KATEGORIA:

Wiesz, co jesz

Aby jeść dobrze, trzeba… wiedzieć, co się je. Dlatego w tej kategorii publikujemy artykuły, które dotyczą wielu różnych, czasami nieznanych, aspektów dobrej i zdrowej żywności.

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
gołąbki zawinięte w sparzone liście kapusty
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Jak sparzyć kapustę na gołąbki?

Jak sparzyć kapustę na gołąbki? To pytanie nie jest przypadkowe, ponieważ sparzanie kapusty to ważny etap w przygotowywaniu gołąbków. Dzięki niemu liście stają się miękkie i elastyczne, co ułatwia ich ...

czytaj więcej >>
kapusta kiszona w misce obok drewniana łyżka
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Kapusta kiszona dobra nie tylko od święta

Kapusta kiszona to potrawa bez której trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną. Jest potrzebna do nadzienia pierogów czy uszek. Stanowi główny składnik kapusty z grochem. Smaczna, pożywna, a przy tym bardzo ...

czytaj więcej >>
pigwa
Dom i ogródEkologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Co zrobić z pigwy?

Pigwa to owoc, który na surowo może nie zachwyca – jest twarda, cierpka, a nawet nieco trudna do zjedzenia. Ale po obróbce termicznej zmienia się nie do poznania! Zyskuje głęboki ...

czytaj więcej >>
widok na świąteczny keks z bakaliami na drewnianym tle
DeseryPrzepisyWiesz, co jesz

Ciasta na Boże Narodzenie – klasyki, bez których święta nie mają smaku

Ciasta na Boże Narodzenie to nie tylko słodkie zwieńczenie świątecznego stołu, ale także smak dzieciństwa, domowego ciepła i rodzinnych tradycji. To dzięki nim w domu unosi się aromat cynamonu, pomarańczy, ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieNabiałWiesz, co jesz

Jak jeść ser Manouri i jakie dania przygotować z jego udziałem?

Ser Manouri to delikatny, półtwardy ser pochodzący z Grecji, który coraz częściej pojawia się w polskich sklepach i restauracjach. Jego łagodny, kremowy smak oraz niska zawartość tłuszczu sprawiają, że doskonale ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieRynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsyWiesz, co jesz

Filip Babalski (Wytwórnia makaronu bio). Nie zamierzamy zwiększać produkcji, kosztem jakości

Założona przez Mieczysława Babalskiego Wytwórnia Makaronu BIO świętuje 40 urodziny. Z tej okazji rozmawiamy z przedstawicielem kolejnego pokolenia – Filipem Babalskim, o tym jakie były przełomowe momenty w działaniu przedsiębiorstwa, ...

czytaj więcej >>