Dla tych, którzy jak ja lubią mak, i najchętniej jedliby sam, bez ciasta, mam przepis na makowiec wegański, w którym w ogóle nie ma ciasta.
Ten bezglutenowy wegański makowiec smakuje doskonale, jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Nie ma w nim białego cukru, za wyjątkiem lukru, który zrobiłam z cukru pudru.
Makowiec wegański bezglutenowy
Składniki
- 550 g mak
- 750 ml mleko migdałowe
- 3 łyżeczki naturalna esencja migdałowa
- 1 szt jabłko
- 3 łyżki siemię lniane
- 125 ml syrop klonowy
- 125 ml posiekanych suszonych daktyli
- 125 ml posiekanych orzechów włoskich
- 1 szczypta sól
Lukier
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka sok z cytryny
- orzechy włoskie, skórka pomarańczy
Przygotowanie
- Wsyp mak do garnka, zalej 625 ml mleka migdałowego, wymieszaji doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, gotuj przez około 20–30 minut, ażbędzie zupełnie miękki. Siemię lniane zalej 125 ml mleka migdałowego, odstaw na20 minut, żeby spęczniało.
- Pod koniec gotowania maku dodaj syrop klonowy, wymieszaj,jeżeli masa jest za mało słodka, dodaj więcej syropu. Kiedy będzie gotowa,zdejmij masę z ognia, dodaj siemię lniane, potem esencję migdałową, dobrzewymieszaj.
- Poczekaj, aż trochę wystygnie, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia irozgrzej piekarnik do 175°C. Dochłodnej masy dodaj starte jabłko, potem daktyle i orzechy, po wymieszaniuwyłóż ją do blaszki, wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45minut,aż wierzch będzie robił wrażenie suchego, a patyczek będzie suchy.
Przepis pochodzi z numeru 5 (świątecznego) Biokuriera.