KATEGORIA:

Ekologiczne jedzenie

Żywność ekologiczna może być istotnym składnikiem zdrowej diety. Produkty z certyfikatem BIO posiadają dobre składy i często są w mniejszym stopniu przetworzone niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Duże znaczenie dla jakości ma także naturalny sposób uprawy. Przeczytajcie o właściwościach odżywczych i wykorzystaniu mniej i bardziej znanych produktów spożywczych.

hummus z ciecierzycy

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
naturalny sok z brzozy
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Sok z brzozy (oskoła) – właściwości i zastosowanie

Sok z brzozy, nazywany też bzowiną i oskołą, to niezwykle cenny płyn, jaki można pozyskać u progu wiosny. W smaku przypomina świeżą, lekko słodkawą wodę bez wyraźnego aromatu. Co jednak ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Czarnuszka (kmin czarny) – właściwości, wykorzystanie, produkty

Czarnuszka jest jednoroczną rośliną z rodziny jaskrowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, skąd zawędrowała na południe Europy i dalej. Jako roślina lecznicza i przyprawa znana jest od starożytności. Nazwy stosowane zamiennie ...

czytaj więcej >>
Co zamiastEkologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Co zamiast gotowego syropu owocowego ze sklepu?

Od wczesnego lata producenci syropów owocowych zachęcają nas do zakupu reklamami przywołującymi sielskie obrazy: dzieciństwo u babci na wsi, owoce, słońce, radość. Czemu unikać tego typu produktów, co wybrać zamiast ...

czytaj więcej >>
kobieta trzyma w dłoniach filiżankę z kawą bezkofeinową
Co zamiastEkologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Co zamiast kawy? Najlepsze alternatywy dla pobudzenia

Poranek nie zawsze musi zaczynać się od filiżanki kawy. Istnieje wiele zdrowszych i równie skutecznych alternatyw, które dostarczą energii na cały dzień. Zielona herbata, bogata w antyoksydanty, zapewnia stabilny zastrzyk ...

czytaj więcej >>
Akcja promocyjnaEkologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Herbata bezkofeinowa o jakości ekologicznej. Co powinieneś wiedzieć?

Każdy susz herbaciany zawiera teinę (odpowiednik kofeiny). Jej zawartość jest różna w zależności od rodzaju herbaty. W najpopularniejszej – czarnej – jest jej najwięcej, w białej – najmniej. Na rynku ...

czytaj więcej >>
Akcja promocyjnaEkologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Najlepsze dodatki do herbaty

Jak herbata, to tylko z cytryną? Nic bardziej mylnego! Takie połączenie jest u nas co prawda najpopularniejsze, ale warto wiedzieć, że są i inne dodatki, które podkręcą smak naparu.

czytaj więcej >>