Muffiny marchewkowe są smaczną i zdrową przekąską. Są doskonałe na śniadanie, lunch czy do popołudniowej kawy. Możesz też spakować je do pracy i szkoły.
Muffiny marchewkowe – najlepszy przepis!
Muffinki to małe babeczki, miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Najczęściej serwowane są na słodko, choć te z dodatkiem warzyw również mają swoich zwolenników. Ich historia sięga czasów wiktoriańskiej Anglii.
Ciasto marchewkowe (muffiny) zrobiło w Polsce zawrotną karierę. Na początku podchodzimy do tego wypieku z dystansem (surowa marchewka w cieście?), ale wystarczy raz go posmakować, by docenić jego smak i aromat.
Babeczki marchewkowe to dobry posiłek dla dzieci i dorosłych. Sprawdzi się jako przekąska do szkoły. Przepis na muffinki marchewkowe jest też na tyle prosty, że możesz zrobić je razem ze swoją pociechą.
→ Przeczytaj i zainspiruj się: Co zrobić z marchewki? Najlepsze pomysły i 13 przepisów
Ciasto jest po brzegi wypełnione bakaliami. Możesz dodać rodzynki, daktyle, żurawinę i wiórki kokosowe. Polecamy też muffiny marchewkowe z orzechami (np. włoskimi).
Przepis potraktuj jako inspirację. Możesz go modyfikować według własnych upodobań kulinarnych. Jeśli chcesz, by ciasto było mniej słodkie, zmniejsz ilość cukru. Muffiny i tak będą słodkie, zwłaszcza jeśli dodasz daktyle.
Jak zrobić babeczki marchewkowe?

Muffiny marchewkowe
Składniki
- 2 kubki mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2/3 kubka oleju słonecznikowego
- 1 kubek cukru brązowego jasnego (ilość cukru można zmniejszyć)
- 1/2 kubka soku jabłkowego
- 1/3 kubka jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 2 kubki drobno startej marchewki
- 1/2 kubka wiórków kokosowych
- garść rodzynek
- kilkanaście daktyli kilka do ozdobienia wierzchu, reszta drobno posiekana do ciasta
- 1/2 kubka orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni, następnie grubo posiekanych
Przygotowanie
- Wymieszaj suche składniki, mąkę z sodą oczyszczoną i solą, imbirem i cynamonem.
- W osobnym naczyniu obtocz rodzynki i posiekane daktyle w mące, odstaw.
- W misce ubij mikserem jajka z cukrem, wlej olej słonecznikowy, potem sok jabłkowy, dodaj jogurt grecki i ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
- Dodaj startą marchewkę i dobrze połącz z resztą mokrych składników.
- Wsyp wiórki kokosowe, zacznij wsypywać porcjami mąkę z przyprawami, mieszaj, teraz już łyżką, krótko, tylko żeby połączyć suche składniki z mokrymi.
- Wsyp orzechy, obtoczone w mące rodzynki i daktyle, wymieszaj.
- Otworki w blaszce do pieczenia muffinek wyłóż papierowymi kokilkami, masę wyłóż do otworków, wypełniając je w 3/4.
- Posyp wierzch mielonymi migdałami i udekoruj kawałkami daktyli.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20–23 min, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu zostaw w blaszce przez kilka minut, potem wystudź na kratce.
Nie tylko ciasto marchewkowe!
Jeśli masz w domu przejrzałe banany i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić, przygotuj muffiny bananowo-orkiszowe. Nie tylko uratujesz owoce przed wyrzuceniem, ale też przygotujesz pełnowartościowy posiłek.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ciasto marchewkowe z daktylami (nasze ulubione ;-)) oraz ciasto marchewkowo-migdałowe bez mąki i białego cukru.
Inne przepisy na dania z marchewką, które u nas znajdziecie, to:
- Krem z marchewki z goździkami, płatkami migdałów i świeżą bazylią
- Orzeźwiający shake pomarańczowo-marchewkowy
- Skonsy orkiszowe na maślance z konfiturą marchewkową
- Rozgrzewająca zupa marchewkowa
Jeśli masz inny pomysł na to, jak wykorzystać marchew, napisz do nas na adres: redakcja@biokurier.pl i podziel się przepisem! Chętnie go opublikujemy!