Teraz czytasz...
Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego – zapraszamy na konferencję

Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego – zapraszamy na konferencję

konferencja naukowa

W dniach 22-25.05.2025 r. w Warszawie odbędzie się konferencja, która skupi się na prezentacji najnowszych badań i inicjatyw związanych z turystyką kulinarną w Polsce. Celem tego spotkania jest stworzenie platformy do wymiany doświadczeń i wypracowanie wspólnej strategii promocji polskiej kuchni oraz związanych z nią tradycji. Co w programie?

Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego

Celem konferencji jest ochrona i promocja niematerialnego dziedzictwa kulturowego, ze szczególnym uwzględnieniem tradycji kulinarnych. Ma to wzmocnić działania edukacyjne, które podniosą świadomość o znaczeniu dziedzictwa kulturowego dla tożsamości regionalnej.

→ To może Cię zainteresować: Turystyka kulinarna i prognozy rozwoju na 2024 r. Otwarcie na rolnictwo ekologiczne i technologię?

Konferencja ma też stworzyć platformę do wymiany wiedzy i doświadczeń, która przyczyni się do zachowania ciągłości tradycji kulinarnych i ich popularyzacji. Będzie to dobra okazja do rozmowy o roli polskiej żywności w kontekście dziedzictwa kulturowego, ze szczególnym uwzględnieniem trendu „od pola do stołu”. Uczestnicy będą mogli zapoznać się z wynikami najnowszych badań oraz podzielić się swoimi doświadczeniami w zakresie organizacji wydarzeń związanych z turystyką kulinarną. Wśród prelegentów i prowadzących warsztaty znajdą się czołowi eksperci, którzy inspirują do wdrażania ciekawych i innowacyjnych rozwiązań.

Konferencja będzie doskonałą okazją do wymiany doświadczeń i nawiązania nowych kontaktów biznesowych.

Dla kogo?

Wydarzenie skierowane jest do szerokiego grona odbiorców:

Zobacz także

  • przedstawicieli sektora turystycznego i samorządów lokalnych,
  • przedstawicieli regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszeń, biur podróży, organizatorów i animatorów wydarzeń turystycznych,
  • producentów i dystrybutorów żywności tradycyjnej,
  • osób odpowiedzialnych za zarządzanie i prowadzenie bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej,
  • osób zainteresowanych rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej,
  • przedstawicieli nauki, badaczy, dydaktyków,
  • nauczycieli szkół średnich, studentów, uczniów branżowych szkół średnich.

Zgłoszenia na konferencję można dokonać za pomocą formularza on-line.

Program konferencji

Program konferencji „Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego” pojawi się wkrótce [będziemy informować na bieżąco].

Organizatorem wydarzenia jest Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Konferencja odbędzie się w siedzibie uczelni przy ul. Stokłosy 3 w Warszawie.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.