KATEGORIA:

Żywność ekologiczna: informacje

Najważniejsze informacje na temat żywności ekologicznej. Czy bio, eko i organic to to samo? Co to znaczy, że produkt posiada certyfikat eko? Na jakich zsadach przynawane są takie dokumenty? Jak poznać produkt bio na sklepowej półce?

rozmieszczenie produktów w lodówce schemat

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
Ekologiczne jedzenieRynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsyWiesz, co jesz

Rolnictwo ekologiczne i żywność ekologiczna – regulacje prawne

Rolnictwo ekologiczne i żywność ekologiczna to terminy, których nie można używać wedle własnego uznania. Producent, który chce, aby jego produkt był ekologiczny musi spełniać określone normy prawne i legitymować się …

czytaj więcej >>
Krzysztof Szczepanik z beOrganic
Rynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsyŻywność ekologiczna: informacje

Ekologiczne suplementy diety. Czym są? Jak poznać?

Ekologiczne suplementy diety to dynamicznie rozwijająca się nisza produktów, które podlegają certyfikacji związanej z produkcją ekologiczną. Rozmawiamy z Krzysztofem Szczepanikie, dyrektorem handlowym firmy Medicaline, która wprowadza na rynek ekosuplememy pod …

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieRynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsyWiesz, co jesz

Nie używaj określeń EKO, BIO, ORGANIC pochopnie!

Na rynku wciąż pojawiają się firmy i marki spożywcze zawierające w nazwie określenia EKO, BIO czy ORGANIC a jednocześnie nie posiadające certyfikatu. Bardzo często wynika to nie ze złej woli, …

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieRynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsyWiesz, co jesz

Jak działa certyfikacja ekologiczna? Krok po kroku

Od ziarenka do sklepowej półki – każdy etap powstawania produktu posiadającego unijne logo żywności ekologicznej podlega kontroli niezależnych jednostek certyfikujących. Postanowiliśmy przeanalizować, jak ten system działa w praktyce. Rozmawialiśmy z …

czytaj więcej >>
Dorota Metera - Bioekspert
Aktywne SmakiEko turystykaEkologiczne jedzenie

Dorota Metera o tym jak działa certyfikacja ekologiczna? Rozmowa Biokuriera

Ile razy kontrolowane są gospodarstwa i przetwórnie ekologiczne? Jak wyglądają takie kontrole? Jakie konsekwencje grożą za naruszenie zasad rolnictwa ekologicznego? Rozmawiamy z Dorotą Meterą (na zdjęciu poniżej) z jednostki certyfikującej …

czytaj więcej >>
Aktywne SmakiEkologiczne jedzenieRelaks

Żywność Organic, BIO, EKO – czy są różnice?

Organic, BIO, EKO to określenia, które znaleźć można na coraz większej liczbie produktów spożywczych. Wokół tych słow i oznaczeń narosło wiele mitów i nieporozumień.

czytaj więcej >>

Nasze kanały:

Z kategorii Jedzenie: