KATEGORIA:

Wiesz, co jesz

Aby jeść dobrze, trzeba… wiedzieć, co się je. Dlatego w tej kategorii publikujemy artykuły, które dotyczą wielu różnych, czasami nieznanych, aspektów dobrej i zdrowej żywności.

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Jak zrobić zupę grzybową?

Zupa grzybowa to jedna z potraw, jaką możemy znaleźć na wigilijnym stole. Jadamy ją jednak nie tylko od święta. I zdecydowanie warto, bo jest bardzo smaczna i pożywna, a jej ...

czytaj więcej >>
przejrzałe banany
Ekologiczne jedzenieLess WasteWiesz, co jesz

Przejrzałe banany. 7 pomysłów na ich wykorzystanie!

Przejrzałe banany mają brązowe plamki i są bardzo słodkie. Nie każdy lubi ich smak. Podpowiadamy więc, co można z nich zrobić, by nie trafiły do kosza na śmieci. Pomysłów jest ...

czytaj więcej >>
gotowany brokuł al dente
Dom i ogródEkologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Jak ugotować brokuły?

Brokuły to nie tylko zdrowe, ale i bardzo wszechstronne warzywo. Można je dusić, gotować, piec lub grillować. Sztuką jest jednak ich przyrządzenie. Jak ugotować brokuły, aby zachowały swój intensywny kolor ...

czytaj więcej >>
metoda obierania granatu
Dom i ogródEkologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Jak obierać granat: praktyczne metody i porady

Granat to bardzo zdrowy owoc egzotyczny, który można wykorzystać na wiele sposób. Jest smaczny i obfituje w wiele cennych składników, stąd warto włączyć go do diety. Nierzadko jednak z niego ...

czytaj więcej >>
widok z góry na rękę, która tnie cytrynę
Dom i ogródDomowe środki czystościEkologiczne jedzenie

Cytryna. Zdziwisz się, do czego można ją wykorzystać!

 Cytryna to owoc o wielu zastosowaniach. Najczęściej używamy ją, by poprawić smak napojów. A tymczasem jest też dobrym kosmetykiem naturalnym, do tego odstrasza insekty, czyści domowe powierzchnie i sprawdza się ...

czytaj więcej >>
sok z granatu
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Sok z granatu – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Sok z granatu uznawany jest za bardzo zdrowy. I słusznie, bo to solidne źródło związków o silnych właściwościach przeciwutleniających, a także witamin i minerałów. Nic zatem dziwnego, że można go ...

czytaj więcej >>