KATEGORIA:

Eko turystyka

Ekoturystyka, czyli turystyka z szacunkiem dla środowiska naturalnego. Piszemy o podróżowaniu z szacunkiem dla lokalnej kultury i tradycji. Doradzamy wielbicielom lokalnych smaków i produktów. Tematem tej kategorii jest nie tylko ekoturystyka, ale także turystyka kulinarna i kulturowa. W drogę!

Ekoturystyka, ostatnie artykuły

w tej kategorii
Aktywne SmakiEko bibliotekaEko turystyka

Woda gazowana (sodowa). Jak powstaje? Jaka jest jej historia?

Woda gazowana, znana też jako woda sodowa, to nic innego jak woda wzbogacona dwutlenkiem węgla, inaczej mówiąc: sztucznie nasycona bąbelkami. Choć dziś trudno wyobrazić sobie bez niej półki w sklepach, ...

czytaj więcej >>
Na białym, drewnianym stole leży drewniana maselniczka w kształcie nerki. Wewnątrz znajduje się kostka jasnego, kremowego masła, na której leży srebrny nóż do masła z drewnianą rączką. Ostrze noża skierowane jest w lewo. W prawym górnym rogu widoczny jest fragment drewnianej miski wypełnionej białymi jajkami. W lewym górnym rogu widać fragment innego naczynia z jasnym produktem spożywczym. W prawym dolnym rogu znajduje się częściowo widoczny słoik z białą, teksturowaną pokrywką. Całość oświetlona jest jasnym światłem, tworzącym delikatne cienie.
Co zamiastEko turystykaEkologiczne jedzenie

Co zamiast masła? Przewodnik po zdrowych zamiennikach

Masło od lat gości na naszych stołach, jednak coraz więcej osób szuka dla niego zdrowszych lub bardziej funkcjonalnych alternatyw, i to z różnych powodów – dietetycznych, zdrowotnych, etycznych czy kulinarnych. ...

czytaj więcej >>
konferencja naukowa
Aktywne SmakiEko turystyka

Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego – zapraszamy na konferencję

W dniach 22-25.05.2025 r. w Warszawie odbędzie się konferencja, która skupi się na prezentacji najnowszych badań i inicjatyw związanych z turystyką kulinarną w Polsce. Celem tego spotkania jest stworzenie platformy ...

czytaj więcej >>
miód w słoiku i plastry miodu, pierzga propolis
Eko turystykaEkologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Miód z pierzgą i propolisem – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne

Miód z pierzgą i propolisem to produkt pszczeli, który łączy w sobie właściwości trzech naturalnych składników. Każdy z nich ma swoje unikalne cechy, a ich połączenie wzmacnia korzystne działanie na ...

czytaj więcej >>
kobieta i mężczyzna w ramach turystyki kulinarnej odwiedzają lokalne restauracje i piją wino czerwone
Eko turystykaEkologiczne jedzenie

Turystyka kulinarna w rozkwicie: lokalne smaki i ekologia przyciągają podróżników

Z najnowszego raportu „Inside the Experiential Dining Boom: The Power of Food and Drink in Hospitality”, przygotowanego przez Accor i Skift, wynika, że dla ponad 70% młodych podróżników doznania kulinarne ...

czytaj więcej >>
Eko turystykaRelaks

Szlaki kulinarne w Polsce – przegląd

Dlaczego odwiedzając dany region czy miasto, nie spróbować lokalnych specjałów? To przecież taki sam element klimatu i kultury regionu jak zabytki czy przyroda. W odnalezieniu miejsc, w których takie smaki ...

czytaj więcej >>