Teraz czytasz...
Curry dyniowe [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Curry dyniowe [przepis]

W Polsce na dobre rozgościła się mroźna zima. W taka aurę nic tak dobrze nie smakuje jak rozgrzewające dania. W tej roli dobrze sprawdzi się curry dyniowe, które podajemy z ryżem, kaszą kuskus lub bulgur. Autorką przepisu jest Svetlana Ovsyankina, autorka książki „Fit przepisy od baletnicy sezonowo”.

By przygotować curry dyniowe potrzebujesz*:

  • 200 g dyni
  • 100 g marchewki
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 50 ml śmietanki 10%
  • 20 g cebuli
  • 10 g oleju kokosowego
  • 150 ml wody
  • po pół łyżeczki: curry, imbiru, papryki słodkiej i ostrej, kurkumy
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do podania

* Składniki na dwie porcje

Przeczytaj również: Kotleciki warzywne pieczone [przepis]

Jak przygotować rozgrzewające curry dyniowe?

Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Marchewkę, dynię, kurczaka w kostkę. Na oleju obsmażyć cebulę z marchewką. Dodać kurczaka, dynię, doprawić i chwilę dusić. Dodać wodę, mleczko. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20–30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

Przeczytaj również: Rozgrzewająca zupa marchewkowa [przepis]

Wartość odżywcza na 100 g:

  • 83 kcal
  • 10,5 g białka
  • 3 g tłuszczu
  • 4 g węglowodanów

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.