Teraz czytasz...
Dynia hokkaido: jak ją rozpoznać i co z niej zrobić?

Dynia hokkaido: jak ją rozpoznać i co z niej zrobić?

Agnieszka Gotówka
dynia hokkaido, pestki dyni hokkaido

Dynia hokkaido to jedna z popularniejszych odmian dyni. Cieszy się dużym uznaniem kucharzy, bo nie trzeba jej obierać i ma wysoką wartością odżywczą. Do tego można ją wykorzystać na kilka sposobów. Jakich? I czy dynia hokkaido jest odpowiednia na zupę z dyni? Sprawdźmy.

Dynia hokkaido – mała znaczy wielka

Dynia hokkaido, znana też jako Japanase Red Kuri Pumpkin, pochodzi z Japonii i jest jedną z odmian dyni olbrzymiej. Ale niech nie zmyli Was to określenie, bo dynia hokkaido do największych nie należy (maks. waży ok. 4 kg). To jednak jej spora zaleta. Można ją kupić i od razu wykorzystać w całości, bez późniejszego kombinowania, co zrobić z dyni (a co za tym idzie, nie marnujemy żywności). Dodatkowo jej zgrabny wygląd doceniają miłośnicy jesiennych klimatów: dynia ta jest często wykorzystywano jako ozdoba.

→ Przeczytaj również: Jak uprawiać dynię zwyczajną?

Wyróżnia ją intensywny pomarańczowy kolor i słodki, lekko orzechowy smak. Jest to też jedna z dyń, której nie trzeba obierać ze skórki (jest cienka, miękka i nadaje się do spożycia). Jej miąższ jest suchy i zwarty.

naturalne miski z dyni hokkaido
Wydrążona dynia hokkaido pozwala na atrakcyjne serwowanie dań

Hokkaido: dynia bardzo zdrowa!

Obecne w niej karotenoidy (takie jak β-karoten, β-kryptoksantyna, α-karoten, luteina, zeaksantyna) wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dynia hokkaido jest też bogatym źródłem witaminy A niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania wzroku, a także witaminy C. Dostarcza ponadto wielu cennych składników mineralnych, m.in. żelazo, wapń, potas, magnez.

→ Przeczytaj również: Dynia makaronowa: właściwości, przepisy i uprawa

Jest niskokaloryczna (35kcal/100g) i stanowi bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego (ponad 1 g błonnika/100 g).

Obecność dyni w diecie dzieci i dorosłych jest bardzo pożądana. I to nie tylko ze względu na jej szerokie zastosowanie kulinarne, o czym za chwilę, ale też jej działanie:

  • przeciwcukrzycowe,
  • przeciwnadciśnieniowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • immunomodulacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwdrobnoustrojowe,
  • przeciwpasożytnicze.

Warto też wspomnieć, że świeży sok z dyni i jej miąższ mają działanie moczopędne, regulują przemianę materii i działają odtruwająco.

→ Przeczytaj również: → Przeczytaj również: Produkty bogate w żelazo [lista top 10]

Dynia hokkaido: co z niej zrobić?

Z dyni hokkaido można przygotować wiele smacznych i pożywnych posiłków dla całej rodziny.

Zobacz także
składniki do przygotowania domowego majonezu oraz gotową miskę majonezu na jasnoniebieskiej drewnianej powierzchni. Na środku biała miska zawiera spiralę kremowego, białego majonezu, udekorowaną pojedynczym zielonym listkiem bazylii. Po lewej stronie trzepaczka opiera się o przezroczystą szklaną butelkę wypełnioną złotą oliwą z oliwek. Poniżej trzepaczki drewniana łyżka trzyma małą kroplę majonezu, a w pobliżu leżą liście laurowe i rozsypane kryształki soli.

  • Nadaje się do gotowania, pieczenia i smażenia.
  • Zupa dyniowa, w której gra pierwsze skrzypce, odpowiednio przygotowana może być podana nawet na etapie rozszerzania diety (rzadko powoduje alergię i nie kumuluje szkodliwych pozostałości nawozów sztucznych (np. azotanów) oraz metali ciężkich, m.in. ołowiu).
  • Z dyni kokkaido przygotujesz też ciasto dyniowe.
  • Jest odpowiednia na placuszki z dynią.
  • Może stanowić dodatek do gulaszu i lecza.
Ekologiczny Poradnik Księżycowy
Kiedy siać dynię Hokkaido? Prowadź ogród zgodnie z Ekologicznym Poradnikiem Księżycowym

Jak upiec dynię?

Dynia hohhaido nadaje się do pieczenia. Wystarczy pokroić warzywo na mniejsze kawałki i usunąć pestki, następnie ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35-40 min w temperaturze 180°C.

Czy pestki dyni hokkaido są jadalne?

Dynia hohhaido ma duże płaskie nasiona o jajowatym kształcie. Ich cechą charakterystyczną jest ukośna „blizna” na matowej skórce. Pestki są białe lub kremowe.

→ Przeczytaj również: Pestki dyni – właściwości i zastosowanie

Są jednak dość suche i twarde, a po zjedzeniu mogą wywołać efekt przeczyszczający. Nie nadają się też do prażenia.

widok z góry na zupę krem z dyni

Dynia hokkaido: przepisy

W naszym serwisie znajdziecie sporo przepisów na dania z dynią. Oto niektóre z nich:

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.