Chlebek bananowy jest łatwy w przygotowaniu, ale co najważniejsze pozwala na wykorzystanie przejrzałych bananów, które dość często trafiają na śmietnik. Podpowiadamy, jak zrobić chleb bananowy, z czym go jeśc i jak przechowywać.
Chlebek bananowy. Ciasto czy pieczywo?
Nazwa jest myląca, bo czy bananowy chlebek to faktycznie chleb? To bardziej lekko wilgotna babka, z niewielką ilością cukru albo zupełnie go pozbawiona, mogąca pełnić rolę deseru. Ale są osoby, które tego rodzaju wypiek jedzą na śniadanie po zapieczeniu w tosterze.
→ Przeczytaj również: 7 sposobów na wykorzystanie przejrzałych bananów
Z czym jeść chlebek bananowy?
Świetnie smakuje z dodatkiem masła orzechowego albo miodu. Można też oprószyć go cukrem pudrem.
Tak wiele możliwości wynika z tego, że ciasta bananowe można zrobić z wieloma dodatkami. Idealne będą bakalie, m.in. żurawina i rodzynki. Sprawdzą się też orzechy i daktyle oraz świeże owoce, np. maliny.
I myli się ten, kto uważa, że to wypiek codzienny, pozbawiony uroczystego charakteru. Viola Grzelka, autorka książki z przepisami „Mamucie Przysmaki”, proponuje, by do surowej masy (masła, cukru i jajek) wmiksować ć 1–2 garście umytych i osuszonych liści szpinaku, najlepiej delikatnego szpinaku baby, który będzie tu naturalnym barwnikiem.
Chlebek wspaniale smakuje z masą serową i pięknie wygląda na bożonarodzeniowym stole ozdobiony gałązkami pachnącego lasem rozmarynu i świeżą żurawiną
Szpinak nie zmieni smaku ciasta, nada mu jedynie zielonego koloru, który ładnie kontrastuje z kremową masą i ciemnoczerwonymi owocami. Pamiętaj, aby nie miksować bananów, rozgnieć je tylko widelcem i wymieszaj łyżką z resztą ciasta.
Chlebek bananowy – przepis
Chlebek bananowy (przepis)
Składniki
- 2 kubki* mąki pszennej (typ 500)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez aluminium)
- ½ kubka cukru (może być mniej)
- 1 kubek mleka
- 125 g posiekanych daktyli
- 2 duże dojrzałe banany rozgniecione widelcem
- 2 jajka
Przygotowanie
- W dużej misce mieszamy suche składniki, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
- Dodajemy posiekane daktyle.
- Osobno mieszamy mokre składniki: rozgniecione banany, mleko, jajka.
- Ubijamy mikserem, dodajemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
- Porcjami dodajemy suche składniki do mokrych, za każdym razem mieszając masę łyżką.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
- Wykładamy masę do formy, wyrównujemy.
- Wierzch można dowolnie udekorować, np. daktylami, orzechami włoskimi albo kawałkami bananów.
- Chlebek pieczemy 45-50 min do suchego patyczka.
Ile piec chlebek bananowy?
Trzymamy go w piekarniku do tzw. suchego patyczka. Niektóre przepisy podpowiadają, by po upieczeniu zostawić ciasto jeszcze przez chwilę w wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć je z blaszki i położyć na kratce.
Jak przechowywać chlebek bananowy?
Można go owinąć bawełnianą ściereczkę albo zamrozić (w całości lub w porcjach).
→ Przeczytaj również: Czerstwy chleb – 10 sposobów na jego wykorzystanie
Jakie ciasto zrobić z bananów?
Przepis na chlebek bananowy idealnie wpisuje w ideę oszczędnego jedzenia. Przygotujesz je z przejrzałych bananów, których cena w sklepie często jest mocno obniżona. To też sposób na to, by ich nie wyrzucać, jeśli owoce zbyt długo leżały w naszej kuchni. Z tych owoców możesz też przygotować bananowe pączki, muffinki ze szpinakiem i bananem i bezglutenowe muffinki. Polecamy też owsiankę z banalnymi i mango oraz wegańskie lody bananowe.
Bez obaw! Banany z ciemną skórką nadal są dobre do spożycia. Ciemne plamy na skórce wskazują jedynie na zaawansowany proces dojrzewania.
Kiedy owoc jest zrywany, ma zieloną barwę, za co odpowiada chlorofil. Z czasem więcej w skórce karotenu, który nadaje jej żółtego koloru. Owoce są wówczas twarde, łatwo je obrać i mają niezbyt słodki smak. Kiedy jednak poleżą przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej, wówczas na ich powierzchni zaczną się pojawiać brązowe plamki.
Banany z ciemnymi plamami są zdecydowanie słodsze, stąd w wielu wypiekach zastępują cukier. Są też bardziej sycące.