Zalety i powstawanie tahiniPasta tahini powstaje z uprażonych ziaren sezamu. W daniach kuchni arabskiej jest składnikiem potraw takich jak baba ghanoush, sosu tahini, humusu a nawet ciasteczek. Ma lekko orzechowy smak z nutą goryczki. Z uwagi na oryginalny smak i zalety staje się popularna także w Polsce.
Tahini na śniadanie
Tahini nadaje się do kanapek zamiast kremów czekoladowych czy tak zwanych „kremów orzechowych”. Można je też wykorzystać chociażby w arabskiej potrawie o nazwie Tysije. Uzupełniamy je w takim wypadku o ciecierzycę, czosnek i orzechy nerkowca lub pinii oraz klarowanym masłem i sokiem z cytryny. Przepis znajdziecie na stronie Arabskie.pl Jedzona zwykle na śniadanie rozgrzewa, daje energię na cały dzień i jest wartościowa w diecie bezmięsnej.
Jeśli nie jesteśmy silnie uczuleni na sezam, to warto wypróbować ten bliskowschodni specjał.
Zrób to samodzielnie!
Na ciekawym blogu jadlonomia.com znaleźliśmy kuszący przepis na domową tahinę. Jak zapewnia autorka przepisu wystarczy cierpliwość, mocny blender i łuskany sezam. Nie zaleca ona dodawania jakiegokolwiek oleju roślinnego, w ostateczności 2 łyżki oleju z pestek winogron na 250 g sezamu. Po zmiksowaniu masa powinna być zupełnie gładka, jasna, bez grudek czy chrupiących fragmentów ziaren. Wcześniej należy go lekko uprażyć. Gotową pastę przechowujemy nawet kilka miesięcy (w lodówce). Można zastosować sezam niełuskany, ale wówczas produkt finalny będzie ciemnego koloru. W zamian jednak zawartość wapnia będzie znacznie wyższa.
Małgorzata Górska
zdjęcie: Chubbychef / Wikipedia