KATEGORIA:

Ekologiczne jedzenie

Żywność ekologiczna może być istotnym składnikiem zdrowej diety. Produkty z certyfikatem BIO posiadają dobre składy i często są w mniejszym stopniu przetworzone niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Duże znaczenie dla jakości ma także naturalny sposób uprawy. Przeczytajcie o właściwościach odżywczych i wykorzystaniu mniej i bardziej znanych produktów spożywczych.

hummus z ciecierzycy

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
Na białym talerzu leży porcja smażonego sandacza, otoczonego grillowanymi plasterkami cukinii i połówkami czerwonych pomidorków koktajlowych. Całość posypana jest świeżymi kiełkami i przyprawami. W tle, po lewej stronie, stoi biały dzbanek z bukietem białych kwiatów alstremerii i zielonymi liśćmi. Za talerzem, po prawej stronie, znajduje się mała, okrągła miseczka wypełniona kiełkami. Tło stanowi szara, marmurkowa powierzchnia stołu oraz pionowo ułożone, szare deski imitujące drewno. Oświetlenie jest jasne, podkreślające teksturę ryby i warzyw.
PrzepisyWiesz, co jesz

Sandacz z cukinią i kiełkami

Sandacz z kiełkami to ciekawe i zdrowe połączenie, które łączy delikatne, chude mięso ryby z wartościami odżywczymi młodych roślin. Taki duet nie tylko świetnie smakuje, ale również wspiera trawienie i ...

czytaj więcej >>
Wiesz, co jesz

Rozpoczyna się Miesiąc Fairtrade

Z okazji Miesiąca Fairtrade przygotowano raport przedstawiający rozwój rynku produktów Fairtrade na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat. Jego premiera odbyła się 9 maja 2025 r. podczas konferencji on-line.

czytaj więcej >>
PrzepisyWiesz, co jesz

Batoniki daktylowe z czekoladą i liofilizowanymi owocami  

Batoniki daktylowe z czekoladą i liofilizowanymi owocami to zdrowa i naturalna przekąska, która świetnie sprawdza się jako słodki dodatek do drugiego śniadania, deser po obiedzie czy energetyczny zastrzyk przed ...

czytaj więcej >>
Trzy domowe batony granola ułożone w stos na kawałku brązowego papieru do pieczenia, który leży na białej ściereczce w czerwoną kratę. Batony są związane sznurkiem jutowym. W tle, na jasnym, drewnianym blacie, widać kilka suszonych plasterków pomarańczy i połówkę plasterka cytryny.
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Zdrowe batony. Czytaj składy jak ekspert – co naprawdę kryje się w Twojej przekąsce?

Batony z reguły nie kojarzą się ze zdrową i pożywną dietą. Utożsamiamy je ze sporą ilością cukru i oleju palmowego w składzie. Rynek żywności jednak dynamicznie się rozwija i oferuje ...

czytaj więcej >>
Otwarty, przezroczysty woreczek strunowy z zielonym zapięciem, wypełniony zamrożonymi, czerwonymi truskawkami, leży na szarym, drewnianym stole. Kilka pojedynczych, oszronionych truskawek wysypało się z woreczka na stół. W tle widoczna jest szara, drewniana ściana.
Bez kategoriiDomowe przetworyOwoce

Jak mrozić truskawki krok po kroku, by zachować smak i jakość

Lato w pełni obdarza nas bogactwem smaków, a jednym z jego najjaśniejszych punktów są soczyste, słodkie truskawki. Niestety, ich sezon trwa stosunkowo krótko, dlatego wielu z nas zastanawia się, jak ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzeniePrzepisyŚniadania

Jak przygotować szparagi, by były smaczne i zdrowe?

Szparagi były już znane w starożytnym Egipcie. Gościły również w kuchni Greków i Rzymian w II w p.n.e. Europa Północna sięgnęła po to warzywo stosunkowo późno, bo zaczęto je uprawiać ...

czytaj więcej >>