przyjaciółmi i na różnego rodzaju imprezach w plenerze.

→ Przeczytaj również: Warzywa i owoce. Jak zwiększyć ich udział w diecie?

Tradycyjnie grillujemy kiełbasy, różnego rodzaju mięsa (np. karkówkę i boczek) i kaszankę. Coraz częściej też na ruszt kładziemy ryby. Odpowiednio zamarynowane smakują bardzo dobrze, jednak warto podawać je z pieczarkami lub odpowiednio przygotowanymi warzywami. Te również można ugrillować, a podpowiedzi, jak to zrobić i które wybrać, znajdziecie w artykule „Warzywa na grilla. Które sprawdzą się najlepiej?„. Skorzystajcie też z naszego przepisu ↓↓↓

warzywa grillowane z serem halloumi

Grillowane warzywa z serem halloumi

Grillowane warzywa można przygotować na ruszcie (uważaj, by ich nie spalić!), ale z piekarnika również będą bardzo smaczne.
Są idealne jako samodzielne danie albo dodatek do mięs.
Autorką przepisu jest Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Składniki
  

  • 10 małych pieczarek
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • czerwona cebula
  • pęczek szparagów
  • cukinia
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
  • oliwa z oliwek
  • świeże listki bazylii
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • ½ kostki sera halloumi

Przygotowanie
 

  • Pieczarki pokrój na pół, cebulę i cukinię w grubszą kostkę.
  • Paprykę żółtą i czerwoną oraz ser pokrój w kostkę.
  • Oliwki przekrój na pół.
  • Od szparagów odłam twarde końcówki i pokrój szparagi na krótsze odcinki.
  • Warzywa polej oliwą, posyp przyprawami i przełóż na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Dodaj kapary.
  • Piecz warzywa ok. 20-25 min. w temperaturze 180°C. Dodaj listki bazylii przed podaniem.
  • Polej oliwą z oliwek.
Słowa kluczowe dania na grilla, warzywa
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Dobrym pomysłem jest jednak podanie świeżych warzyw, np. w formie sałatki. W ten sposób dostarczymy organizmowi choć trochę witamin i minerałów. Uzupełnimy też smak pieczonego mięsa, a przy tym nie dostarczymy organizmowi zbyt wielu kalorii.

Sałatki do grilla – przepisy

Szybka sałatka na grilla to połączenie różnych rodzajów sałat z pomidorkami koktajlowymi i sosem. Prościej się nie da 😊

→ Przeczytaj również: Co zrobić z pomidorów?

Jeśli jednak chcemy zrobić coś bardziej wyszukanego, polecamy zieloną sałatkę z borówkami. To połączenie smaków, które zaskakuje, ale okazuje się być świetnym uzupełnieniem dań mięsnych.

Popularna jest też sałatka na grilla z makaronem, do przygotowania której potrzeba:

  • 300-400g makaronu razowego (rurki, świderki lub duże muszle)
  • puszkę kukurydzy
  • puszkę mieszanki fasoli czerwonej, białej i cieciorki
  • 4 pomidory
  • główkę sałaty (karbowanej) lub 100 g roszponki albo rukoli
  • 3/4 szklanki oliwek zielonych bez pestek
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • sól i pieprz

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju roślinnego (przelej zimną wodą i zostaw na sicie). Sałatę dobrze umyj, porwij na mniejsze części, wrzucić do miski i obficie skrop sokiem z cytryny.

Pomidory i cebulę umyj i pokrój. Dorzuć do sałaty. Dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę. Całość skrop (2-3 łyżki stołowe) oliwą, dodaj makaron, oliwki i dopraw do smaku.

Przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z dwoma ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, pokrojoną drobno cebulą i przyprawami (możesz dodać np. czosnek niedźwiedzi).

Jeśli nie przepadasz za fasolą, a chcesz zrobić danie z makaronem, odpowiednia będzie sałatka z tortellini. Dodaje się do niej odcedzony makaron, kukurydzę konserwową, pokrojoną w kostkę szynkę, ogórka oraz paprykę i rukolę lub roszponkę. Wszystkie składniki łączymy z sosem jogurtowym i gotowe!

sałatka cezar
Dobre sałatki na grill nie musza być trudne w przygotowaniu

Jaka sałatka do grilla?

Do dań z rusztu pasować też będą sałatki z tuńczyka (np. z pomidorami). Robi się je szybko i mają ciekawy smak. Jedną z nich przygotujesz według przepisu:

  • 300-400 g brązowego ryżu
  • czerwona papryka
  • cebula
  • puszka kukurydzy
  • puszka ciecierzycy
  • 5 jaj
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
  • 3 łyżki stołowe majonezu
  • pieprz i sól

Ryż po ugotowaniu odsącz i wrzuć do dużej miski. Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę, podobnie paprykę, cebulę i ogórki. Wrzuć do miski i dorzuć odsączoną kukurydzę i ciecierzycę oraz rozdrobnione kawałki tuńczyka z oliwy z oliwek. Dodaj majonez i dopraw do smaku.

Wśród naszych faworytów jest też sałatka ziemniaczana na grilla, która pozwoli Twoim gościom poznać smaki Bliskiego Wschodu, a przy tym dobrze pasuje do tradycyjnie grillowanych w Polsce mięs. Batata harra, bo o tej potrawie mowa, nie jest wcale trudna do zrobienia, a składniki potrzebne do jej przygotowania znajdziesz w każdym sklepie.

Możesz też podać tradycyjne pieczone ziemniaki z ziołami i polane oliwą ziołową. Dzieci je uwielbiają!

Szybka sałatka na grilla to również sałatka z mango i kurczakiem oraz z pieczonych buraków, halloumi i kurczaka.

klasyczna sałatka grecka z fetą i czarnymi oliwkami
W Polsce popularne są sałatki na grilla z fetą

Co zrobić na grilla?

Rewelacyjna sałatka do grilla to jedno, ale warto również położyć na ruszt sery, np. halloumi. Smakuje wybornie! Polecamy również szaszłyki z serem halloumi i boczkiem.

A jeśli szukamy podpowiedzi, co na grilla tanio i szybko, polecamy… czerstwy chleb z masłem czosnkowym. Do tego dobrej jakości kiełbasa, sałatka i syty posiłek gotowy!

Do mięsa możemy też podać chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym. Sprawdzi się, kiedy masz już podeschnięty bochenek i brakuje Ci pomysłu na jego wykorzystanie. Chrupiące kromki z ciągnącym się serem zasmakują każdemu.

I na koniec pamiętaj o bezpiecznym i zdrowym grillowaniu. Nie przypalaj jedzenia i niczym go nie polewaj. Palenisko rozpalaj powoli. Nie wkładaj do niego gazet, drukowanego papieru, szyszek, igliwia czy nawet iglastego drewna.

Po zakończonej uczcie dokładnie oczyść i umyj ruszt, by nie pozostały na nim fragmenty przypalonego jedzenia.

Więcej podpowiedzi, jak zdrowo grillować, znajdziesz w artykule „Grill. Czy może być zdrowy„.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.