Hummus to przysmak z Rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca, orientalna odmiana grochu.
Pasta z ciecierzycy została prawdopodobnie stworzona przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych. Hummus stanowi bardzo dobre źródło kalorii – 100g hummusu przygotowywanego w domu to 177 kcal.
Hummus to skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych. A jak go przygotować?
Składniki:
8 łyżek pasty sezamowej tahini
sok z 1 cytryny
4 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz, kmin rzymski
400 g ciecierzycy
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę moczymy przez noc (12 godzin).
2. Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości – ok. 60 minut.
3. Ciecierzycę oraz podane składniki przekładamy do naczynia i ucieramy blenderem.
4. Jeśli ciężko się uciera, można dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy (ale nie za dużo i należy sprawdzić czy nie jest przesolona).
5. Doprawiamy solą, pieprzem i kminem.
autorka przepisu: Katarzyna Kosmala. W wiosennym numerze Biokuriera znajdziecie także przepis na ajwar.