Teraz czytasz...
Pieczone ziemniaki z ziołami i polane oliwą ziołową [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Pieczone ziemniaki z ziołami i polane oliwą ziołową [przepis]

Katarzyna Kosmala
pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki z ziołami to świetny pomysł na niebanalne i oryginalne danie. Można je zaserwować na obiad, choć dodadzą szyku również kolacji. Spróbujcie sami!

Pieczone ziemniaki. Jak robić?

Ziemniaki są w naszej kuchni od wieków. Chyba każdy w nas ma je w domu, bo stanowią dobry dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Nadają też sytości zupom, m.in. ogórkowej, jarzynowej i żurkowi.

U progu lata idealne są pieczone ziemniaki serwowane z ziołami (a te możesz uprawiać w ogrodzie lub na balkonie). Są proste, ale na tyle oryginalne zarazem, że z powodzeniem możesz zaserwować je gościom.

pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki z ziołami i polane oliwą ziołową

Pieczone ziemniaki wielu z nas kojarzą się z wakacjami i czasem beztroski. Niby proste danie, a jednak przywołuje pozytywne skojarzenia i rewelacyjnie smakuje.

Ziemniaki z ziołami możecie przygotować zarówno na obiad, jak i na kolację. Zaserwujcie je też gościom, będą zachwyceni!

Przepis na pieczone ziemniaki z ziołami opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki" (to lektura obowiązkowa dla każdego miłośnika ziół!).

Składniki

  

  • 10 średnich ziemniaków (najlepiej młodych)
  • tymianek
  • bazylia
  • oregano
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

 

  • Oliwę z oliwek doprowadź do wrzenia, dodaj posiekany szczypiorek, bazylię i oregano.
  • Ucieraj blenderem (aż olej zmieni kolor na zielony) i odcedź na małym sitku.
  • Ziemniaki wyszoruj szczoteczką (nie obieraj ich), umyj.
  • Każdego ziemniaka natnij (ale nie do końca).
  • Posmaruj olejem, posyp przyprawami i umieść razem ze świeżymi ziołami w rękawie do pieczenia.
  • Ziemniaki piecz ok. 45 min w temp. 180°C.
  • Podawaj polane oliwą ziołową.

Słowa kluczowe pieczone ziemniaki, ziemniaki z pieca
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Autorką przepisu jest Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki„, którą kupić można w naszym sklepie oraz na stronie Wydawnictwa Gaj.

Przepisy na dania z ziemniaków

Ziemniaki mają wiele kulinarnych zastosowań. Można je podawać na wiele różnych sposobów. Jeśli więc znudziły się Wam w klasycznej wersji, sięgnijcie do naszych przepisów:

Zobacz także

yerba_mate

jak gotować brukselkę

Jeśli interesuje Cię temat ziół, przeczytaj:

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.