Muffiny zrobiły zawrotną karierę jako szybki i łatwy, a jednocześnie bardzo smaczny wypiek. Są doskonałe na śniadanie, lunch czy do popołudniowej kawy. Są również wygodne do spakowania i zabrania do pracy i szkoły.
Jeżeli ograniczymy ilość cukru w recepturze, muffiny marchewkowe będą mniej kaloryczne.
Przepisów na te wyjątkowe ciastka jest całe mnóstwo. Ja najbardziej lubię babeczki z dodatkiem surowych warzyw, szczególnie startej marchewki, dzięki której są bardziej wilgotne, dietetyczne i zyskują na smaku.
https://biokurier.pl/jedzenie/przepisy/blyskawiczne-musli-z-owocami/
Składniki na muffiny marchewkowe
- Czas przygotowania: 20 min
- Czas pieczenia: 20–23 min
Składniki (na 12–14 babeczek):
- 2 kubki* mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2/3 kubka oleju słonecznikowego
- 1 kubek cukru brązowego jasnego (ilość cukru można zmniejszyć)
- 1/2 kubka soku jabłkowego
- 1/3 kubka jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 2 kubki drobno startej marchewki
- 1/2 kubka wiórków kokosowych
- garść rodzynek
- kilkanaście daktyli – kilka do ozdobienia wierzchu, reszta drobno posiekana do ciasta
- 1/2 kubka orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni, potem grubo posiekanych
*(kubek to 250 ml)
https://biokurier.pl/jedzenie/przepisy/muffinki-jakich-nie-znacie-o-slodkich-wypiekach-z-historia-w-tle/
Jak przygotować muffiny marchewkowe?
- Wymieszaj suche składniki, mąkę z sodą oczyszczoną i solą, imbirem i cynamonem.
- W osobnym naczyniu obtocz rodzynki i posiekane daktyle w mące, odstaw.
- W misce ubij mikserem jajka z cukrem, wlej olej słonecznikowy, potem sok jabłkowy, dodaj jogurt grecki i ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
- Dodaj startą marchewkę i dobrze połącz z resztą mokrych składników.
- Wsyp wiórki kokosowe, zacznij wsypywać porcjami mąkę z przyprawami, mieszaj, teraz już łyżką, krótko, tylko żeby połączyć suche składniki z mokrymi.
- Wsyp orzechy, obtoczone w mące rodzynki i daktyle, wymieszaj.
- Otworki w blaszce do pieczenia muffinek wyłóż papierowymi kokilkami, masę wyłóż do otworków, wypełniając je w 3/4.
- Posyp wierzch mielonymi migdałami i udekoruj kawałkami daktyli.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20–23 min, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu zostaw w blaszce przez kilka minut, potem wystudź na kratce.