Hummus to pasta z ciecierzycy tradycyjnie przygotowywana w rejonie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Świetnie smakuje na kanapkach i jako dodatek do warzyw.
Co to jest hummus?
To tradycyjna pasta (sos, dip) z ciecierzycy przygotowywana pierwotnie w krajach Bliskiego Wschodu a obecnie popularna na całym świecie (i to nie tylko wśród wegan i wegetarian). Docenia się go m.in. za wysoką zawartość białka. Twarde nasiona strączkowe trzeba ugotować (kulinarne autorytety podpowiadają, by do wody dodać łyżeczkę sody oczyszczonej), następnie bardzo dokładnie zblendować. Pasta musi być perfekcyjnie gładka.
Czy wiesz, że przeciętny Izraelczyk zjada rocznie 10 kilogramów hummusu? W Polsce do takiego wyniku nam bardzo daleko, jednak nie da się ukryć, że dobry przepis na hummus jest coraz częściej poszukiwany.
Pasta z ciecierzycy. Co warto o niej wiedzieć?
- Legenda głosi, że przepis na hummus opracował sułtan Saladyn podczas wypraw krzyżowych.
- Obecnie to potrawa znana na całym świecie, nie tylko na Bliskim Wschodzie.
- Pastę z ciecierzycy szczególnie cenią weganie (nasiona ciecierzycy zawierają sporo białka).
- Hummus można też zrobić z innych nasion roślin strączkowych, m.in. bobu.
- Liban i Izrael toczą kulinarną wojnę o prawo do korzystania z nazwy potrawy.
Jak wykorzystać?
Hummus to dip do warzyw, pasta kanapkowa i dobry dodatek do… placków ziemniaczanych.
A dla zwolenników ciekawych i oryginalnych dań mamy owsiankę z hummusem, która świetnie smakuje o poranku.
Przepis
Hummus [przepis]
Składniki
Przygotowanie
- Ciecierzycę mocz przez noc (co najmniej 12 h)
- Ugotuj nasiona ciecierzycy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 60 min)
- Ciecierzycę oraz resztę składników przełóż do naczynia i utrzyj blenderem.
- Jeśli hummus ciężko się uciera, dodaj trochę wody pozostałej z gotowania ciecierzycy (ale nie za dużo!)
- Dopraw solą, pieprzem i kminem.
Jak przygotować hummus buraczany?
A oto zdrowa i ciekawa modyfikacja przepisu na hummus z dodatkiem buraka, autorstwa Mai Skorupskiej
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia buraka: ok. 40 minut
Składniki:
- 1 puszka odsączonej ciecierzycy 400 g (zachowaj płyn),
- 2-3 łyżki tahiny,
- ząbek czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 1 mały burak,
- 2 łyżeczki za’ataru (opcjonalnie).
Buraka umyj, przekrój na pół, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w 180°C przez około 40 minut, aż będzie miękki przy nakłuciu. Ostudź, obierz, pokrój na części.
W misce zmiksuj blenderem odsączoną ciecierzycę z odrobiną płynu, tahiną, czosnkiem, kawałkami buraka i sokiem z cytryny. Jeżeli masa jest za sucha, możesz dodać więcej płynu, ale rób to ostrożnie. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, wyłóż do miseczki. Przed podaniem polej oliwą i posyp za’atarem lub drobno posiekaną pietruszką.
Z czym podawać hummus?
Świetnie sprawdzą się:
- grzanki (przygotujesz je np. ze starego pieczywa),
- bagietka,
- marchewka,
- kiełki,
- seler naciowy,
- papryka
Inne przepisy z bliskiego wschodu
Sprawdź inną propozycję z kuchni bliskiego wschodu. Mamy dla Ciebie przepis na libańską sałatkę tabuleh