Domowe sposoby na przeziębienie zawsze będą w cenie. Zwłaszcza teraz, gdy jesienny chłód coraz bardziej daje się nam we znaki. Wybraliśmy 9 najskuteczniejszych metod, dzięki którym pozbędziemy się kataru i kaszlu.
W tym artykule znajdziesz sposób na przeziębienie prosto z natury. Podstawą jest jednak wzmocnienie organizmu, by mógł oprzeć się drobnoustrojom. Przeczytaj więc, jakie znaczenie w tym kontekście ma odpowiednia porcja snu i aktywności fizycznej.
→ Przeczytaj również: Jak szybko wyleczyć przeziębienie?
Nie bez znaczenia jest też dieta (pisaliśmy o tym w serwisie mamywsieci.pl). W okresie jesienno-zimowym warto do niej włączyć kiszonki (zobacz przepis na kiszone buraki), kaszę jaglaną i gryczaną oraz sezonowe warzywa (zwłaszcza czosnek). Kiedy jednak zauważmy pierwsze objawy przeziębienia, zacznijmy działać. Podpowiadamy, jak to zrobić naturalnie.
→ Przeczytaj również: Co na przeziębienie w ciąży?
Domowe sposoby na przeziębienie
Sezon infekcyjny w pełni. Wirusy atakują nasze organizmy, zwłaszcza jeśli latem nie wzmocniliśmy go odpowiednio.
Jesienią łatwiej się przeziębić, bo:
- mniej czasu spędzamy na świeżym powietrzu,
- łatwiej o przemarznięcie i nadmierne wychłodzenie,
- jesteśmy przemęczeni pracą i brakiem odpoczynku,
- za mało śpimy,
- w diecie jest mnie świeżych warzyw i owoców,
- więcej się stresujemy (infekcje dzieci, adaptacja w przedszkolu, dojazdy do pracy, nieustanne podwyżki).
Na pojawienie się objawów choroby, ale też ich skutki wpływ ma kondycja organizmu. Jeśli jest on przeciążony, brakuje mu witamin i minerałów, nie ma siły do walki z wirusami. Poddaje się im, a my zauważamy pierwsze objawy przeziębienia. I dlatego tak ważne jest, by dbać o siebie każdego dnia.
Co prawda leki na przeziębienie są łatwo dostępne, ale na początek lepiej jest zacząć terapię od łagodniejszych i sprawdzonych środków. Pamiętamy, że ludzie przez wieki je stosowali i szybko dochodzili do sił.
Przeziębienie to choroba wirusowa, a więc ma charakter samoograniczający się. Jeśli damy organizmowi odpocząć i naturalnie go wzmocnimy, najpewniej po kilku dniach objawy przeziębienia miną. Co zatem stosować, by poczuć się lepiej?
Jeśli interesuje Cię temat zapalenia zatok, zajrzyj do naszego tekstu.
1. Herbaty i napary ziołowe
Ciepła herbata na przeziębienie nie tylko rozgrzewa organizm, ale też poprawia samopoczucie. Najlepsze efekty daje sięgnięcie po napar z lipy, kwiatów czarnego bzu lub dzikiej róży (ma mnóstwo witaminy C).
Zioła na przeziębienie (przepis)
Zmieszaj równe części kwiatu lipy, kwiatów bzu czarnego i suszonych owoców maliny. Łyżkę ziół zalej wrzątkiem, odstaw do ostygnięcia. Pij ciepły napar 3 razy dziennie po szklance, dzieciom w wieku 3–10 lat zmniejsz porcję o połowę.
Spróbuj także: antygrypina
2. Odwar z kory wierzby
Odwar z wierzby to skuteczny środek przeciwzapalny, przeciwgorączkowy i przeciwreumatyczny. Stosuje się go do okładów i kąpieli.
Łyżkę kory zalej szklanką wrzątku. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Odstaw do wystudzenia na kilkanaście minut. Odcedź. Pij trzy razy dziennie po pół szklanki pół godziny po posiłkach.
Uwaga: duże dawki kory mogą powodować zaparcia. Zielarze nie zalecają więc nadużywania tego środka, radzą też w dłuższych kuracjach dodawać nieco kruszyny (dziesiąta część kory wierzby).
3. Inhalacje na katar
W czasie kataru warto wykonać inhalacje. Medycyna naturalna i ludowa poleca wdychanie pary z gotujących się ziemniaków, obierek od ziemniaków albo naparów z ziół, m.in. rumianku, majeranku, szałwii, macierzanki, mięty.
1–2 łyżki kwiatów rumianku zalej 0,5 do litra wrzącej wody. Pochyl głowę nad garnuszkiem, nakryj ją i garnek ręcznikiem. Oddychaj spokojnie i głęboko nosem lub ustami.
4. Miodek z babki na kaszel
Zerwane liście babki dobrze umyj i osusz. Następnie drobno posiekaj, zmiksuj i wyciśnij sok. Zmieszaj go w równej proporcji z miodem i gotuj na słabym ogniu przez 20 minut. Wlej do ciemnych słoiczków, przechowuj w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.
Miodek z babki to wspaniały leki na jesienno-zimowe infekcje. Podaje się go dzieciom kilka razy dziennie po łyżeczce przy wszelkich dolegliwościach dróg oddechowych, a także astmie.
→ Zobacz również: Domowe sposoby na kaszel
5. Syrop z cebuli na kaszel
Obierz i pokrój w plasterki cebulę. Układaj ją w filiżance lub słoiku, przesypuj cukrem lub miodem. Odstaw na kilka godzin, najlepiej w ciemne miejsce.
Syrop podawaj dzieciom w czasie przeziębienia co 2-3 godziny. Dobrze sprawdzi się jako naturalny lek na kaszel.
Sprawdź: Przepis na syrop z cebuli i czosnku
6. Przeciwkaszlowy syrop z buraka
Czerwone buraczki mają wiele cennych właściwości odżywczych i leczniczych. W medycynie ludowej od dawien dawna popularne były syropy przeciwkaszlowe. Sporządzano je bardzo często z buraków pieczonych. Jak przygotować je dzisiaj?
→ Zobacz przepis na syrop z buraka
Wybierz 2–3 dosyć duże buraczki. Dokładnie je opłucz, usuń korzonki i ogonki liściowe, ale pozostaw skórkę. Od strony korzenia wytnij dosyć duże stożkowe otwory i wsyp do nich cukier. Wstaw do piekarnika i piecz, aż burak zmięknie, a w otworach pojawi się syrop. Cały zabieg powinien trwać możliwie krótko.
Syrop z buraka pomaga przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach, ale też wzmacnia organizm.
7. Miód z przyprawami korzennymi na suchy kaszel
Ćwierć kilograma miodu podgrzej w kąpieli wodnej. Miód musi się rozpuścić, ale jego temperatura nie może być zbyt wysoka, by nie utracił cennych właściwości biologicznych. Oddzielnie zmiel na drobny proszek po 15 g przypraw korzennych: goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Przyprawy dobrze wymieszaj z miodem.
Stosuj od 0,5 do 1 łyżeczki trzy razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem. Starszym dzieciom podawaj dawkę odpowiednio większą. Specyfik można przechowywać przez pewien czas bez obawy utraty jego właściwości leczniczych.
8. Płukanka z surowych buraków
Skutecznym środkiem przy bólach gardła i anginie jest płukanie jamy ustnej sokiem z surowych buraczków czerwonych. Można używać samego soku, ale lepiej łączyć go w równych częściach z sokiem z cytryny.
Warto przyrządzić miksturę do płukania według przepisu: pół szklanki wody gotowanej, ostudzonej, zmieszaj z połową szklanki octu 10 proc. (można też używać silnego octu winnego). Do płynu dodaj drobno utarty jeden większy buraczek. Wszystko podgrzej do wysokiej temperatury, nie dopuszczając do wrzenia. Ostudź i tak przygotowaną mieszanką płucz gardło co pewien czas.
9. Napój z kurkumą
Kurkuma i imbir to przyprawy o działaniu przeciwzapalnym i rozgrzewającym. Są niezwykle cenne w ludowej medycynie, a ich działanie udowodniono w wielu w badaniach.
Polecamy wykorzystać je jako składnik złotego mleka. Taki napój nie tylko wspiera odporność, ale też rewelacyjnie smakuje w pochmurne dni. Można go pić profilaktycznie (np. codziennie) lub wykorzystywać jako solidne wzmocnienie w czasie infekcji.