Zioła prowansalskie – smak i aromat Francji

Francuzów traktuje wybieranie, kupowanie, gotowanie, a następnie długotrwałe jedzenie w gronie przyjaciół jako jedną z największych przyjemności. Francuzi preferują teorię, że żyją po to aby jeść! Jednak aby jedzenie miało zdrowy i pełen aromatu smak niezbędne są świeże i suszone zioła, których w całej Francji nie brakuje z racji zróżnicowanego krajobrazu obfitującego w górskie masywy, doliny, łąki, pola… Zresztą w aromacie Ziół Prowansalskich lubuja się już niemal wszyscy. Także Polacy

Najbardziej znane są zioła prowansalskie (herbes de Provence), będące jedną ze słynniejszych mieszanek przypraw stworzonych na bazie świeżych lub suszonych ziół. W jej skład wchodzi zazwyczaj majeranek (wzmaga procesy trawienne, działa wiatropędnie, moczopędnie, uspokajająco, w diecie bezsolnej może zastępować sól, zalecany przy schorzeniach przewodu pokarmowego i wątroby, działa łagodząco), tymianek (przeciwdziała zatruciom i fermentacji pokarmowej, przyspiesza trawienie, niezbędny dodatek do dań tłustych, doskonale współgra z majerankiem), rozmaryn (wzmaga apetyt, działa rozkurczowo, przyspiesza trawienie tłuszczów i ciężkich potraw, np. pieczonych mięs), oregano – lebiodka pospolita (pobudza apetyt, działa przeciwzapalnie, żółciopędnie, moczopędnie, przeciwskurczowo i antyseptycznie np. w bólach zębów), cząber (działa spazmolitycznie, bakteriobójczo, hamuje wzdęcia, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia apetyt, reguluje procesy trawienne, działa przeciwrobaczo i wiatropędnie), bazylia (przyspiesza trawienie, działa rozkurczowo, żółcio- i wiatropędnie, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, polecana przeciw biegunce, chronicznemu zapaleniu żołądka i pęcherza moczowego), szałwia (poprawia pracę żołądka i trawienie), mięta pieprzowa (pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci). Doskonała i aromatyczna mieszanka ziół prowansalskich powinna składać się roślin zbieranych z dziko rosnących stanowisk.

 

Bouquet garni

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

to specjał francuskiej kuchni będący malutkim bukiecikiem ziołowym związanym nitką, który jest dodawany do wielu gotowanych wywarów oraz dań mięsnych dla nadania charakterystycznego smaku i aromatu. Przed podaniem potrawy bukiecik przyprawowy się usuwa. W skład bouquet garni wchodzą następujące świeże zioła związane nitką: jedna gałązka świeżego tymianku, dwie lub trzy gałązki natki pietruszki (poprawia trawienie) i jeden liść laurowy (pobudza apetyt, poprawia trawienie i pomaga wchłaniać pokarm). Takie bukieciki można także wysuszyć i dodawać do potraw zimową porą lub wzbogacić innymi ulubionymi ziołami: estragonem (wzmacnia, pobudza apetyt i trawienie), miętą, pieprzem (małe ilości poprawiają trawienie i czynności żołądka) itp. Francuzi zioła związują długą nitką, tak aby drugi kawałek zaczepić do ucha od garnka, tak aby zioła mogły swobodnie pływać w wywarze i by potem łatwo je można było usunąć.

Fines herbes

jest to mieszanka świeżych ziół m. in trybuli (ma delikatny anyżowy smak, reguluje procesy trawienia, działa przeciw biegunkom, przeciw chorobom nerek, pęcherza moczowego, układu trawienia i dróg oddechowych), szczypiorku (reguluje przemianę materii, pobudza łaknienie i wzmacnia żołądek), natki pietruszki i estragonu. Powyższe świeże zioła dodaje się zazwyczaj do dań z jajek, np. do popularnych we Francji omletów.

Quatre épices to popularna we Francji mieszanka zmielonych goździków (poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie), imbiru (poprawia trawienie i wydzielanie soków żołądkowych, wzmacnia apetyt i żołądek, zapobiega wzdęciom, zwiększa perystaltykę jelit), gałki muszkatołowej (likwiduje wzdęcia) i białego pieprzu dodawana do dań mięsnych, warzywnych oraz do aromatycznych deserów.

Czosnek

 to podstawa kuchni francuskiej w szczególności na południu kraju. Działa bakteriobójczo, reguluje florę bakteryjną jelit, zwiększa wydzielanie żółci, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cukru we krwi, reguluje metabolizm, zwiększa odporność organizmu. Jest głównym składnikiem wielu potraw. Jego charakterystyczny smak jest nieodłącznym elementem prowansalskiej kuchni. Czosnek jest podstawą sosu aïoli, rozciera się 4 ząbki, łączy z żółtkiem, musztardą dijon, solą i pieprzem, by później czosnkową bazę połączyć z domowym majonezem.

Każde z ziół zaliczanych do ziół prowansalskich można otrzymać (oddzielnie) w jakości BIO. W sklepach dostępne są także gotowe mieszanki ziół prowansalskich z certyfikatem ekologicznym.

Zioła można także zasadzić we własnym domowym ogródku lub parapecie…

Magdalena Przybylak – Zdanowicz

 

 

Brak postów do wyświetlenia