Sok z brzozy (oskoła) – właściwości i zastosowanie
Sok z brzozy, nazywany też bzowiną i oskołą, to niezwykle cenny płyn, jaki można pozyskać u progu wiosny. W smaku przypomina świeżą, lekko słodkawą wodę bez wyraźnego aromatu. Co jednak ...
Żywność ekologiczna może być istotnym składnikiem zdrowej diety. Produkty z certyfikatem BIO posiadają dobre składy i często są w mniejszym stopniu przetworzone niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Duże znaczenie dla jakości ma także naturalny sposób uprawy. Przeczytajcie o właściwościach odżywczych i wykorzystaniu mniej i bardziej znanych produktów spożywczych.
Sok z brzozy, nazywany też bzowiną i oskołą, to niezwykle cenny płyn, jaki można pozyskać u progu wiosny. W smaku przypomina świeżą, lekko słodkawą wodę bez wyraźnego aromatu. Co jednak ...
Czarnuszka jest jednoroczną rośliną z rodziny jaskrowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, skąd zawędrowała na południe Europy i dalej. Jako roślina lecznicza i przyprawa znana jest od starożytności. Nazwy stosowane zamiennie ...
Od wczesnego lata producenci syropów owocowych zachęcają nas do zakupu reklamami przywołującymi sielskie obrazy: dzieciństwo u babci na wsi, owoce, słońce, radość. Czemu unikać tego typu produktów, co wybrać zamiast ...
Poranek nie zawsze musi zaczynać się od filiżanki kawy. Istnieje wiele zdrowszych i równie skutecznych alternatyw, które dostarczą energii na cały dzień. Zielona herbata, bogata w antyoksydanty, zapewnia stabilny zastrzyk ...
Każdy susz herbaciany zawiera teinę (odpowiednik kofeiny). Jej zawartość jest różna w zależności od rodzaju herbaty. W najpopularniejszej – czarnej – jest jej najwięcej, w białej – najmniej. Na rynku ...
Jak herbata, to tylko z cytryną? Nic bardziej mylnego! Takie połączenie jest u nas co prawda najpopularniejsze, ale warto wiedzieć, że są i inne dodatki, które podkręcą smak naparu.
Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.
Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.