KATEGORIA:

Przepisy

Co ja z tego zrobię? To pytanie, które często pada w sklepach z żywnością EKO. Ten dział powstał po to, aby pomóc znaleźć Wam sprawdzone, szybkie i proste przepisy kulinarne z wykorzystaniem zdrowych produktów, takich jak np. kasza gryczana, dynia czy pospolite ziemniaki. Na zdrowie!

Najnowsze zdrowe przepisy

z wykorzystaniem żywności eko
marchewka z nacią na drewnianej desce
Ekologiczne jedzenieOgród ekologicznyPrzepisy

Co zrobić z marchewki? Najlepsze pomysły i 13 przepisów

Marchewka to warzywo, które w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo smaczna. Najczęściej dodajemy ją do zupy, jednak warto spojrzeć na nią nieco ...

czytaj więcej >>
zupa krem z marchewki w niebieskiej miseczce
Ekologiczne jedzenieObiadyPrzepisy

Zupa krem z marchewki

Zupa krem z marchewki to dobra propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest gęsta, pożywna i sycąca, a przy tym – odpowiednio przygotowana – ma niewiele kalorii. Przeczytaj, dlaczego warto ...

czytaj więcej >>
potrawy wigilijne na świątecznym stole
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Potrawy wigilijne: co przygotować na świąteczny stół?

Potrawy wigilijne dyktowane są tradycją i zwyczajami. Powinno ich być dwanaście, tyle ile miesięcy w roku i apostołów. A jakich dań nie może zabraknąć na świątecznym stole? Dlaczego warto tę ...

czytaj więcej >>
makowiec
DeseryEkologiczne jedzeniePrzepisy

Makowiec – przepis

Makowiec to jedno z ciast, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jaka jest jego symbolika? I jak zrobić makowiec, który się zawsze udaje? Przeczytajcie!

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Kimchi z czerwonej kapusty [przepis]

Kimchi z czerwonej kapusty pięknie wygląda i świetnie pasuje do wigilijnej ryby. Na stole pełnym dań na ciepło i domowych słodkości jest wspaniałym i zdrowym dodatkiem o wyrazistym smaku i ...

czytaj więcej >>
kulebiak z kapustą i grzybami
Przepisy

Kulebiak z kapustą i grzybami [przepis]

Kulebiak, ze swoim bogatym farszem i drożdżowym ciastem, był od wieków symbolem dostatku i obfitości na wigilijnym stole. Dziś, choć czasy się zmieniły, tradycja przygotowywania tego dania na święta pozostała ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Śledzie w pomidorach z żurawiną [przepis]

Śledzie w pomidorach z żurawiną smakują rewelacyjnie! Nieszablonowe połączenie słonej ryby i słodkich bakalii to uczta dla zmysłów. Danie świetnie sprawdzi się jako jedno z dań na wigilijny stół. 

czytaj więcej >>
Tort żurawinowy na paterze i kawałek ciasta
DeseryPrzepisy

Tort żurawinowy – przepis idealny nie tylko na Boże Narodzenie

Tort żurawinowy przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Będziesz zaskoczony jego delikatnym smakiem, a przy tym idealnie wpiszesz się w klimat Bożego Narodzenia.  

czytaj więcej >>
drożdżowa choinka Marzena Szkodzińska, autorka książki "Drożdżowelove"
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Drożdżowa choinka [przepis]

Połącz przyjemność pieczenia z magią świąt. Drożdżowa choinka według przepisu Marzeny Szkodzińskiej, autorki bloga „Kulinarna Maniusia” i książki „Drożdżowe LOVE”, zachwyci każdego. To nie tylko smaczny wypiek, ale też prawdziwe dzieło ...

czytaj więcej >>
Piernik staropolski dojrzewający
DeseryEkologiczne jedzeniePrzepisy

Piernik – przepis. Jak zrobić ciasto piernikowe długo dojrzewające?

Piernik, przepis który publikujemy poniżej, to nieodłączny element bożonarodzeniowego jadłospisu. Jeżeli jednak chcemy cieszyć się smakiem staropolskiego specjału, przygotowania należy rozpocząć 4-6 tygodnie wcześniej.

czytaj więcej >>
zakwas z buraków w słoiku
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Zakwas z buraków. Jak zrobić?

Zakwas z buraków to podstawowy składnik wigilijnego barszczu. Ale to też naturalna moc witamin i składników odżywczych. Warto więc pić go przez cały rok. Kiedy szczególnie jest polecany? Jak kisić buraki? ...

czytaj więcej >>
czekoladowa chałwa słonecznikowa
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Czekoladowa chałwa słonecznikowa [przepis]

Ziarna słonecznika są nie tylko zdrowe, ale też stanowią szybką i smaczną przekąskę. Warto przygotować z nich również słodki deser. Naszą propozycją jest czekoladowa chałwa słonecznika, którą można przygotować również ...

czytaj więcej >>