Tymianek nie tylko na odwagę…

 Tymianek to jedno z ziół znanych człowiekowi jako przyprawa od najdawniejszych czasów. Nazwa pochodzi od greckiego thymon, co znaczy odważny. Podobno szkoccy górale dla dodania sobie animuszu pili herbatę z leczniczego, dzikiego tymianku…

Właściwości i zastosowanie w kuchni

Smak świeżego ziela tymianku jest wyrazisty, ostry, więc trzeba go używać z umiarem, podobnie jak estragonu, czy szałwii. Pasuje do ryb (tymianek cytrynowy) i dziczyzny ale nie tylko, bo poprawia też trawienie tłustej wieprzowiny, przez co jest nieocenionym ziołem dodawanym do kiełbas. Ma znane od starożytności działanie antyseptyczne i konserwujące. Nadaje się jako dodatek do octu i oleju. Macierzankę można suszyć.

Tymianek świetnie sprawdza się w zupach, sosach, bulionach, marynatach (zwłaszcza do tłustych mięs), farszach do drobiu i ryb. Z pietruszką i liściem laurowym stanowi idealną przyprawę do dekorowania potraw.
Jest jednym ze składników likieru benedyktyńskiego.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przyciąga pszczoły i dekoruje

Najsilniej pachnie ten rosnący w gorącym klimacie śródziemnomorskim, rosnący w pełnym słońcu na lekkiej glebie, przepuszczalnej i zasadowej. Krótkie gałązki płożą się i silnie rozgałęziają. Można z niego formować niskie szpalery i dekoracyjne dywany ziołowe. W czasie kwitnienia bladoróżowe kwiaty przyciągną owady, bo to cenna roślina miododajna. Zarówno kwiaty, jak i liściaste gałązki ładnie pachną w świeżych i suchych bukietach.

Tymianek dla ciała i dla domu

Kąpiel w wywarze z tymianku działa pobudzająco na krążenie krwi, oczyszcza skórę. Z rozmarynem można sporządzić przeciwłupieżową płukankę do włosów. Przy okazji może hamować łysienie (poprawia odżywienie cebulek włosowych dzięki pobudzeniu mikrocyrkulacji krwi w skórze głowy). Napar z miodem pomaga na suchy kaszel i ból gardła, poprawia trawienie, zmniejsza nieprzyjemne skutki nadmiernego spożycia alkoholu.
Masaż olejem bazowym (np.. słonecznikowym) z kilkoma kroplami olejku tymiankowego pomoże przy bólu głowy, napięciu nerwowym, rozluźni mięśnie i poprawi ukrwienie skóry.

Co ciekawe w ekologicznych pastach do zębów i płukankach do ust ze względu na właściwości antybakteryjne często znajdziemy w składzie tymianek (Thymus vulgaris L.).

Silny wywar działa dezynfekująco (można nim myć łazienkę), a olejek tymiankowy zmieszany z alkoholem to naturalny środek odstraszający mole. Jeśli więc zdarzy się, że ktoś nie lubi zapachu lawendy także działającej zniechęcająco na te szkodniki, może użyć tymianku lub rozmarynu.

Przeciwwskazania

Tymianek ostrożnie powinny stosować kobiety w ciąży (zwłaszcza olejek), małe dzieci, alergicy, chorzy na cukrzycę i z wrzodami żołądka (przy bardzo dużym spożyciu może powodować pieczenie i ból).

Małgorzata Górska

fot. www.sxc.hu

Źródło: L. Bremness, „Wielka księga ziół”, Warszawa 1991.