Zimą, gdy sięgnięcie po owoce „prosto z krzaczka”, jest niemożliwe warto wzbogacać codzienne menu o bakalie, orzechy i suszone owoce. To nie tylko porcja energii, ale też wielu prozdrowotnych składników. Jakich?
Z tego artykułu dowiesz się:
Rodzynki
to duża dawka witamin z grupy B, a także potasu. Ich spożywanie poprawia koncentrację, trawienie i odporność.
Suszone morele
wykazują właściwości antynowotworowe za sprawą dużej ilości beta-karotenu. Pomagają w wydalaniu wody z organizmu, a także chronią przed powstawaniem kamieni nerkowych.
Figi
korzystnie wpływają na trawienie, dodają energii, wzmacniają koncentrację, wspomagają odchudzanie. Warto wiedzieć, że figi mają wysoki odczyn alkaiczny (zasadowy) i mogą neutralizować działania produktów o odczynie kwaśnym, a te bardzo często dominują w naszej diecie.
Daktyle
Owoce te zawierają dużo błonnika pokarmowego, a obecność antyoksydantów sprawia, że ich spożywanie pozwala wzmocnić organizm. W daktylach znajdują się witaminy: A, B1, B2 i PP, potas (m.in. zalecane są osobom z nadciśnieniem), żelazo i magnez.
Orzechy
Włoskie, laskowe, pistacjowe, ziemne, nerkowca, macadamia czy migdały – jest w czym wybierać i każdy powinien znaleźć takie, które smakują mu najbardziej. Pod względem właściwości odżywczych wszystkie są do siebie podobne. Obfitują w białka, „dobre” tłuszcze oraz wapń.
Sprawdź najtańsze oferty na bakalie bio (ceneo.pl)
Suszone banany
Cenione są za zawartość potasu. Wykazują również działanie uspokajające.
Suszone jabłka
czyli „polskie bakalie”. Zachowują większość właściwości owoców świeżych, a te doceniamy za dużą zawartość potasu, a także błonnika. Pomogą wzmocnić układ odpornościowy i korzystnie wpłynąć na trawienie.
Dlaczego warto wybierać bakalie z ekocertyfikatem? Odpowiedź w artykule: Dlaczego ekobakalie?
Artykuł ukazał się w numerze 4/2014 Biokuriera. Zaprenumeruj Biokurier na 2015 rok
fot. Chroma Stock