KATEGORIA:

Ekologiczne jedzenie

Żywność ekologiczna może być istotnym składnikiem zdrowej diety. Produkty z certyfikatem BIO posiadają dobre składy i często są w mniejszym stopniu przetworzone niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Duże znaczenie dla jakości ma także naturalny sposób uprawy. Przeczytajcie o właściwościach odżywczych i wykorzystaniu mniej i bardziej znanych produktów spożywczych.

hummus z ciecierzycy

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
kurkuma czy kurkumina
Akcja promocyjnaEkologiczne jedzenieZioła

Kurkuma czy kurkumina – co lepsze i dlaczego warto je znać?

Kurkuma, nazywana czasem szafranem indyjskim, jest przyprawą o intensywnie żółtym kolorze, która od wieków cieszy się uznaniem nie tylko w kuchni, ale i w medycynie naturalnej. Jej najważniejszym składnikiem jest ...

czytaj więcej >>
antygrypina w małym kieliszku na tle cytrusów
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Antygrypina – przepis i właściwości

Antygrypina to naturalny antybiotyk, który możesz przygotować w domu z łatwo dostępnych składników. Jest bezpieczna także dla dzieci i może być stosowana już w pierwszych dniach infekcji, aby wspomóc organizm ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieNabiałWiesz, co jesz

Jak jeść ser Manouri i jakie dania przygotować z jego udziałem?

Ser Manouri to delikatny, półtwardy ser pochodzący z Grecji, który coraz częściej pojawia się w polskich sklepach i restauracjach. Jego łagodny, kremowy smak oraz niska zawartość tłuszczu sprawiają, że doskonale ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieRynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsyWiesz, co jesz

Filip Babalski (Wytwórnia makaronu bio). Nie zamierzamy zwiększać produkcji, kosztem jakości

Założona przez Mieczysława Babalskiego Wytwórnia Makaronu BIO świętuje 40 urodziny. Z tej okazji rozmawiamy z przedstawicielem kolejnego pokolenia – Filipem Babalskim, o tym jakie były przełomowe momenty w działaniu przedsiębiorstwa, ...

czytaj więcej >>
dynia hokkaido, pestki dyni hokkaido
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Dynia hokkaido: jak ją rozpoznać i co z niej zrobić?

Dynia hokkaido to jedna z popularniejszych odmian dyni. Cieszy się dużym uznaniem kucharzy, bo nie trzeba jej obierać i ma wysoką wartością odżywczą. Do tego można ją wykorzystać na kilka ...

czytaj więcej >>
zupa po dajsku
Ekologiczne jedzenieObiadyPrzepisy

Zupa po tajsku z dynią i kolendrą [przepis]

Propozycja na jesienny obiad? Rozgrzewająca zupa po tajsku z dynią i kolendrą. Idealna dla smakoszy kuchni azjatyckiej. Przepis pochodzi z książki Katarzyny Kosmali „Ziołowe smaki”.

czytaj więcej >>