Teraz czytasz...
Jabłka ekologiczne. Jak rozpoznać i wykorzystać
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Jabłka ekologiczne. Jak rozpoznać i wykorzystać

Jabłka. Znakomicie smakują, wzmacniają odporność, są niskokaloryczne, wspomagają trawienie, obfitują w przeciwutleniacze, poprawiają urodę, wspomagają pracę mózgu – zalety jabłek można wymieniać niemal bez końca. Warto poszukiwać tych z gospodarstw ekologicznych. Dlaczego? Odpowiedź w naszym artykule.

Najwięcej korzystnych składników mają surowe owoce, ale ich smak można zachować na dłużej za sprawą przetworów takich jak:

Jabłko ekologiczne czyli…

Wśród wielu osób wciąż obecne jest przekonanie, że jabłko ekologiczne to takie z grzybem lub robakiem, bo to dowód, że owoce nie były pryskane. To nie do końca prawda. Jabłko ekologiczne może być duże i piękne. Zawsze jest istotne, by się z nim właściwie obchodzić, czyli zbierać, transportować i przechowywać. „Z jabłkiem, jak z jajkiem”– mówi Joanna Szewczyk, twórczyni marki „Joanka”, specjalizującej się w sprzedaży ekojabłek (i przetworów na ich bazie) z grójeckich sadów.

Wciąż brakuje kompleksowych badań naukowych, które pozwoliłyby zaprezentować różnice we właściwościach odżywczych pomiędzy ekologicznymi a konwencjonalnymi jabłkami, ale opublikowano co najmniej kilka artykułów naukowych (w Polsce i zagranicą) wskazujących na wyższe (o ok. 25-30%) zawartości pektyn, witaminy C oraz polifenoli. Istotnym atutem ekojabłek jest też ich znacznie niższa ekspozycja na pestycydy ).

Przeczytaj: Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Sposób uprawy ma znaczenie

Różnice pomiędzy jabłkami ekologicznymi a konwencjonalnymi wynikają ze sposobu uprawy sadu. W gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się syntetycznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Sadownicy z certyfikatem ekologicznym sięgać mogą po dopuszczone środki pochodzenia mineralnego.

–Prowadzenie ekologicznego sadu wiąże się z większym nakładem pracy i niższym plonowaniem, ale jeżeli chodzi o smak i jakość owoców różnica jest dostrzegalna – mówi Andrzej Czajkowski z Ostrowitego k. Golubia Dobrzynia (woj. kujawsko – pomorskie), który sad prowadził już w 2005 r. a wcześniej gospodarował także metodami konwencjonalnymi. –Największym wyzwaniem jest walka z parchem jabłoni. O ile w sadach konwencjonalnych chorobę można zwalczać szeroką paletą oprysków, w rolnictwie ekologicznym stosuje się tylko te na bazie składników pochodzenia naturalnego. Bardzo ważna jest profilaktyka i dobór odmian, dobrze sprawdzają się te stare – dodaje.

W sadach konwencjonalnych, aby owoc lepiej się przechowywał i dłużej wyglądał ładnie stosuje się środki chemiczne. Stosujący metody ekologiczne mają do dyspozycji jedynie niską temperaturę w chłodni.

Dlaczego warto jeść jabłka dawnych odmian?

–Istotne są także kwestie związane z dokumentacją. W rolnictwie ekologicznym wszystkie działania muszą być zanotowane i jest to później skrupulatnie sprawdzane podczas corocznej kontroli. Inspektor może także pobrać np. próbki owoców lub liści do badań laboratoryjnych, aby sprawdzić czy nie były stosowane niedozwolone opryski – dodaje Andrzej Czajkowski.

Przyrodnicze zalety sadów ekologicznych

Ekologiczny sad to także „raj” dla różnego rodzaju stworzeń. – W sadzie mamy wiele pożytecznych owadów: biedronkowate, złotookowate i skorki. Używamy także gatunków pożytecznych jak roztocza drapieżne, a dużą pomocą służą nam ptaki. Naturalne obrzeża ekologicznego sadu z dziko rosnącymi roślinami wspierają równowagę ekosystemu – czytamy na stronie internetowej sadu „Eko Owoc” z Mogielnicy (woj. mazowieckie) prowadzonego od wielu lat przez rodzinę Zarzyckich.

Zobacz także

Tabuleh - sałatka libańska

Zachować jabłka od zapomnienia

Sadownictwo ekologiczne i tradycyjne może także pomóc w zachowaniu wielu jabłek, które nie na-dają się do uprawy intensywnej i zagrożone są wyginięciem. Ekspert z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, dr Grzegorz Hodun szacuje liczbę znanych, polskich odmian jabłek na 90 odmian, tymczasem w powszechnej sprzedaży spotykamy około 20 i ta liczba może się jeszcze zmniejszyć. Pomijając  względy ekologiczne, możemy po prostu stracić spore bogactwo smaków… Jedzmy więc jabłka. Najróżniejszych odmian!

Tarta jabłkowa – przepis

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej lub z płaskurki BIO, Pół szklanki ciemnego cukru BIO, Kostka masła BIO, 2 żółtka BIO (białka pozostawić do wysmarowania wierzchu ciasta), 3-4 łyżki lodowatej wody, Szczypta soli

Farsz jabłkowy: Około 1kg średniej wielkości kwaskowatych jabłek (doskonałe są twarde papierówki lub złote renety) BIO, Łyżka wyciśniętego soku z cytryny, 1/2 szklanki cukru pudru lub 2 cukry waniliowe (lub cukier puder z kawałeczkiem świeżej laski wanilii) BIO, 2-3 łyżki masła BIO, Cynamon do smaku BIO

Tarta – co to jest?, dowiedz się więcej

Sposób przyrządzania: Przygotować kruche ciasto mieszając wszystkie składniki. Masło dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Można pokroić w kostkę lub plastry, aby je łatwiej wyrobić. Gotowe ciasto dobrze jest schłodzić przez około 2h w lodówce (owinąć w folię lub obłożyć talerzem i miską, aby nie przesiąkło zapachem). W czasie gdy ciasto się chłodzi, pokroić na ćwiartki jabłka, oczyścić z gniazd nasiennych, obierać ze skórki i każdą ćwiartkę przekroić  jeszcze raz na pół. Obrane jabłka skropić sokiem z cytryny. Na patelni lub w garnku rozgrzać  masło, wsypać jabłka, cukier i cynamon. Delikatnie mieszać i podgotować około 5 min, aby zmiękły, ale zachowały kształt i się nie rozgotowały. Gotowy farsz jabłkowy przełożyć na wcześniej rozwałkowane i wysmarowane białkiem ciasto o średnicy około 30cm – w kształcie koła (najlepiej wykorzystać dużą blachę z piekarnika). Jabłka ułożyć na środku w niewielki stosik, tak aby przy krawędzi ciasta powstał pierścień o szerokości około 5cm. Krawędzie ciasta zagiąć do wewnątrz wokół jabłek, tworząc falę. Wierzch ciasta posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (1800C) i piec 30-45 min do momentu, aż ciasto się zrumieni.

Podawać na ciepło z bitą śmietaną lub lodami, ale sama szarlotka na ciepło lub zimno jest równie pyszna.

Sprawdź także przepis na szybką szarlotkę z chia

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.