Owsianka z hummusem to nasza kolejna propozycja na sycące i pełne smaku danie. Idealne na kolacje lub śniadanie. Zachęcamy również do lektury książki „Owsianki. 60 zaskakujących przepisów”, w której odczarowujemy to znane od wieków danie, pokazując, że owsianka niejedno ma imię.
Do przygotowania owsianki z hummusem potrzebujesz:
- 1 małą czerwoną paprykę
- 1 łodygę selera naciowego
- 3 czubate łyżki hummusu (przeczytaj jak zrobić hummus)
- 1 szklanka płatków owsianych
- woda
- 2 łyżki oleju
- sól do smaku
Owsianka z hummusem w 4 krokach
- Pokrój paprykę w kostkę, seler w plastry.
- Na rozgrzany olej wrzuć paprykę i seler, smaż przez chwilę, mieszając, lekko posól.
- Wsyp płatki owsiane, dodaj hummus, zalej wodą.
- Gotuj do miękkości płatków, przypraw solą do smaku.
Przepis pochodzi z najnowszej książki Edyty Stępczyńskiej „Owsianki. 60 zaskakujących przepisów”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Gaj.