KATEGORIA:

Ekologiczne jedzenie

Żywność ekologiczna może być istotnym składnikiem zdrowej diety. Produkty z certyfikatem BIO posiadają dobre składy i często są w mniejszym stopniu przetworzone niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Duże znaczenie dla jakości ma także naturalny sposób uprawy. Przeczytajcie o właściwościach odżywczych i wykorzystaniu mniej i bardziej znanych produktów spożywczych.

hummus z ciecierzycy

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
Widok z góry na biały durszlak wypełniony czerwonymi truskawkami z zielonymi szypułkami, umieszczony w czarnym zlewie. Strumień wody z kranu spływa na truskawki, które są w trakcie mycia. W lewym dolnym rogu widoczny jest odpływ zlewu.
OwoceWiesz, co jeszZdrowie

Jak myć truskawki skutecznie i bezpiecznie

Truskawki w sezonie smakują najlepiej. Ale żeby w pełni cieszyć się ich smakiem — bez zbędnych „dodatków” — należy je dobrze umyć. Trzeba to jednak zrobić z głową, żeby nie ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Ocet jabłkowy na odchudzanie. Czy jest skuteczny?

Ocet jabłkowy na odchudzanie słynie z dużej skuteczności. Czy faktycznie jest to sekret szczupłej sylwetki? I czy taka metoda jest bezpieczna dla zdrowia? 

czytaj więcej >>
wiosenna pokrzywa w wiklinowym koszu
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

Pokrzywa to dla wielu z nas uciążliwy chwast, który omijamy szerokim łukiem, bo parzy. Dlaczego więc coraz częściej znaleźć ją można na półkach sklepów zielarskich i z żywnością ekologiczną?

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Kiedy pomoże aloes?

Aloes zwyczajny, zwany barbadoskim (Aloe vera powszechnie znany jako Aloe barbadensis Miller) zawiera ponad 75 składników biologicznie aktywnych, dzięki którym wykazuje skuteczne działanie przy wielu łagodnych dolegliwościach. Mało kto wie, ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

5 zapomnianych warzyw, które warto wypróbować w kuchni

Zapomniane warzywa mogą uatrakcyjnić codzienne posiłki, ale też dodać im wielu walorów odżywczych. Warzywa mniej znane goszczą w kuchni wielu prawdziwych smakoszy. Znakomicie podbijają też ceny jarskich dań w restauracjach ...

czytaj więcej >>
Miseczka ugotowanego bobu, udekorowana świeżą zieloną pietruszką, stoi na rustykalnym drewnianym stole przykrytym lnianą ściereczką. W tle widoczne są rozrzucone ząbki czosnku i więcej świeżej pietruszki.
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Jak długo gotować bób: czasy, metody i praktyczne wskazówki

Bób gości na naszych stołach coraz częściej. By jednak w pełni cieszyć się jego smakiem, trzeba go odpowiednio przygotować. Podpowiadamy więc, jak długo gotować bób, by był idealnie miękki, a ...

czytaj więcej >>