Muffiny marchewkowe są smaczną i zdrową przekąską. Są doskonałe na śniadanie, lunch czy do popołudniowej kawy. Możesz też spakować je do pracy i szkoły.
Muffiny marchewkowe – najlepszy przepis!
Muffinki to małe babeczki, miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Najczęściej serwowane są na słodko, choć te z dodatkiem warzyw również mają swoich zwolenników. Ich historia sięga czasów wiktoriańskiej Anglii.
Ciasto marchewkowe (muffiny) zrobiło w Polsce zawrotną karierę. Na początku podchodzimy do tego wypieku z dystansem (surowa marchewka w cieście?), ale wystarczy raz go posmakować, by docenić jego smak i aromat.
Babeczki marchewkowe to dobry posiłek dla dzieci i dorosłych. Sprawdzi się jako przekąska do szkoły. Przepis na muffinki marchewkowe jest też na tyle prosty, że możesz zrobić je razem ze swoją pociechą.
Ciasto jest po brzegi wypełnione bakaliami. Możesz dodać rodzynki, daktyle, żurawinę i wiórki kokosowe. Polecamy też muffiny marchewkowe z orzechami (np. włoskimi).
Przepis potraktuj jako inspirację. Możesz go modyfikować według własnych upodobań kulinarnych. Jeśli chcesz, by ciasto było mniej słodkie, zmniejsz ilość cukru. Muffiny i tak będą słodkie, zwłaszcza jeśli dodasz daktyle.
Jak zrobić babeczki marchewkowe?
Muffiny marchewkowe
Składniki
- 2 kubki mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2/3 kubka oleju słonecznikowego
- 1 kubek cukru brązowego jasnego (ilość cukru można zmniejszyć)
- 1/2 kubka soku jabłkowego
- 1/3 kubka jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 2 kubki drobno startej marchewki
- 1/2 kubka wiórków kokosowych
- garść rodzynek
- kilkanaście daktyli kilka do ozdobienia wierzchu, reszta drobno posiekana do ciasta
- 1/2 kubka orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni, następnie grubo posiekanych
Przygotowanie
- Wymieszaj suche składniki, mąkę z sodą oczyszczoną i solą, imbirem i cynamonem.
- W osobnym naczyniu obtocz rodzynki i posiekane daktyle w mące, odstaw.
- W misce ubij mikserem jajka z cukrem, wlej olej słonecznikowy, potem sok jabłkowy, dodaj jogurt grecki i ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
- Dodaj startą marchewkę i dobrze połącz z resztą mokrych składników.
- Wsyp wiórki kokosowe, zacznij wsypywać porcjami mąkę z przyprawami, mieszaj, teraz już łyżką, krótko, tylko żeby połączyć suche składniki z mokrymi.
- Wsyp orzechy, obtoczone w mące rodzynki i daktyle, wymieszaj.
- Otworki w blaszce do pieczenia muffinek wyłóż papierowymi kokilkami, masę wyłóż do otworków, wypełniając je w 3/4.
- Posyp wierzch mielonymi migdałami i udekoruj kawałkami daktyli.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20–23 min, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu zostaw w blaszce przez kilka minut, potem wystudź na kratce.
Nie tylko ciasto marchewkowe!
Jeśli masz w domu przejrzałe banany i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić, przygotuj muffiny bananowo-orkiszowe. Nie tylko uratujesz owoce przed wyrzuceniem, ale też przygotujesz pełnowartościowy posiłek.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ciasto marchewkowe z daktylami (nasze ulubione ;-)) oraz ciasto marchewkowo-migdałowe bez mąki i białego cukru.
Inne przepisy na dania z marchewką, które u nas znajdziecie, to:
- Krem z marchewki z goździkami, płatkami migdałów i świeżą bazylią
- Orzeźwiający shake pomarańczowo-marchewkowy
- Skonsy orkiszowe na maślance z konfiturą marchewkową
- Rozgrzewająca zupa marchewkowa
Jeśli masz inny pomysł na to, jak wykorzystać marchew, napisz do nas na adres: redakcja@biokurier.pl i podziel się przepisem! Chętnie go opublikujemy!