Oskoła, bzowina, czyli sok z brzozy. Fakty, które warto znać

Sok z brzozy, nazywany też bzowiną i oskołą, to niezwykle cenny płyn, jaki można pozyskać u progu wiosny. W smaku przypomina świeżą, lekko słodkawą wodę bez wyraźnego aromatu. Co jednak ważne, ma wiele cennych wartości odżywczych.


Dlaczego warto pić sok z brzozy?

Sok z brzozy zawiera liczne pierwiastki, m.in. magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas, miedź oraz witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B oraz witaminę C. 

Stosuje się go przy kłopotach z układem moczowym, zwłaszcza przy małej diurezie (działa moczopędnie). Wykazuje też działanie przeciwgorączkowe i spazmolityczne.

Sok z brzozy polecany bywa również na problemy z zaleganiem złogów w nerkach i drogach moczowych. Usprawnia metabolizm. Pomaga w terapii artretyzmu, podagry, szkorbutu, anemii. Wspomaga gojenie się ran. Oczyszcza wątrobę i dodaje energii witalnej.

Zawiera całe mnóstwo witamin i minerałów, stąd poleca się go rekonwalescentom.

Szumi w gaju brzoza…

Brzoza naturalnym kosmetykiem

Sok z brzozy nie tylko dobrze nawadnia organizm, ale też dobrze oczyszcza cerę. Stosowany regularnie poprawia elastyczność i nawilżenie skóry.

Jak samodzielnie pozyskać sok z brzozy?

Sok z brzozy jest dość łatwo dostępny, i to nie tylko w sklepach z ekologiczną żywnością. Można się też pokusić o samodzielny zbiór. I wcale nie musimy posługiwać się wiertarką, drążyć otworów w pniu i następnie pilnować jego bezpiecznego i zdrowego dla drzewa zasklepienia, jak czynią to profesjonalni zbieracze.

Wystarczy ułamać gałązkę grubości palca, następnie przywiązać wprost pod nią butelkę tak, by płyn swobodnie ściekał do jej wnętrza, i zostawić na noc.


Kiedy pozyskiwać sok z brzozy?

Zbiór soku z brzozy powinno się rozpocząć zanim na drzewie zaczną rozwijać się listki (później drzewa nie należy już osłabiać). Moment, gdy powinniśmy już zakończyć zbiór jest wtedy, gdy pojawiający się sok jest ciemniejszy i jest go mniej po tym samym czasie oczekiwania.

Ważne, abyśmy pozyskiwali oskołę z drzew zdrowych, nieosłabionych, rosnących w czystych rejonach. Nie należy też zbytnio eksploatować przyrody, więc sok z brzozy należy zbierać odpowiedzialnie.

Jak przechowywać sok z brzozy?

Soku z brzozy nie należy podgrzewać ani pasteryzować. Najlepiej smakuje na świeżo, tuż po zbiorze. Można posłodzić go miodem lub dodać do niego ulubiony sok.


Nadmiar soku z brzozy można przechowywać w lodówce, nie dłużej jednak niż kilka dni.

Jeśli decydujemy się na zakup gotowego soku, znajdźmy taki, który nie zawiera konserwantów i jest naturalnie słodki.