Imbir – gorąca witamina!

Imbir to doskonała przyprawa o ostrym, palącym i zdecydowanym smaku. Nadaje wyrazistość i poprawia smak nie tylko potraw orientalnych, ale także świątecznych pierników. Wchodzi w skład mieszanek przyprawowych takich jak np. curry.

 

Imbir w najróżniejszych postaciach: od kłącza po proszek, imbir kandyzowany czy też herbatki imbirowe nabyć możemy w większości sklepów z żywnością eko.

 

Najszybciej zalety imbiru poznali Azjaci. Pierwsze zapiski na temat jego wykorzystania w chińskiej medycynie ludowej pochodzą z 2700 roku przed naszą erą. Imbir doceniano nie tylko w medycynie ludowej Chin, Indii i Tybetu, ale także w tamtejszych kuchniach regionalnych.

Ta niezwykle popularna w ostatnich latach roślina obecnie spotykana jest nie tylko na półce kuchennej wśród przypraw, ale także w domowych apteczkach.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Imbir przy chorobie lokomocyjnej

Imbir jest rośliną posiadającą niezwykle cenne właściwości lecznicze. Jednym z najbardziej typowych zastosowań tej rośliny jest łagodzenie dolegliwości występujących w przypadku choroby lokomocyjnej: mdłości, wymiotów oraz bólów brzucha. Imbir w tym celu może być także stosowany jako środek łagodzący poranne nudności u kobiet ciężarnych.

Poprawi trawienie, doda energii i wigoru

Sproszkowane kłącze imbiru ma właściwości wspomagające trawienie, wiatropędne oraz przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Imbir chwalony jest za swoje właściwości „energetyczne”. To naturalny środek korzystnie wpływający na koncentrację.

Szczyptę imbiru można dodać do kawy, bądź przegryzać surowe kłącze. Mało kto wie, że imbir jest naturalnym afrodyzjakiem – przypisuje mu się działanie pobudzające ukrwienie narządów płciowych.

 

W jaki sposób stosować tą niezwykłą roślinę, aby maksymalnie wykorzystać jej dobroczynny potencjał? Wykorzystujmy imbir jako przyprawę wzbogacającą smak nie tylko mięs i sosów, ale także ciast, ciasteczek i deserów.

Szukasz przepisu kulinarnego z imbirem BIO? Sprawdź: Mus dyniowo – jabłkowy

Nalewka imbirowa

Potrzebować będziemy 2 świeże kłącza imbiru, małą papryczkę chili (może być wysuszona) oraz szczyptę sproszkowanego ziela bylicy piołunu i litr wódki 50%. Imbir obieramy ze skórki, kroimy jak najdrobniej i umieszczamy w szklanym słoju razem z papryczką oraz zielem bylicy. Całość zalewamy wódką i zostawiamy w ciepłym miejscu, co jakiś czas mieszając.

Przeczytaj także: A to cynamon! BIO Cynamon 😉

Po upływie około 3 tygodni nalewkę zlewamy do butelek  i korkujemy. Ma ostry, palący smak. Najlepiej podawać ją schłodzoną.

Jak kupować imbir?

Jeżeli chcemy nabyć kłącze, warto zwrócić uwagę na skórkę. Powinna być ona gładka – to gwarancja świeżości.

Przechowywanie nie jest problemem – wystarczy zawinąć je w papier i trzymać w lodówce, nawet przez trzy tygodnie.

 

Marek Ellnain
autor jest farmaceutą i doktorantem
UJ w Krakowie

fot. www.sxc.hu

Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia