W dniach 22-25.05.2025 r. w Warszawie odbędzie się konferencja, która skupi się na prezentacji najnowszych badań i inicjatyw związanych z turystyką kulinarną w Polsce. Celem tego spotkania jest stworzenie platformy do wymiany doświadczeń i wypracowanie wspólnej strategii promocji polskiej kuchni oraz związanych z nią tradycji. Co w programie?
Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego
Celem konferencji jest ochrona i promocja niematerialnego dziedzictwa kulturowego, ze szczególnym uwzględnieniem tradycji kulinarnych. Ma to wzmocnić działania edukacyjne, które podniosą świadomość o znaczeniu dziedzictwa kulturowego dla tożsamości regionalnej.
→ To może Cię zainteresować: Turystyka kulinarna i prognozy rozwoju na 2024 r. Otwarcie na rolnictwo ekologiczne i technologię?
Konferencja ma też stworzyć platformę do wymiany wiedzy i doświadczeń, która przyczyni się do zachowania ciągłości tradycji kulinarnych i ich popularyzacji. Będzie to dobra okazja do rozmowy o roli polskiej żywności w kontekście dziedzictwa kulturowego, ze szczególnym uwzględnieniem trendu „od pola do stołu”. Uczestnicy będą mogli zapoznać się z wynikami najnowszych badań oraz podzielić się swoimi doświadczeniami w zakresie organizacji wydarzeń związanych z turystyką kulinarną. Wśród prelegentów i prowadzących warsztaty znajdą się czołowi eksperci, którzy inspirują do wdrażania ciekawych i innowacyjnych rozwiązań.
Konferencja będzie doskonałą okazją do wymiany doświadczeń i nawiązania nowych kontaktów biznesowych.
Dla kogo?
Wydarzenie skierowane jest do szerokiego grona odbiorców:
- przedstawicieli sektora turystycznego i samorządów lokalnych,
- przedstawicieli regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszeń, biur podróży, organizatorów i animatorów wydarzeń turystycznych,
- producentów i dystrybutorów żywności tradycyjnej,
- osób odpowiedzialnych za zarządzanie i prowadzenie bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej,
- osób zainteresowanych rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej,
- przedstawicieli nauki, badaczy, dydaktyków,
- nauczycieli szkół średnich, studentów, uczniów branżowych szkół średnich.
Zgłoszenia na konferencję można dokonać za pomocą formularza on-line.
Program konferencji
Program konferencji „Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego” pojawi się wkrótce [będziemy informować na bieżąco].
Organizatorem wydarzenia jest Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Konferencja odbędzie się w siedzibie uczelni przy ul. Stokłosy 3 w Warszawie.