Curry dyniowe podajemy z ryżem, kaszą kuskus lub bulgur. Autorką przepisu jest Svetlana Ovsyankina, autorka książki „Fit przepisy od baletnicy sezonowo”.
W Polsce na dobre rozgościła się mroźna zima. W taka aurę nic tak dobrze nie smakuje jak rozgrzewające dania. Wypróbujcie przepis
By przygotować curry dyniowe potrzebujesz*:
- 200 g dyni
- 100 g marchewki
- 300 g fileta z kurczaka
- 50 ml śmietanki 10%
- 20 g cebuli
- 10 g oleju kokosowego
- 150 ml wody
- po pół łyżeczki: curry, imbiru, papryki słodkiej i ostrej, kurkumy
- sól do smaku
- natka pietruszki do podania
* Składniki na dwie porcje
→ Zobacz przepis na zupę dyniową z grzybami
Jak przygotować rozgrzewające curry dyniowe?
Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Marchewkę, dynię, kurczaka w kostkę. Na oleju obsmażyć cebulę z marchewką. Dodać kurczaka, dynię, doprawić i chwilę dusić. Dodać wodę, mleczko. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20–30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Przeczytaj również: Rozgrzewająca zupa marchewkowa [przepis]
Wartość odżywcza na 100 g:
- 83 kcal
- 10,5 g białka
- 3 g tłuszczu
- 4 g węglowodanów
Sprawdź także przepis na nalewkę dyniową