Teraz czytasz...
Szlaki kulinarne w Polsce – przegląd
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Szlaki kulinarne w Polsce – przegląd

Avatar photo

Dlaczego odwiedzając dany region czy miasto, nie spróbować lokalnych specjałów? To przecież taki sam element klimatu i kultury regionu jak zabytki czy przyroda. W odnalezieniu miejsc, w których takie smaki poznamy pomogą nam szlaki kulinarne, których w Polsce jest już ponad 20. Obejmują one nie tylko restauracje, ale także producentów żywności, muzea, winnice, hotele, spa etc. Prezentujemy ciekawe propozycjena kulinarny wyjazd. To tylko przedsmak tego, co Polska ma kulinarnie do zaoferowania… Lista będzie uzupełniana

Gęsinowy szlak kulinarny 

Gęsi - przetwory na bazie gęsiny to głowna atrakcja gęsinowego szlaku kulinarnego
Gęsi – przetwory na bazie gęsiny to głowna atrakcja gęsinowego szlaku kulinarnego

Gęsinowy Szlak Kulinarny znajduje się na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Tworzy go 17 restauracji posiadających w menu gęsinę. Lokale tworzące szlak zostały wyłonione w procesie certyfikacyjnym. Weryfikacji podlegał nie tylko smak i estetyka przygotowanej potrawy, ale również wygląd restauracji, nawiązanie do staropolskiej tradycji, jakość obsługi oraz udogodnienia dla dzieci i osób niepełnosprawnych.

Wybrane miejsca szlaku Chełmno, Pawłówek, Ślesin, Bysław, Toruń, Bydgoszcz, Włocławek

Śląskie Smaki

Szlak obejmuje 32 restauracji na terenie województwa śląskiego. Każda restauracja ma w menu pełny obiad (przystawka lub deser, zupa, danie główne), a cukiernia – pyszne ciasta i desery oparte na lokalnych recepturach z całego regionu. Przykłady? Żurek na maślance, Jabłko na miodzie, Rolada śląska, Gumiklejzy i Modro kapusta. Spróbować można potraw z kuchni śląskiej, jurajskiej, zagłębiowskiej, beskidzkiej. W menu znajdują się również elementy kuchni austriackiej, żydowskiej czy czeskiej – to wszystko „zapisana w kuchni” historia tych ziem. Warunkiem przystąpienia do Szlaku „Śląskie Smaki” jest przejście procesu certyfikacji obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, użytych składników, ale także jakości samej restauracji – czystość czy dbałość o obsługę.

Wybrane miejsca szlaku: Bielsko Biała, Cieszyn Częstochowa, Mikołów, Mysłowice, Tychy Zawiercie,

Więcej informacji: www.slaskiesmaki.pl https://www.fb.com/SlaskieSmaki

Mazowiecka Micha Szlachecka  – szlak kulinarny

Szlak znajduje się w odległości ok. 100 km od Warszawy pomiędzy Sokołowem Podlaskim a Siedlcami. Nasza „micha” może tu zapełnić się potrawami charakterystycznymi dla Mazowsza, ale także Podlasia, którego wpływy są tu również dostrzegalne. Spróbować można dań takich jak: karp wędzony, pasztety, dziczyzna, miody czy nalewki, które są specjalnością tutejszych lokali. Atrakcje szlaku to: warsztaty kulinarne, warsztaty rękodzieła, wypiek „księżyców szlacheckich” a także, mniej kulinarne, ale równie przyjemne: wędkowanie, jazda konna, przejażdżki bryczką, kuligi, rajdy rowerowe, pływanie łódką, spływy kajakowe, zabawy.

Wśród atrakcji są również: „ruska bania”, miniSPA „Dotyk Anioła” z kąpielami w piwie i rozgrzewka kremlowskimi herbatkami. Dla wielu turystów lokalną „mekką” jest także gorzelnia w Krzesku, gdzie można przyjrzeć się procesowi powstawania wódki. Wybrane miejsca szlaku: Siedlce, Sokołów Podlaski, Wiśnie

Sandomierski Szlak Winiarski

Gratka dla entuzjastów powracającego na stoły, polskiego wina. Na sandomierskim szlaku odwiedzić można lokalne winnice: Sw. Jakuba, Sandomierską, Płochockich, Nad Jarem oraz Faliszowice. Odwiedziny w pierwszych czterech winnicach można połączyć z degustacją, poczęstunkiem oraz możliwością zakupu trunku. Winiarze z Faliszowic służą natomiast radą i wsparciem dla wszystkich chętnych do założenia amatorskich upraw winorośli.

Aby odwiedzić wszystkie punkty przebyć trzeba ok. 60 km. W okolicy nie ma najmniejszych problemów z noclegiem.

Wybrane miejsca szlaku: Sandomierz, Góry Wysokie, Daromin, Pęchów, Samborzec, Faliszowice.

Więcej informacji: http://www.winoziemisandomierskiej.pl

Zobacz także


Małopolska Trasa Smakoszy

Młyńskie koło, pstrąg ognisty, kotlet chłopski z kością, placki po hajducku czy gulasz huculski – to tylko niektóre z małopolskich specjałów, których spróbować można wybierając jeden z 7 wariantów podróży proponowanych przez twórców Małopolskiej Trasy Smakoszy. Zwiedzić można m.in.: Podhale z kuchnią opartą na owczym mleku i jagnięcinie, Sądecczyznę – kraina sadów owocowych, Beskid Niski (gorlickie) z kuchnią łemkowską, Dolinę Karpia wokół Zatora, karczmy regionalne, parki etnogaficzne (Orawski w Zubrzycy, Nadwislański w Wygiełzowie, Sądecki w Nowym Sączu z Miasteczkiem Galicyjskim). Siłą Małopolski jest oczywiście także unikalna przyroda i piękne górskie krajobrazy.

Wybrane miejsca szlaku: Kraków, Wieliczka, Rabka, Nowy Targ, Białka Tatrzańska, Bukowina Tatrzańska, Zakopane, Sucha Beskidzka, Niedzica, Szczawnica, Nowy Sącz, Krynica Zdrój, Wysowa, Wolbrom 

Podkarpackie Smaki

„Podkarpackie Smaki” to szlak, w skład, którego wchodzi około 40 obiektów, a wśród nich restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologicz¬ne oraz winnice. Tutejsze kulinaria cechują wpływy kultur: łemkowskiej, bojkowskiej, pogórzańskiej czy lasowiackiej, które mieszają się z wpływami ormiańskimi, tatarskimi, niemieckimi i ukraińskimi. Podkarpacie przoduje jeżeli chodzi o ilość zarejestrowanych produktów tradycyjnych. Przykłady? Boczek w słoju, bryndza kozia, chleb łańcucki razowy na liściu kapusty czy tajemnczo brzmiące futomskie bulwioki (specyficzne razowe bułki). Być może warto wybrać się w kulinarną podróż i spróbować?

Wybrane miejsca szlaku: Rzeszów, Dukla, Wrzawy, Mielec, Jarosław, Krosno, Miejsce Piastowe 
Więcej informacji: www.podkarpackiesmaki.pl

Po mapie można poruszać się palcem, ale też… smakiem ;). Zdecydowanie lepiej ruszyć w trasę a przy okazji spróbować lokalnych smaków. Tym razem prezentujemy Białostocki Szlak Kulinarny, Małopolski Szlak Winny oraz szlak „Kulinarna Gdynia”. Z #smakiempomapie tego roku promujemy turystykę kulinarną.

Białostocki Szlak Kulinarny

Białostocki szlak kulinarny to 32 restauracje zlokalizowane najczęściej w centrum miasta. W ich menu znajdziemy kuchnię regionalną i polską, ale także europejską i światową. Wśród dań regionalnych są: bliny, białys, babka ziemniaczana, chłodnik, ciasteczka ze skwarek, kartacze, kindziuk, kiszka ziemniaczana, kołduny tatarskie, sękacz, solianka, śledź bo białostocku i… żubrówka.

W ramach Białostockiego szlaku kulinarnego odbywają się warsztaty kulinarne w restauracjach i konkursy gastronomiczne Aby swobodnie poruszać się po Szlaku powstała mapka-informator, którą można otrzymać w restauracjach szlaku oraz pobrać w wersji pdf ze strony szlaku.

Miejsca szlaku: Restauracje w Białymstoku

Małopolski Szlak Winny

Małopolski Szlak Winny powstał po to, aby zachęcić turystów do poznania małopolskiej tradycji winiarskiej. Enoturystyka to okazja nie tylko do spróbowania szlachetnych, polskich trudnków ale także spotkań z ich trwórcami oraz obcowania z przyrodą. Na szlaku znajdziemy 15 winnic. Co pewien czas na szlaku organizowane są Dni Otwartych Winnic.

Miejsca szlaku: m.in.: Winnica Srebrna Góra (Kraków), Winnica Zadora (Szczepanowice), Winnica Krokoszówka Górska (Smardzowice), Winnica Hybrydium (Witanowice k. Wadowic),

Kulinarna Gdynia

Zwiedzanie miastaw połączeniu z dobrą kuchnią – to idea, która przyświecała twórcom szlaku „Kulinarna Gdynia”. Tworzy go ponad 30 restauracji serwujących dania kuchni lokalnej, ale także kuchni światowych. Z lokalnych przysmaków spróbować można m.in.: dań rybnych.

Miejsca szlaku: restauracje w Gdyni

Dowiedz się więcej na temat: turystyka kulinarna

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.