Teraz czytasz...
Pomysły na warzywne przekąski
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Pomysły na warzywne przekąski

zdrowe przekąski

Każdy od czasu do czasu ma ochotę na szybką przekąskę. Powszechnie wiadomo, że takie podjadanie nie jest zdrowe, a organizm „zapycha się” jedynie pustymi kaloriami. Można jednak wybrać lepiej! Czytając nasz artykuł, dowiesz się, jak przyrządzić warzywne przekąski, które można zjeść bez żadnych wyrzutów sumienia!

Dlaczego warto jeść warzywa?

Warzywa mają jedną główną zaletę – są bogatym źródłem wartości odżywczych, a przy tym charakteryzują się relatywnie niską kalorycznością. Z tego powodu warto zadbać, aby nasza codzienna dieta opierała się w większości właśnie z nich – zalecana dawka to aż 75% dziennego zapotrzebowania.

Warzywa dzielimy na 3 główne grupy z względu na kolor – zielone, czerwone oraz fioletowe. Każda z nich cechuje się innym właściwościami. Sprawdźmy zatem z jakimi profitami wiąże się spożywanie warzyw w barwie zielonej, czerwonej czy fioletowej.

Warzywa zielone

Zielone warzywa zawierają potężne ilości chlorofilu wpływającego pozytywnie na trawienie i równowagę zasadowo-kwasową, a także witaminy C, która działa wzmacniająco na ludzki organizm.

Warzywa czerwone

Czerwone warzywa posiadają likopen, który wykazuje właściwości antyoksydacyjne, immunomodulujące i przeciwzapalne, oraz potas odpowiadający za prawidłową pracę serca.

Warzywa fioletowe

Z kolei fioletowe warzywa mają w sobie duże ilości antocyjanozydów (antocyjanów). W związku z tym ich regularne jedzenie zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia.

Przepisy na warzywne przekąski

Krótka teoria za nami, a więc czas na praktykę! Oto nasze propozycje na warzywne przekąski:

Smacznie i zdrowo – to właśnie siła warzywnych przekąsek!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.