Krem ziemniaczano-dyniowy z orzechami nerkowca to sycąca i rozgrzewająca propozycja na danie główne. Słodko-kwaśno w smaku zyskała ciekawy charakter w połączeniu z bogatymi w potas i białko orzechami.
Zupa może być pikantna, jednak w jakim stopniu, jest to zależne od nas. Dobrze smakuje zarówno w wersji łagodnej, jak i ostrej.
Krem ziemniaczano-dyniowy idealny na jesień
Zupa jest doskonała na chłodniejsze dni, zwłaszcza że jesień to idealny sezon zarówno na dynię jak i ziemniaki. Rozgrzewa, ale też syci. Po jednej porcji szybko nie odczujemy głodu.
→ Przeczytaj również: Dynia makaronowa: właściwości, przepisy i uprawa
Krem ziemniaczano-dyniowy z orzechami nerkowca
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg dyni (użyłam piżmowej, może być jakakolwiek inna)
- 200 g nerkowców
- 2 szkl. mleka ryżowego
- ½ białej cebuli
- sok z ½ cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- świeży lub suszony tymianek
- sól, pieprz, papryczka chilli
Przygotowanie
- Ziemniaki i dynię obieramy ze skórki, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka o grubym dnie z niewielką ilością wody.
- Gotujemy do miękkości (dzięki pokrojeniu warzyw na mniejsze kawałki gotowanie zajmuje kilkanaście minut).
- Pozostałą wodę po gotowaniu odlewamy, dodajemy mleko ryżowe (3/4 porcji) oraz obraną cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki.
- Blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy papryczkę chili (wrzucamy w całości) lub używamy suszonej.
- Mieszając, gotujemy 3-4 minuty. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, dodajemy jeszcze mleka ryżowego.
- W blenderze z misą oraz nożem tnącym blendujemy 200 g orzechów z 1/4 porcji mleka ryżowego. Uzyskaną masę dodajemy do zupy i tylko mieszamy, nie gotujemy.
- Przyprawiamy do smaku, ale intensywnie. Jemy lekko podgrzaną, nie gorącą, podaną ze świeżym tymiankiem.