KATEGORIA:

Wiesz, co jesz

Aby jeść dobrze, trzeba… wiedzieć, co się je. Dlatego w tej kategorii publikujemy artykuły, które dotyczą wielu różnych, czasami nieznanych, aspektów dobrej i zdrowej żywności.

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
Passata pomidorowa w białej misce, otoczona świeżymi pomidorami cherry i liśćmi bazylii na ciemnoszarej, pogniecionej tkaninie.
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Passata pomidorowa: właściwości, zastosowanie i różnice

W sklepach znajdziemy całą gamę produktów na bazie pomidorów. Choć często używane zamiennie, w rzeczywistości różnią się składem, konsystencją i przeznaczeniem. A czym wyróżnia się passata pomidorowa? Jakie są jej ...

czytaj więcej >>
widok z góry na przekrojone pomidory różnych odmian
Wiesz, co jesz

Pomidor to owoc czy warzywo? Wyjaśnienie botaniczne i kulinarne

Pomidor – czy to owoc, czy warzywo? Choć na talerzu często traktujemy go jak warzywo, z punktu widzenia botaniki to bez wątpienia owoc. Ten popularny składnik kuchni skrywa nie tylko ...

czytaj więcej >>
Na zdjęciu, zrobionym z góry, widać duży wybór świeżych pomidorów ułożonych na ciemnym, drewnianym stole. Po lewej stronie leżą luzem różnorodne pomidory: kilka kiści pomarańczowych pomidorów, a także pojedyncze czerwone i mniejsze, żółte pomidorki koktajlowe. Po prawej stronie stół wypełnia wiklinowy koszyk, który jest po brzegi wypełniony jeszcze większą ilością pomidorów. W koszyku dominują czerwone pomidorki koktajlowe na gałązkach, ale widać też większe pomidory w odcieniach czerwieni, pomarańczy, a nawet ciemnozielone, niemal brązowe odmiany. Całość tworzy kolorową i apetyczną kompozycję, podkreślającą świeżość i różnorodność zbiorów.
WarzywaWiesz, co jeszZdrowie

Ile kalorii ma pomidor?

Pomidor to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskich kuchniach. Świetnie smakuje na kanapce, w sałatce, zupie czy sosie. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, ile kalorii ma pomidor i czy można ...

czytaj więcej >>
warzywa grillowane z serem halloumi
Ekologiczne jedzenieObiadyPrzepisy

Warzywa i sałatki na grill [przepisy i inspiracje]

Sałatki na grill to obecnie dość często wyszukiwane zagadnienie. Szukacie inspiracji i podpowiedzi, jak przygotować je szybko, tanio i smacznie. Dobrze trafiliście! Zebraliśmy przepisy na sałatki do grilla. Mamy też ...

czytaj więcej >>
Duża płaska fotografia przedstawia składniki i narzędzia do przygotowania wegańskiego majonezu. Na szarym, drewnianym tle ułożone są: duża szklana butelka wypełniona mlekiem sojowym, miska z kostkami tofu, sitko z suchymi ziarnami soi, dwie połówki cytryny oraz szklany słoik z białym, gęstym sosem, prawdopodobnie wegańskim majonezem. Całość uzupełnia metalowa trzepaczka, leżąca po prawej stronie, obok rozrzuconych ziaren soi i świeżych ziół.
Wiesz, co jeszZdrowie

Majonez wegański: składniki, warianty i przygotowanie

Majonez wegański to roślinna alternatywa dla tradycyjnego majonezu, która zyskuje coraz większą popularność – nie tylko wśród wegan, ale i osób poszukujących lżejszych, zdrowszych lub alergików eliminujących jaja z diety. ...

czytaj więcej >>
Na pierwszym planie, na drewnianym stole, znajduje się przezroczysty, kwadratowy pojemnik wypełniony zużytym olejem spożywczym, stojący na okrągłej drewnianej desce. Obok niego, nieco z tyłu, stoi przezroczysta butelka z lejkiem w szyjce, również wypełniona olejem, oraz zielona nakrętka obok butelki. W tle widać fragment kuchni z kuchenką, garnkiem i czajnikiem.
Dom i ogródEkologiczne jedzenieLess Waste

Co zrobić z olejem po smażeniu? [warto wiedzieć]

Pozostały po smażeniu olej nie powinien trafiać do zlewu, ubikacji ani do śmietnika. Choć wiele osób nadal tak robi – to duży błąd, który ma poważne konsekwencje – zarówno dla ...

czytaj więcej >>