Jest wyjątkowa pod wieloma względami. Ma delikatny smak, stąd bardzo lubią ją smakosze herbaty. Biała herbata, bo o niej mowa, to prawdziwa perła. Skąd pochodzi i jakie ma właściwości? I dlaczego warto ją pić na co dzień?
1. Skąd pochodzi biała herbata?
O białej herbacie nie każdy słyszał, bo pozostaje w cieniu swoich sióstr: czarnej i zielonej herbaty. To napój wysokiej jakości, o delikatnym smaku i wyjątkowym aromacie. Prawdopodobnie pochodzi z Chin, jednak znawcy tematu nie są do końca pewni, kiedy po raz pierwszy wyprodukowano białą herbatę. Swoją nazwę zawdzięcza ona srebrzystemu meszkowi, który pokrywa młode listki i pączki.
Tekst w ramach cyklu HERBACIANE CZWARTKI przygotowywany we współpracy z producentem herbat Clipper.
Sposób pozyskiwania liści herbaty sprawia, że to towar określany niekiedy jako luksusowy. By otrzymać 250 g białej herbaty potrzeba aż 80 00 pąków! Stąd jej wysoka cena.
2. Zbiór liści
W przypadku białej herbaty liczy się czas. Liście do jej produkcji można bowiem zbierać wyłącznie przez kilka tygodni w roku! I im warto poświecić kilka słów: są odpowiednie wtedy, gdy wraz z pąkami zaczną się powoli otwierać. Ale uwaga: trzeba je zebrać szybko, by zdążyć przed całkowitym otwarciem pąków i liści. Te są następnie przetwarzane w bardzo delikatny sposób (utleniane), by utrzymać charakterystyczny smak białej herbaty. To sprawia, że zachowuje ona swoje naturalne właściwości. A tych ma niemało.
Przeczytaj również: Herbaty Clipper. Naturalne, fair i pyszne – poznajmy się!
3. Skarbnica przeciwutleniaczy
Biała herbata ma największą spośród herbat zawartość polifenoli i silne działanie antyoksydacyjne. A to oznacza, że to naturalny eliksir młodości. Chroni komórki organizmu przed utleniającym działaniem wolnych rodników.
Przeczytaj również: 6 powodów, dla których warto spróbować zielonej herbaty
Wysoka zawartość polifenoli w białej herbacie czyni ją również cennym elementem diety przeciwnowotworowej.
Obecne w białej herbacie katechiny chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych.
Przeczytaj również: 5 rzeczy, które musisz wiedzieć o czarnej herbacie
Biała herbata pozytywnie wpływa też na odporność organizmu, m.in. pobudza syntezę limfocytów. Jest też wsparciem dla zdrowia jamy ustnej: zapobiega rozwojowi bakterii próchniczych i odkładaniu płytki nazębnej.
Picie białej herbaty pozytywnie wpływa też na wygląd. Obecne w niej składniki sprawiają, że cera staje się ładniejsza i wygląda młodziej.
4. Zaparzaj delikatnie
Biała herbata ma subtelny smak, stąd należy się z nią obchodzić delikatnie. Jak więc ją poprawnie zaparzyć? Istotne jest, by do zalania liści użyć świeżej wody. Po zagotowaniu poczekajmy ok. 5 minut, by temperatura wody była odpowiednia (liści białej herbaty nie zalewa się wrzątkiem). I gotowe! Możesz delektować się filiżanką aromatycznego naparu, a jeśli ten szybko się skończy, kolejny raz zaparz liście (można je używać kilkakrotnie, jednak każdy kolejny napar będzie delikatniejszy).
Przeczytaj również: Herbata bezkofeinowa o jakości ekologicznej. Co powinieneś wiedzieć?
5. Dodatki do białej herbaty
Biała herbata nie lubi się z mlekiem (w naszej kulturze kulinarnej to rzadkość, jednak w Anglii i Irlandii to jeden z najpopularniejszych dodatków do herbacianego naparu). Smak białej herbaty można wzbogacić cytryną, cukrem i miodem, przy czym pamiętajmy, że dodatek słodyczy należy stosować z rozwagą.
Biała herbata dobrze smakuje z pomarańczą. To połączenie idealne na zimowe wieczory. Niezwykle smaczna jest również biała herbata z maliną lub z wanilią.
Biała herbata jest pełna prozdrowotnych właściwości. Ale aby tak faktycznie było, potrzeba produktu najwyżej jakości. Tu nie ma kompromisów. Najlepiej więc wybrać herbatę organiczną. Mamy wówczas pewność, że pijemy ją na zdrowie.