Teraz czytasz...
Ciasto dyniowe (najprostsze i najmsmaczniejsze)
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Ciasto dyniowe (najprostsze i najmsmaczniejsze)

Agnieszka Gotówka
ciasto dyniowe w kawałkach

Ciasto dyniowe staje się w Polsce coraz popularniejsze. Jest nie tylko smaczne, ale też proste w przygotowaniu i tanie. Jego aromat poprawia humor w jesienne dni i sprawia, że wszyscy domownicy chętnie usiądą do wspólnego stołu. 

Ciasto dyniowe najlepsze jesienią

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Przez lata zapomniana, dziś wraca do łask. Jej popularność rośnie, zwłaszcza, że jest to warzywo proste w uprawie (kliknij i przeczytaj, jak ekologicznie uprawiać dynię), tanie i dające mnóstwo kulinarnych możliwości.

Można z niej przygotować pożywną zupę dyniową i zapiekankę. Rewelacyjnie smakuje też na słodko. Nie bez przyczyny przepis na ciasto dyniowe jest tak chętnie poszukiwane. Zwłaszcza jesienią, gdy trwa sezon na to warzywo, chętnie bierzemy się do pieczenia.

Dynia w wypiekach dobrze współgra z cynamonem, przyprawami korzennymi i smakiem czekolady. To z kolei świetne połączenia na późną jesień, kiedy za oknem chłodno i ponuro.

Przepis na ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe to klasyczne danie idealne na jesień. Z ciepłą kawą lub kubkiem kakao smakuje doskonale. I wcale nie trzeba spędzić godzin w kuchni, by je przygotować.
Przepis pochodzi z książki "Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień", w której znaleźć można klasyczne i niestandardowe przepisy z dynią w roli głównej.

Składniki
  

  • 250 g purée z dyni
  • 200 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka szczypta przyprawy do piernika
  • skórka otarta z 1 pomarańczy 

Przygotowanie
 

  • Nagrzej piekarnik do 185°C.
  • W misce utrzyj ciepłe masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawaj po jednym jajku.
  • Do mikstury dorzuć purée z dyni i wszystkie przyprawy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszaj łyżką, aż uzyskasz jednolitą masę.
  • Wsyp mąkę, posiekaną czekoladę i ponownie zamieszaj.
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto.
  • Posyp pestkami i piecz przez około 45 minut.
Słowa kluczowe ciasto dyniowe, dynia
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Nie tylko ciasto dyniowe!

Przepis na dyniowe ciasto nie zamyka kulinarnych możliwości tego warzywa. Można je piec, smażyć i gotować. Dobrze smakuje na słodko i na słono. Jej łagodny smak odpowiada dzieciom i dorosłym. Jest to też warzywo stosunkowo tanie i które można maksymalnie wykorzystać.

Książka „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień” ukazała się nakładem wydawnictwa Buchmann

Pestki dyni to po ususzeniu zdrowa przekąska i dodatek do musli, a jeśli odpowiednio wydrążymy miąższ, z twardej skórki możemy przygotować jesienną ozdobę zero waste.

Więcej pomysłów na kulinarne zastosowanie dyni znajdziecie w książce Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień„. To publikacja, która zachwyca wydaniem utrzymanym w jesiennych barwach, ale przede wszystkim pokazuje, że dynia to warzywo dające mnóstwo kulinarnych możliwości. 

Przepisy z dynią są w książce opracowane w prosty sposób. Osoby początkujące znajdą w niej łatwe sposoby na wykorzystanie dyni. Do wypróbowania jest przepis na placuszki dyniowe, złote mleko z dynią, pumpkin spice latte, drobiowy gulasz z warzywami i krem z pieczonej dyni i pomidorów. Z kolei miłośnicy bardziej zaawansowanej kuchni na pewno znajdą w tej publikacji mnóstwo inspiracji.

W książce zawartych jest 50 przepisów, które dają możliwość przygotowania dań z różnych odmian dyni. Wydawnictwo Buchmann tej jesieni postanowiło odczarować dynię. I z całą pewnością im się to udało.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.