Teraz czytasz...
Dyniowe brioszki z karmelem imbirowym [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Dyniowe brioszki z karmelem imbirowym [przepis]

Mamy dla Was wyjątkową propozycję na chłodne listopadowe popołudnia. Dyniowe brioszki z karmelem imbirowym to przepis z najnowszej książki Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat „Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku”. Z każdej strony wybrzmiewa doświadczenia pasjonatek cukiernictwa, autorskiej fantazji i profesjonalnych zasad pieczenia. 

Składniki na około 15 porcji

Japońskie tangzhong:

  • 40 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g wody

Ciasto:

  • schłodzony tangzhong
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 10 g suchych drożdży
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 jajko klasy L
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 g mleka w proszku
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 ml mleka
  • 160 g purée z dyni Hokkaido – ½ małej dyni
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków

Karmel imbirowy:

  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka imbiru

Dodatkowo:

  • 1 żółtko i odrobina mleka
Przepis pochodzi z książki „Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku”, która swoją premierę miała 28 października 2020 r.

Jak przygotować dyniowe brioszki z karmelem imbirowym?

To ciasto wymaga ogromnej cierpliwości i miłości. Nie polecamy go osobom, które nie posiadają robota planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.

Przygotuj tangzhong dzień przed podaniem. Do garnuszka wsyp mąkę i wlej wodę. Połącz dokładnie i podgrzewaj, mieszając na małym ogniu do wyraźnego zgęstnienia. Konsystencja ma przypominać gęsty budyń. Przełóż go do plastikowego pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.

Jak zrobić purée z dyni?

Przygotuj purée z dyni. Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki. Pokrój ją na kawałki, razem ze skórką, jeśli używasz hokkaido. Ten rodzaj dyni najlepiej sprawdza się w wypiekach. Dynię przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Następnie dynię wyciągnij i zblenduj na gładkie purée. Przestudź.

Mleko podgrzej tak, aby nie parzyło w palec. Dosyp do niego suche drożdże i wymieszaj. W misie miksera umieść: mąkę, cukier, jajko, przyprawy, purée z dyni, sól, mleko w proszku oraz tangzhong. Całość zacznij wyrabiać w mikserze za pomocą haka. Polecam tę metodę, bo ciasto jest dosyć lepiące.

Powolnym strumieniem dolewaj mleko z drożdżami i dalej wyrabiaj około 10-15 minut. Po tym czasie dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez kolejne 5 minut. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na części, każda ma ważyć około 70 g. Uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ciasto będzie lepiące, to zupełnie normalne przy tym rodzaju ciasta. Możesz sobie pomóc, mocząc dłonie w rozpuszczonym maśle. Przykryj je folią i odstaw na kolejne 15 minut. Bułeczki rozpłaszcz za pomocą dłoni w kształt prostokąta. Dwa boki złóż do środka i dokładnie na środku zlep. Obróć o 90 stopni i zwiń w rulon, zlepiając na końcu. Bułeczki ułóż w formie o
średnicy 30 cm, dosyć blisko siebie. Przykryj ponownie folią i odstaw na 30 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Bułeczki posmaruj mieszanką żółtka i mleka.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.

Jak zrobić karmel imbirowy?

Cukier umieść na patelni. Podgrzewaj go do momentu uzyskania bursztynowego karmelu. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj śmietankę i imbir. Odstaw do wystudzenia. Polej nim przestudzone bułeczki.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.