Tabuleh to lekkie, świeże danie pochodzące z bliskiego wschodu. Podaje się je jako przystawkę, bywa również daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw. Najważniejsze składniki to warzywa (m.in. pietruszka, pomidory, cebula) oraz kasza
My proponujemy również dodatek
- kurczaka
- kuskusu
- granatu
Całość uzupełniają m.in. dodatek 3 łyżeczek pestek dyni i ziaren słonecznika.
Tabuleh
Składniki
- 1 filet z kurczaka
- olej do smażenia
- przyprawy do kurczaka
- 1 szklanka kuskusu
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- 1/2 pestek granatu
- 100 g fety
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 oliwek czarnych
- 10 szt pomidorów koktajlowych
Przygotowanie
- 1. Kuskus zalać niepełną szklanką gorącej wody iodstawić na 10 minut
- 2. Ziarna słonecznika i ziarna dyni uprażyć nasuchej patelni, odstawić
- 3. Pierś z kurczak pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z przyprawami,odstawić do ostudzenia.
- 4. Do kuskusu dodać posiekana drobno pietruszkę,oliwę z oliwek, sok z cytryny, pestki granatu, kostki sera fety, doprawić,wymieszać.
- 5. Przełoży do miski, ułożyć kurczaka posypać przygotowanym słonecznikiem i dynią. Ułożyć połówki oliwek i pomidorków koktajlowych.
Notatki
Przepis opublikowany został w letnim numerze (2023 rok) Biokuriera. Jest to numer tematyczny, poświęcony diecie śródziemnomorskiej.