Produkty bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością. To nie tylko chwilowa moda, ale też sposób na dobre zdrowie i energię. Trudno jednak odnaleźć przepisy na dania smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu. Czas to zmienić. Receptura na chleb bezglutenowy jest prosta, a efekt? Przekonajcie się sami!
Chleb bezglutenowy to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Można go jeść w formie kanapki, ale smakuje też niczym nieobłożony. Czas przygotowania nie jest długi, a potrzebne składniki w zasięgu ręki.
Jak przygotować chleb bezglutenowy z cukinii i dyni?
Składniki:
- 7 jajek
- 1 szklanka startej cukinii
- 1 szklanka startej dyni
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła klarowanego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól himalajska
Makarony bezglutenowe – rodzaje i zastosowanie
Przygotowanie:
- Warzywa zetrzyj na tarce i odciśnij sok.
- Mokre składniki wymieszaj w oddzielnej misce. Dodaj kolejno mąkę, sodę, sól, ocet oraz starte warzywa. Całość wymieszaj.
- Masę przelej do formy keksówki i włóż do piekarnika nagrzanego do 190° na 45 min.