KATEGORIA:

Żywność ekologiczna: informacje

Najważniejsze informacje na temat żywności ekologicznej. Czy bio, eko i organic to to samo? Co to znaczy, że produkt posiada certyfikat eko? Na jakich zsadach przynawane są takie dokumenty? Jak poznać produkt bio na sklepowej półce?

rozmieszczenie produktów w lodówce schemat

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
Kosmetyki naturalneRynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsyŻywność ekologiczna: informacje

Certyfikaty dla kosmetyków naturalnych i ekologicznych

Certyfikaty dla kosmetyków naturalnych pomagają nam zweryfikować, czy słowa „naturalny, ekologiczny, organiczny” są użyte na etykiecie, aby potwierdzić stan faktyczny, czy też jest to tylko marketing.  Jest to o tyle …

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieRynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsyŻywność ekologiczna: informacje

Konsument żywności ekologicznej – kim jest? Badanie

Kim jest konsument żywności ekologicznej? Odpowiedzi na to pytanie szukali autorzy badania zrealizowanego na zlecenie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej przez Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Gospodarczych Delta Partner.

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieRynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsyWiesz, co jesz

Certyfikaty na produktach regionalnych i tradycyjnych. Co oznaczają i czy są wiarygodne?

Moda na to, co regionalne, tradycyjne i lokalne to już zjawisko niepodważalne. Pod ten pozytywny trend „podpiąć” próbuje się jednak wielu producentów, którzy liczą na łatwy zarobek a wysoka jakość …

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieRynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsyWiesz, co jesz

Jak działa certyfikacja ekologiczna? Krok po kroku

Certyfikacja ekologiczna to proces, który zaczyna się przy ziarenku a kończy na sklepowej półce.  Postanowiliśmy przeanalizować, jak ten system działa w praktyce. Rozmawialiśmy z rolnikami, przetwórcami, a także przedstawicielami jednostek …

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszŻywność ekologiczna: informacje

E dodatki w żywności ekologicznej

E dodatki w żywności ekologicznej są wykorzystywane, ale w znacznie mniejszym stopniu niż w produktach konwencjonalnych. W produkcji ekologicznej nie ma miejsca na substancje, dodatki i techniki, które odtwarzają jakość …

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszŻywność ekologiczna: informacje

Rolnictwo ekologiczne pomaga chronić wodę

Woda jest niezbędna zarówno ludziom jak i ekosystemom. Musi być jednak nie tylko dostępna, ale i czysta. Niedobór i zanieczyszczenia wody to poważny problem także w Europie. Część odpowiedzialności ponosi …

czytaj więcej >>

Nasze kanały:

Z kategorii Jedzenie: