Dynia hokkaido to jedna z popularniejszych odmian dyni. Cieszy się dużym uznaniem kucharzy, bo nie trzeba jej obierać i ma wysoką wartością odżywczą. Do tego można ją wykorzystać na kilka sposobów. Jakich? I czy dynia hokkaido jest odpowiednia na zupę z dyni? Sprawdźmy.
Dynia hokkaido – mała znaczy wielka
Dynia hokkaido, znana też jako Japanase Red Kuri Pumpkin, pochodzi z Japonii i jest jedną z odmian dyni olbrzymiej. Ale niech nie zmyli Was to określenie, bo dynia hokkaido do największych nie należy (maks. waży ok. 4 kg). To jednak jej spora zaleta. Można ją kupić i od razu wykorzystać w całości, bez późniejszego kombinowania, co zrobić z dyni (a co za tym idzie, nie marnujemy żywności). Dodatkowo jej zgrabny wygląd doceniają miłośnicy jesiennych klimatów: dynia ta jest często wykorzystywano jako ozdoba.
→ Przeczytaj również: Jak uprawiać dynię zwyczajną?
Wyróżnia ją intensywny pomarańczowy kolor i słodki, lekko orzechowy smak. Jest to też jedna z dyń, której nie trzeba obierać ze skórki (jest cienka, miękka i nadaje się do spożycia). Jej miąższ jest suchy i zwarty.
Hokkaido: dynia bardzo zdrowa!
Obecne w niej karotenoidy (takie jak β-karoten, β-kryptoksantyna, α-karoten, luteina, zeaksantyna) wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dynia hokkaido jest też bogatym źródłem witaminy A niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania wzroku, a także witaminy C. Dostarcza ponadto wielu cennych składników mineralnych, m.in. żelazo, wapń, potas, magnez.
→ Przeczytaj również: Dynia makaronowa: właściwości, przepisy i uprawa
Jest niskokaloryczna (35kcal/100g) i stanowi bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego (ponad 1 g błonnika/100 g).
Obecność dyni w diecie dzieci i dorosłych jest bardzo pożądana. I to nie tylko ze względu na jej szerokie zastosowanie kulinarne, o czym za chwilę, ale też jej działanie:
- przeciwcukrzycowe,
- przeciwnadciśnieniowe,
- przeciwnowotworowe,
- immunomodulacyjne,
- przeciwzapalne,
- przeciwdrobnoustrojowe,
- przeciwpasożytnicze.
Warto też wspomnieć, że świeży sok z dyni i jej miąższ mają działanie moczopędne, regulują przemianę materii i działają odtruwająco.
→ Przeczytaj również: → Przeczytaj również: Produkty bogate w żelazo [lista top 10]
Dynia hokkaido: co z niej zrobić?
Z dyni hokkaido można przygotować wiele smacznych i pożywnych posiłków dla całej rodziny.
- Nadaje się do gotowania, pieczenia i smażenia.
- Zupa dyniowa, w której gra pierwsze skrzypce, odpowiednio przygotowana może być podana nawet na etapie rozszerzania diety (rzadko powoduje alergię i nie kumuluje szkodliwych pozostałości nawozów sztucznych (np. azotanów) oraz metali ciężkich, m.in. ołowiu).
- Z dyni kokkaido przygotujesz też ciasto dyniowe.
- Jest odpowiednia na placuszki z dynią.
- Może stanowić dodatek do gulaszu i lecza.
Jak upiec dynię?
Dynia hohhaido nadaje się do pieczenia. Wystarczy pokroić warzywo na mniejsze kawałki i usunąć pestki, następnie ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35-40 min w temperaturze 180°C.
Czy pestki dyni hokkaido są jadalne?
Dynia hohhaido ma duże płaskie nasiona o jajowatym kształcie. Ich cechą charakterystyczną jest ukośna „blizna” na matowej skórce. Pestki są białe lub kremowe.
→ Przeczytaj również: Pestki dyni – właściwości i zastosowanie
Są jednak dość suche i twarde, a po zjedzeniu mogą wywołać efekt przeczyszczający. Nie nadają się też do prażenia.
Dynia hokkaido: przepisy
W naszym serwisie znajdziecie sporo przepisów na dania z dynią. Oto niektóre z nich: