KATEGORIA:

Wiesz, co jesz

Aby jeść dobrze, trzeba… wiedzieć, co się je. Dlatego w tej kategorii publikujemy artykuły, które dotyczą wielu różnych, czasami nieznanych, aspektów dobrej i zdrowej żywności.

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
piękny, dorodny borowik szlachetny w lesie
Wiesz, co jesz

Jak wygląda prawdziwek: cechy borowika szlachetnego

Borowik szlachetny, znany także jako prawdziwek, to jeden z najbardziej cenionych grzybów w kuchni i wśród miłośników grzybobrania. Jego intensywny aromat, mięsista konsystencja i wszechstronne zastosowanie sprawiają, że jest wyjątkowym ...

czytaj więcej >>
czubajka kania
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Jak wygląda kania? Cechy, różnice i zastosowanie

Kania, a właściwie czubajka kania, to bardzo smaczny grzyb jadalny o dość charakterystycznym wyglądzie. Jej kapelusz przypomina parasol, i to dosłownie! Co więcej, może osiągać nawet 30 cm średnicy, co ...

czytaj więcej >>
szklanka z syropem lawendowym
Domowe przetworyWiesz, co jeszZioła

Syrop z lawendy: 5 sposobów na wykorzystanie i domowy przepis

Syrop z lawendy to naturalny produkt, który zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim unikalnym właściwościom i wszechstronnemu zastosowaniu. Łączy w sobie słodki smak i wyjątkowy zapach kwiatów lawendy, co czyni ...

czytaj więcej >>
kobieta łyżeczką dosypuje proszek do pieczenia do ciasta
Co zamiastWiesz, co jesz

Czym zastąpić proszek do pieczenia? Skuteczne i naturalne zamienniki

Czym zastąpić proszek do pieczenia? Być może zadałeś sobie to pytanie, gdy w trakcie przygotowywania ciasta okazało się, że brakuje jednego z podstawowych składników. Gdy nie masz go pod ręką, ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Ziemniaki – właściwości zdrowotne, wykorzystanie, przepisy

Ziemniaki królują na polskich stołach. Uprawia się je u nas na masową skalę. Nie tylko u nas zresztą, bo to jedne z czterech gatunków roślin uprawnych, obok pszenicy, ryżu i ...

czytaj więcej >>
mięso na grillu
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Grill. Czy może być zdrowy?

Grill to symbol majówki. Dla wielu Polaków to sposób na połączenie towarzyskiego spotkania ze smacznym jedzeniem. I nie ma w tym nic złego, o ile zadbamy o odpowiednią jakość posiłków. ...

czytaj więcej >>