Chlebek bananowy jest łatwy w przygotowaniu, ale co najważniejsze pozwala na wykorzystanie przejrzałych bananów, które dość często trafiają na śmietnik.
Chlebek bananowy. Ciasto czy pieczywo?
Nazwa jest myląca, bo czy bananowy chlebek to faktycznie chleb? To bardziej lekko wilgotna babka, z niewielką ilością cukru, mogąca pełnić rolę deseru. Ale są osoby, które tego rodzaju wypiek jedzą na śniadanie po zapieczeniu w tosterze. A z czym jeść chlebek bananowy? Świetnie smakuje z dodatkiem masła orzechowego albo miodu. Można też oprószyć go cukrem pudrem.
Tak wiele możliwości wynika z tego, że chleb bananowy można zrobić z wieloma dodatkami. Idealne będą bakalie, m.in. żurawina i rodzynki. Sprawdzą się też orzechy i daktyle oraz świeże owoce, np. maliny.
I myli się ten, kto uważa, że to wypiek codzienny, pozbawiony uroczystego charakteru. Viola Grzelka, autorka książki z przepisami „Mamucie Przysmaki”, proponuje, by do surowej masy (masła, cukru i jajek) wmiksować ć 1–2 garście umytych i osuszonych liści szpinaku, najlepiej delikatnego szpinaku baby.
Chlebek wspaniale smakuje z masą serową i pięknie wygląda na bożonarodzeniowym stole ozdobiony gałązkami pachnącego lasem rozmarynu i świeżą żurawiną.
Szpinak nie zmieni smaku ciasta, nada mu jedynie zielonego koloru, który ładnie kontrastuje z kremową masą i ciemnoczerwonymi owocami. Pamiętaj, aby nie miksować bananów, rozgnieć je tylko widelcem i wymieszaj łyżką z resztą ciasta.
Jak zrobić chlebek bananowy?

Chlebek bananowy (przepis)
Składniki
- 2 kubki* mąki pszennej (typ 500)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez aluminium)
- ½ kubka cukru (może być mniej)
- 1 kubek mleka
- 125 g posiekanych daktyli
- 2 duże dojrzałe banany rozgniecione widelcem
- 2 jajka
Przygotowanie
- W dużej misce mieszamy suche składniki, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
- Dodajemy posiekane daktyle.
- Osobno mieszamy mokre składniki: rozgniecione banany, mleko, jajka.
- Ubijamy mikserem, dodajemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
- Porcjami dodajemy suche składniki do mokrych, za każdym razem mieszając masę łyżką.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
- Wykładamy masę do formy, wyrównujemy.
- Wierzch można dowolnie udekorować, np. daktylami, orzechami włoskimi albo kawałkami bananów.
- Chlebek pieczemy 45-50 min do suchego patyczka.
Ile piec chlebek bananowy?
Trzymamy go w piekarniku do tzw. suchego patyczka. Niektóre przepisy podpowiadają, by po upieczeniu zostawić ciasto jeszcze przez chwilę w wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć je z blaszki i położyć na kratce.
Ten wypiek wpisuje się w ideę oszczędnego jedzenia. Przygotujesz je z przejrzałych bananów, których cena w sklepie często jest mocno obniżona. To też sposób na to, by ich nie wyrzucać, jeśli owoce zbyt długo leżały w naszej kuchni.
Sprawdź również inne pomysły na to, co zrobić z przejrzałymi bananami. Znajdziesz wśród nich przepis na bananowe pączki i bezglutenowe muffinki.
Bez obaw! Banany z ciemną skórką nadal są dobre do spożycia. Ciemne plamy na skórce wskazują jedynie na zaawansowany proces dojrzewania.
Kiedy owoc jest zrywany, ma zieloną barwę, za co odpowiada chlorofil. Z czasem więcej w skórce karotenu, który nadaje jej żółtego koloru. Owoce są wówczas twarde, łatwo je obrać i mają niezbyt słodki smak. Kiedy jednak poleżą przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej, wówczas na ich powierzchni zaczną się pojawiać brązowe plamki.
Banany z ciemnymi plamami są zdecydowanie słodsze, stąd w wielu wypiekach zastępują cukier. Są też bardziej sycące.