Teraz czytasz...
Zupa cebulowa [przepis]

Zupa cebulowa [przepis]

Avatar photo
zupa cebulowa w miseczce

Zupa cebulowa nie jest ostra, tylko delikatna w smaku, aromatyczna i sycąca. Zrobisz ją łatwo, szybko i bez większych wydatków. Jej smak wzbogać o grzanki, które możesz przygotować z czerstwego pieczywa. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Zupa cebulowa. Skąd pochodzi?

Kto by przypuszczał, że tak powszechna cebula może stać się głównym składnikiem dania, które stało się ulubionym przysmakiem francuskich przywódców? To właśnie bowiem oni jako pierwsi zachwycili się jej smakiem.

Jedna z legend głosi, że stało się to za sprawą ostatniego z polskich królów, Stanisława Leszczyńskiego, który przybył do Francji, by odwiedzić swoją córkę, Marię Leszczyńską, żonę Ludwika XV. To właśnie dla gościa z Polski miano przygotować zupę, która tak mu zasmakowała, że w książkach kucharskich zaczęto nazywać ją „Onion soup a la Stanislas”.

Można jednak podejrzewać, że przepisy na zupy cebulowe znane były we Francji zdecydowanie wcześniej. Głównym składnikiem tego dania jest przecież łatwa w uprawie i pospolita cebula, która jednak w połączeniu z odpowiednimi składnikami bez wstydu może pojawić się na królewskich stołach. 

Z czasem do zupy cebulowej zaczęto dodawać grzanki i ser, który nierzadko się zapieka. W takim wydaniu otrzymujemy sycącą i pożywną zupę, która dodatkowo niewiele kosztuje. Przeczytajcie, dlaczego warto jeść zupy oraz jak oszczędzać na jedzeniu i dobrze się odżywiać.

Przepis na zupę cebulową pierwotnie ukazał się w drukowanym numerze Biokuriera, który możecie też przeczytać on-line. Jeśli jednak chcecie mieć w ręku tradycyjną gazetę, zachęcamy do prenumeraty indywidualnej.

→ Zobacz przepis na zupę dyniową z grzybami

Przepis: zupa cebulowa

zupa cebulowa w miseczce

Zupa cebulowa [przepis]

Zupa cebulowa kojarzy się z Francją. I słusznie, jednak w Polsce też chętnie ją jadamy. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym wykwintna i śmiało można podać ją podczas wystawnej kolacji.
Autorami przepisu na zupę cebulową są Joanna i Michał Litwińscy, autorzy bloga "Ze zdrowiem mi do smaku".

Składniki
  

  • 1 kg cebuli
  • 80 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 5 ząbków czosnku
  • ¼ szkl. brandy opcjonalnie
  • 0,5 l bulionu
  • grzanki z pełnoziarnistego chleba
  • 50 g sera cheddar

Przygotowanie
 

  • Cebulę pokrój w piórka, posól i wrzuć na rozgrzaną suchą głęboką patelnię lub do garnka o grubym dnie.
  • Mieszaj od czasu do czasu, żeby cebula się nie przypaliła.
  • Po ok. 10 min, kiedy wyparuje cała woda, a cebula lekko zmięknie, dorzuć masło z liściem laurowym, czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem.
  • Smaż wszystkie składniki do momentu, w którym cebula będzie lekko złota. Mieszaj od czasu do czasu.
  • Dodaj czosnek, smaż jeszcze przez minutę.
  • Jeśli używasz brandy, dodaj go w tym momencie. Zamieszaj i gotuj, aż całość alkoholu odparuje.
  • Wlej bulion i gotuj na najmniejszym ogniu jeszcze przez 15 min.
  • Zupę podawaj z grzankami i startym żółtym serem.
Słowa kluczowe cebula, zupa
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Jak zrobić grzanki do zupy?

W zupie cebulowej obowiązkowo powinny znaleźć się grzanki, które co prawda można kupić, ale polecamy zrobić je samemu. Po pierwsze dlatego, że zaoszczędzimy pieniądze, a po drugie wykorzystamy czerstwy chleb.

Jak zrobić grzanki?

Na początku pokrój chleb w centymetrową kostkę, następnie wrzuć na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą. Mieszaj od czasu do czasu i zdejmij z ognia, kiedy chleb się zarumieni. I dopiero teraz możesz dodać przyprawy, np. zioła prowansalskie, sól, pieprz, oregano.

Jak zrobić grzanki w piekarniku?

Czerstwe pieczywo można też przemienić w grzanki bez konieczności smażenia. W tym przypadku również pokrój chleb w kosteczkę, następnie wsyp do miseczki, zalej niewielką ilością oliwy z oliwek, dodaj zioła, a jeśli lubisz ostry smak, również chili lub pieprz cayenne. Rozłóż na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do 180° na 30 min.

Tak przygotowane grzanki dobrze komponują się smakowo w zupie cebulowej, ale też czosnkowej, pomidorowej albo brokułowej. Można też traktować je jako przekąskę.

Jak zrobić grzanki czosnkowe?

Grzanki czosnkowe można przygotować zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Do zupy cebulowej można też przygotować je w całości, np. z bagietki i masełka czosnkowego. Pieczywo zapieka się wówczas w piekarniku i podaje posypane obficie serem. Cebulowa z takimi dodatkami smakuje rewelacyjnie!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.