Mamy dla Was wyjątkową propozycję na chłodne listopadowe popołudnia. Dyniowe brioszki z karmelem imbirowym to przepis z najnowszej książki Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat „Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku”. Z każdej strony wybrzmiewa doświadczenia pasjonatek cukiernictwa, autorskiej fantazji i profesjonalnych zasad pieczenia.
Składniki na około 15 porcji
Japońskie tangzhong:
- 40 g mąki pszennej typ 650
- 200 g wody
Ciasto:
- schłodzony tangzhong
- 600 g mąki pszennej typ 650
- 10 g suchych drożdży
- 100 g brązowego cukru
- 1 jajko klasy L
- ½ łyżeczki soli
- 10 g mleka w proszku
- 100 g miękkiego masła
- 200 ml mleka
- 160 g purée z dyni hokkaido (½ małej dyni)
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonych goździków
Karmel imbirowy:
- 150 g cukru
- 50 g masła
- 80 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka imbiru
Dodatkowo:
- 1 żółtko i odrobina mleka
Jak przygotować dyniowe brioszki z karmelem imbirowym?
To ciasto wymaga ogromnej cierpliwości i miłości. Nie polecamy go osobom, które nie posiadają robota planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Przygotuj tangzhong dzień przed podaniem. Do garnuszka wsyp mąkę i wlej wodę. Połącz dokładnie i podgrzewaj, mieszając na małym ogniu do wyraźnego zgęstnienia. Konsystencja ma przypominać gęsty budyń. Przełóż go do plastikowego pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
Jak zrobić purée z dyni?
Przygotuj purée z dyni. Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki. Pokrój ją na kawałki, razem ze skórką, jeśli używasz hokkaido. Ten rodzaj dyni najlepiej sprawdza się w wypiekach. Dynię przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Następnie dynię wyciągnij i zblenduj na gładkie purée. Przestudź.
Mleko podgrzej tak, aby nie parzyło w palec. Dosyp do niego suche drożdże i wymieszaj. W misie miksera umieść: mąkę, cukier, jajko, przyprawy, purée z dyni, sól, mleko w proszku oraz tangzhong. Całość zacznij wyrabiać w mikserze za pomocą haka. Polecam tę metodę, bo ciasto jest dosyć lepiące.
Powolnym strumieniem dolewaj mleko z drożdżami i dalej wyrabiaj około 10-15 minut. Po tym czasie dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez kolejne 5 minut. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na części, każda ma ważyć około 70 g. Uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ciasto będzie lepiące, to zupełnie normalne przy tym rodzaju ciasta. Możesz sobie pomóc, mocząc dłonie w rozpuszczonym maśle. Przykryj je folią i odstaw na kolejne 15 minut. Bułeczki rozpłaszcz za pomocą dłoni w kształt prostokąta. Dwa boki złóż do środka i dokładnie na środku zlep. Obróć o 90 stopni i zwiń w rulon, zlepiając na końcu. Bułeczki ułóż w formie o
średnicy 30 cm, dosyć blisko siebie. Przykryj ponownie folią i odstaw na 30 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Bułeczki posmaruj mieszanką żółtka i mleka.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
Jak zrobić karmel imbirowy?
Cukier umieść na patelni. Podgrzewaj go do momentu uzyskania bursztynowego karmelu. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj śmietankę i imbir. Odstaw do wystudzenia. Polej nim przestudzone bułeczki.