Ciasto dyniowe staje się w Polsce coraz popularniejsze. Jest nie tylko smaczne, ale też proste w przygotowaniu i tanie. Jego aromat poprawia humor w jesienne dni i sprawia, że wszyscy domownicy chętnie usiądą do wspólnego stołu.
Ciasto dyniowe najlepsze jesienią
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Przez lata zapomniana, dziś wraca do łask. Jej popularność rośnie, zwłaszcza, że jest to warzywo proste w uprawie (kliknij i przeczytaj, jak ekologicznie uprawiać dynię), tanie i dające mnóstwo kulinarnych możliwości.
Można z niej przygotować pożywną zupę dyniową i zapiekankę. Rewelacyjnie smakuje też na słodko. Nie bez przyczyny przepis na ciasto dyniowe jest tak chętnie poszukiwane. Zwłaszcza jesienią, gdy trwa sezon na to warzywo, chętnie bierzemy się do pieczenia.
Dynia w wypiekach dobrze współgra z cynamonem, przyprawami korzennymi i smakiem czekolady. To z kolei świetne połączenia na późną jesień, kiedy za oknem chłodno i ponuro.
Przepis na ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe
Składniki
- 250 g purée z dyni
- 200 g masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 16 g cukru z prawdziwą wanilią
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka szczypta przyprawy do piernika
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 185°C.
- W misce utrzyj ciepłe masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawaj po jednym jajku.
- Do mikstury dorzuć purée z dyni i wszystkie przyprawy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszaj łyżką, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Wsyp mąkę, posiekaną czekoladę i ponownie zamieszaj.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto.
- Posyp pestkami i piecz przez około 45 minut.
Nie tylko ciasto dyniowe!
Przepis na dyniowe ciasto nie zamyka kulinarnych możliwości tego warzywa. Można je piec, smażyć i gotować. Dobrze smakuje na słodko i na słono. Jej łagodny smak odpowiada dzieciom i dorosłym. Jest to też warzywo stosunkowo tanie i które można maksymalnie wykorzystać.

Pestki dyni to po ususzeniu zdrowa przekąska i dodatek do musli, a jeśli odpowiednio wydrążymy miąższ, z twardej skórki możemy przygotować jesienną ozdobę zero waste.
Więcej pomysłów na kulinarne zastosowanie dyni znajdziecie w książce „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień„. To publikacja, która zachwyca wydaniem utrzymanym w jesiennych barwach, ale przede wszystkim pokazuje, że dynia to warzywo dające mnóstwo kulinarnych możliwości.
Przepisy z dynią są w książce opracowane w prosty sposób. Osoby początkujące znajdą w niej łatwe sposoby na wykorzystanie dyni. Do wypróbowania jest przepis na placuszki dyniowe, złote mleko z dynią, pumpkin spice latte, drobiowy gulasz z warzywami i krem z pieczonej dyni i pomidorów. Z kolei miłośnicy bardziej zaawansowanej kuchni na pewno znajdą w tej publikacji mnóstwo inspiracji.
W książce zawartych jest 50 przepisów, które dają możliwość przygotowania dań z różnych odmian dyni. Wydawnictwo Buchmann tej jesieni postanowiło odczarować dynię. I z całą pewnością im się to udało.