KATEGORIA:

Wiesz, co jesz

Aby jeść dobrze, trzeba… wiedzieć, co się je. Dlatego w tej kategorii publikujemy artykuły, które dotyczą wielu różnych, czasami nieznanych, aspektów dobrej i zdrowej żywności.

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
Ekologiczne jedzenieNabiałWiesz, co jesz

Jak jeść ser Manouri i jakie dania przygotować z jego udziałem?

Ser Manouri to delikatny, półtwardy ser pochodzący z Grecji, który coraz częściej pojawia się w polskich sklepach i restauracjach. Jego łagodny, kremowy smak oraz niska zawartość tłuszczu sprawiają, że doskonale ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieRynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsyWiesz, co jesz

Filip Babalski (Wytwórnia makaronu bio). Nie zamierzamy zwiększać produkcji, kosztem jakości

Założona przez Mieczysława Babalskiego Wytwórnia Makaronu BIO świętuje 40 urodziny. Z tej okazji rozmawiamy z przedstawicielem kolejnego pokolenia – Filipem Babalskim, o tym jakie były przełomowe momenty w działaniu przedsiębiorstwa, ...

czytaj więcej >>
dynia hokkaido, pestki dyni hokkaido
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Dynia hokkaido: jak ją rozpoznać i co z niej zrobić?

Dynia hokkaido to jedna z popularniejszych odmian dyni. Cieszy się dużym uznaniem kucharzy, bo nie trzeba jej obierać i ma wysoką wartością odżywczą. Do tego można ją wykorzystać na kilka ...

czytaj więcej >>
dynia makaronowa
Dom i ogródEkologiczna uprawa warzywEkologiczne jedzenie

Dynia makaronowa: właściwości, przepisy i uprawa

Dynia makaronowa, znana również jako spaghetti squash, to niezwykłe warzywo, które zdobywa coraz większe uznanie w kuchniach na całym świecie. Jej największy atut? Po ugotowaniu miąższ rozpada się na delikatne ...

czytaj więcej >>
muchomor a kania
Bez kategoriiDom i ogródWiesz, co jesz

Jak odróżnić kanię od muchomora? Ten jeden szczegół może uratować zdrowie (albo życie)

Jak odróżnić kanię od muchomora? Skoro zadajesz sobie to pytanie, rozwiązania są dwa. Po pierwsze – jeśli nie masz pewności co do gatunku grzyba, najbezpieczniej jest go zostawić w lesie. ...

czytaj więcej >>
krewetki pieczone z camembertem na talerzu
PrzepisyWiesz, co jesz

Krewetki pieczone z camembertem, sezamem i świeżym tymiankiem

Krewetki pieczone z camembertem, sezamem i świeżym tymiankiem to propozycja idealna na szybką kolację lub lekki obiad. Owoce morza łączą się z kremowym serem i aromatycznymi dodatkami, tworząc danie, które ...

czytaj więcej >>