KATEGORIA:

Przepisy

Co ja z tego zrobię? To pytanie, które często pada w sklepach z żywnością EKO. Ten dział powstał po to, aby pomóc znaleźć Wam sprawdzone, szybkie i proste przepisy kulinarne z wykorzystaniem zdrowych produktów, takich jak np. kasza gryczana, dynia czy pospolite ziemniaki. Na zdrowie!

Najnowsze zdrowe przepisy

z wykorzystaniem żywności eko
słoik z kiszonymi pomidorami zanurzonymi w klarownej solance, z dodatkiem przypraw takich jak ziele angielskie, czarny pieprz, liście laurowe i koperek. W tle znajduje się koszyk z świeżymi, czerwonymi pomidorami oraz główka czosnku, a obok słoika – rozrzucone przyprawy: kolorowy pieprz, kumin i koper włoski.
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Kiszony pomidor: właściwości, przygotowanie i zastosowanie

Kiszone pomidory to produkt, który łączy walory smakowe z korzyściami zdrowotnymi. W wyniku naturalnej fermentacji mlekowej rozwijają się w nich bakterie kwasu mlekowego, które mają działanie probiotyczne. Wspierają mikroflorę jelitową, ...

czytaj więcej >>
warzywa grillowane z serem halloumi
Ekologiczne jedzenieObiadyPrzepisy

Warzywa i sałatki na grill [przepisy i inspiracje]

Sałatki na grill to obecnie dość często wyszukiwane zagadnienie. Szukacie inspiracji i podpowiedzi, jak przygotować je szybko, tanio i smacznie. Dobrze trafiliście! Zebraliśmy przepisy na sałatki do grilla. Mamy też ...

czytaj więcej >>
Obraz przedstawia miskę z majonezem, z olejem w dzbanku obok. Z tyłu widać cytrynę i dwa pęknięte jajka. Całość znajduje się na drewnianym stole.
Aktywne SmakiEko bibliotekaEkologiczne jedzenie

Czy majonez jest zdrowy? Analiza składu, wpływu na zdrowie i alternatyw

Majonez – czy jest zdrowy? To zależy! Ten popularny dodatek do sałatek, kanapek i jajek ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Dla jednych to nieodzowny element kuchni, dla innych kaloryczna ...

czytaj więcej >>
składniki do przygotowania domowego majonezu oraz gotową miskę majonezu na jasnoniebieskiej drewnianej powierzchni. Na środku biała miska zawiera spiralę kremowego, białego majonezu, udekorowaną pojedynczym zielonym listkiem bazylii. Po lewej stronie trzepaczka opiera się o przezroczystą szklaną butelkę wypełnioną złotą oliwą z oliwek. Poniżej trzepaczki drewniana łyżka trzyma małą kroplę majonezu, a w pobliżu leżą liście laurowe i rozsypane kryształki soli.
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Przepisy na majonez: klasyczne i wegańskie warianty

Szukasz przepisy na majonez klasyczny czy wegański? Niezależnie od tego, czy unikasz jajek, czy po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, domowy majonez to świetna alternatywa dla wersji sklepowej. Dzielimy się ...

czytaj więcej >>
Domowy, kremowy, gęsty majonez w szklanym słoiku, trzymany w dłoniach osoby ubranej w szary sweter i biały fartuch. Majonez jest nabierany z naczynia białą łyżką.
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Jak zrobić majonez krok po kroku: przepis, składniki i techniki

Domowy majonez to dobra alternatywa dla sklepowych wersji. Jest prosty w składzie i świeży. Wystarczy kilka podstawowych składników i dosłownie kilka minut, by przygotować go samodzielnie w domu. Skorzystaj z ...

czytaj więcej >>
Na białym, drewnianym stole leży drewniana maselniczka w kształcie nerki. Wewnątrz znajduje się kostka jasnego, kremowego masła, na której leży srebrny nóż do masła z drewnianą rączką. Ostrze noża skierowane jest w lewo. W prawym górnym rogu widoczny jest fragment drewnianej miski wypełnionej białymi jajkami. W lewym górnym rogu widać fragment innego naczynia z jasnym produktem spożywczym. W prawym dolnym rogu znajduje się częściowo widoczny słoik z białą, teksturowaną pokrywką. Całość oświetlona jest jasnym światłem, tworzącym delikatne cienie.
Co zamiastEko turystykaEkologiczne jedzenie

Co zamiast masła? Przewodnik po zdrowych zamiennikach

Masło od lat gości na naszych stołach, jednak coraz więcej osób szuka dla niego zdrowszych lub bardziej funkcjonalnych alternatyw, i to z różnych powodów – dietetycznych, zdrowotnych, etycznych czy kulinarnych. ...

czytaj więcej >>
Na białym talerzu leży porcja smażonego sandacza, otoczonego grillowanymi plasterkami cukinii i połówkami czerwonych pomidorków koktajlowych. Całość posypana jest świeżymi kiełkami i przyprawami. W tle, po lewej stronie, stoi biały dzbanek z bukietem białych kwiatów alstremerii i zielonymi liśćmi. Za talerzem, po prawej stronie, znajduje się mała, okrągła miseczka wypełniona kiełkami. Tło stanowi szara, marmurkowa powierzchnia stołu oraz pionowo ułożone, szare deski imitujące drewno. Oświetlenie jest jasne, podkreślające teksturę ryby i warzyw.
PrzepisyWiesz, co jesz

Sandacz z cukinią i kiełkami

Sandacz z kiełkami to ciekawe i zdrowe połączenie, które łączy delikatne, chude mięso ryby z wartościami odżywczymi młodych roślin. Taki duet nie tylko świetnie smakuje, ale również wspiera trawienie i ...

czytaj więcej >>
PrzepisyWiesz, co jesz

Batoniki daktylowe z czekoladą i liofilizowanymi owocami  

Batoniki daktylowe z czekoladą i liofilizowanymi owocami to zdrowa i naturalna przekąska, która świetnie sprawdza się jako słodki dodatek do drugiego śniadania, deser po obiedzie czy energetyczny zastrzyk przed ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzeniePrzepisyŚniadania

Jak przygotować szparagi, by były smaczne i zdrowe?

Szparagi były już znane w starożytnym Egipcie. Gościły również w kuchni Greków i Rzymian w II w p.n.e. Europa Północna sięgnęła po to warzywo stosunkowo późno, bo zaczęto je uprawiać ...

czytaj więcej >>
Widok z góry na szklaną miseczkę wypełnioną czerwonymi truskawkami z zielonymi szypułkami, umieszczoną na pogniecionej, jasnej tkaninie. Kilka pojedynczych truskawek leży obok miseczki na tkaninie.
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Ile kalorii mają truskawki? Wartość energetyczna i właściwości odżywcze

Truskawki to jedne z najmniej kalorycznych owoców. 100 gramów tych owoców zawiera tylko 32 kcal. To sprawia, że świetnie sprawdzają się jako lekka przekąska lub dodatek do posiłków.

czytaj więcej >>
tarta kajmakowa
DeseryEkologiczne jedzeniePrzepisy

Tarta z kajmakiem. Nie tylko na Wielkanoc!

Tarta z kajmakiem to ciasto, które znika ze stołu w okamgnieniu. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją szybko z łatwo dostępnych składników. Zanim jednak przystąpisz do ...

czytaj więcej >>
sposób na babkę wielkanocną babka szpinakowa
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Babkę wielkanocną zrób inaczej: szpinakowa z lukrem pomarańczowym

Babkę wielkanocną na święta chcemy przygotować niemal wszyscy. Szukamy inspiracji, odkopujemy stare receptury, szukamy przepisów w sieci. Zawsze jednak napotykamy te same pomysły: babka majonezowa, babka piaskowa, babka cytrynowa… A ...

czytaj więcej >>