Teraz czytasz...
Jak zrobić hummus?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Jak zrobić hummus?

Katarzyna Kosmala
hummus

Hummus to pasta z ciecierzycy tradycyjnie przygotowywana w rejonie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Świetnie smakuje na kanapkach i jako dodatek do warzyw.

Co to jest hummus?

Czy wiesz, że przeciętny Izraelczyk zjada rocznie 10 kilogramów hummusu? W Polsce do takiego wyniku nam bardzo daleko, jednak nie da się ukryć, że dobry przepis na hummus jest coraz częściej poszukiwany.

A z czego się robi hummus? Z ciecierzycy oczywiście! Wcześniej jednak twarde nasiona trzeba ugotować (kulinarne autorytety podpowiadają, by do wody dodać łyżeczkę sody oczyszczonej), następnie bardzo dokładnie zblendować. Pasta musi być perfekcyjnie gładka.

Pasta z ciecierzycy. Co warto o niej wiedzieć?

  • Legenda głosi, że przepis na hummus opracował sułtan Saladyn podczas wypraw krzyżowych.
  • Obecnie hummus to potrawa znana na całym świecie, nie tylko na Bliskim Wschodzie.
  • Pastę z ciecierzycy szczególnie cenią weganie (nasiona ciecierzycy zawierają sporo białka).
  • Hummus można też zrobić z innych nasion roślin strączkowych, m.in. bobu.
  • Liban i Izrael toczą kulinarną wojnę o prawo do korzystania z nazwy potrawy.
  • Hummus to dip do warzyw, pasta kanapkowa i dobry dodatek do… placków ziemniaczanych.

Hummus – przepis

hummus

Hummus [przepis]

Hummus to przysmak z Rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca, orientalna odmiana grochu.
Pasta z ciecierzycy stanowi bardzo dobre witamin i składników mineralnych. Jest alternatywą dla mięs i ciekawą propozycją pasty kanapkowej.
Przepis na hummus opracowała Katarzyna Kosmala, która w swojej kuchni przygotowuje tradycyjne i pachnące ziołami dania.

Składniki
  

  • 8 łyżek pasty sezamowej tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, kmin rzymski
  • 400 g ciecierzycy

Przygotowanie
 

  • Ciecierzycę mocz przez noc (co najmniej 12 h)
  • Ugotuj nasiona ciecierzycy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 60 min)
  • Ciecierzycę oraz resztę składników przełóż do naczynia i utrzyj blenderem.
  • Jeśli hummus ciężko się uciera, dodaj trochę wody pozostałej z gotowania ciecierzycy (ale nie za dużo!)
  • Dopraw solą, pieprzem i kminem.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Przepis na dobry hummus

Hummus z ciecierzycy warto przygotować w sposób tradycyjny, jednak warto też wzbogacić go o inne smaki. Świetnie smakuje hummus z suszonymi pomidorami. Godny uwagi jest też hummus buraczany.

A dla zwolenników ciekawych i oryginalnych dań mamy owsiankę z hummusem, która świetnie smakuje o poranku.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.