Teraz czytasz...
Przejrzałe banany. 7 pomysłów na ich wykorzystanie!
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Przejrzałe banany. 7 pomysłów na ich wykorzystanie!

Agnieszka Gotówka
przejrzałe banany

Przejrzałe banany mają brązowe plamki i są bardzo słodkie. Nie każdy lubi ich smak. Podpowiadamy więc, co można z nich zrobić, by nie trafiły do kosza na śmieci. Pomysłów jest całe mnóstwo!

Przejrzałe banany. Szkodliwe czy nie?

Niekiedy można spotkać się z pytaniem, czy banany z ciemnymi plamami na skórce nadają się jeszcze do jedzenia. Istnieje obawa, że są zepsute i możemy się nimi zatruć. Ale spokojnie! Dojrzałe banany nie tylko można bezpiecznie jeść, ale też są zdrowsze niż te idealnie żółte!

Ciemne plamy na skórce od banana wskazują na zaawansowany proces jego dojrzewania. Kiedy owoc jest zrywany, ma zieloną barwę (co zawdzięcza chlorofilowi). Z czasem więcej w skórce karotenu, który nadaje skórce od banana żółtego koloru. Tak wyglądające owoce kupujemy w sklepach. Są wówczas twarde, łatwo je obrać i mają niezbyt słodki smak.

Kiedy jednak banan poleży przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej, wówczas zacznie robić się brązowy. Ale to nie oznacza, że jest zepsuty. Japońscy naukowcy dowiedli, że w dojrzałych bananach znajduje się więcej składników, które mają zdolność niszczenia komórek nowotworowych. Takie owoce są też bardziej sycące. Nie bez powodu poleca się je sportowcom tuż po intensywnym treningu.

przejrzały banan
Przejrzałe banany można wykorzystać na wiele różnych sposobów (#niemarnujemy)

Banany a cukrzyca

Trzeba jednak pamiętać, że wraz z dojrzałością bananów, zmienia się ich indeks glikemiczny. W przypadku owoców z ciemnymi plamami jest on już dość wysoki, a to oznacza, że nie powinny po nie sięgać cukrzycy. W przeciwnym razie mogą narazić się na skok poziomu cukru we krwi.

Co zrobić z przejrzałych bananów?

Banany z ciemną skórką może nie wyglądają apetycznie. Są też miękkie i nie każdy lubi ich smak. Ale to nie znaczy, że mamy je wyrzucać! Po pierwsze dlatego, że to nadal dobry produkt, a po drugie – pomyślmy, jak długą drogę przebyły te owoce, by dotrzeć do naszych domów. Kontrowersje budzi też światowy przemysł bananowy, a uprawa tych owoców przyczynia się do znacznego zanieczyszczenia powietrza, wody i gruntu.

Nie oznacza to całkowitej rezygnacji z bananów w naszej diecie, jednak warto zrobić wszystko, by ostatecznie nie wylądowały w koszu na śmieci.

Przejrzałe banany – przepisy

Pomysłów na to, co zrobić z przejrzałymi bananami, jest całe mnóstwo. Są to owoce bardzo słodkie, zatem pierwszy pomysł, jaki przychodzi do głowy do użycie bananów z plamkami do wypieków. Ale możliwości jest zdecydowanie więcej.

1. Chlebek bananowy

To chyba podstawowy przepis na ciasto z przejrzałych bananów. Ten chlebek jest rewelacyjny! Można go zrobić bardzo szybko i z dodatkiem podstawowych składników. Możesz dodać rodzynki, żurawinę lub posiekane orzechy.

Przepis na chleb ze zdjęciami krok po kroku polecamy ze strony https://smakota.pl/przepisy/chlebek-bananowy/

Korzystając z przepisu na ciasto bananowe, można upiec też muffiny, np. z dodatkiem orzechów i kawałków czekolady.

2. Ciasta i ciasteczka

Banany idealnie nadają się do słodkich wypieków. Mogą zastąpić jajka i nadać wypiekom słodyczy. Jedna z naszych czytelniczek podpowiada, by z dojrzałych bananów, ziaren słonecznika oraz bakalii (np. żurawiny) zrobić ciasteczka. Wystarczy wymieszać składniki, uformować ciasteczka łyżeczką i wstawić do piekarnika na 20 min (180°C). Idealne na błyskawiczny podwieczorek i jako zdrowa przekąska do szkoły. Tu sprawdzą się również bezglutenowe babeczki.

Z bananów można też zrobić pączki bananowe. Wychodzą lekko chrupiące i delikatne w środku. To jeden z chętniej wyszukiwanych przepisów na naszym portalu. Spróbujcie koniecznie!

Koktajl bananowy – świetny sposób na wykorzystanie starzejących się owoców

3. Koktajle

Z przejrzałego banana możemy przygotować koktajl (owoc nada mu słodyczy). A z czym go połączyć? Tu możliwości jest całe mnóstwo. My polecamy domowy snickers.

Elżbieta Przygocka, autorka książki „Ułóż sobie zdrowie” proponuje z kolei takie połączenie:

  • banan,
  • jabłko,
  • kiwi,
  • świeży szpinak,
  • trochę soku z cytryny,
  • woda gazowana.

Kiedy to wszystko połączymy, otrzymamy witaminową bombę!

4. Lody

Domowe lody są najpyszniejsze! Jeśli więc widzimy, że banany powoli robią się przejrzałe, warto je pokroić i włożyć do zamrażalnika. Przypomnijmy sobie o nich, kiedy najdzie nas ochota na mrożony deser. Wystarczy wówczas zmiksować owoce. Możemy też dodać śmietankę, mleko, truskawki, jagody, kakao lub cynamon, masło orzechowe. Warto też przygotować wegańskie lody bananowe.

5. Domowy krem czekoladowy

Zdaniem niektórych krem przygotowany z przejrzałych bananów i kakao jest lepszy od popularnego kremu orzechowego. Bezdyskusyjnie jest zdrowszy i odpowiedni dla dzieci. Robi się go błyskawicznie. Jest dobry nie tylko do kanapek, ale też naleśników. Krem czekoladowy z bananów smakuje i dużym, i małym.

chlebek bananowy
Co zrobić z przejrzałych bananów? Wykorzystaj je do słodkich wypieków!

6. Placuszki, racuszki i pankejki

To kolejna propozycja na wykorzystanie dojrzałych owoców. I tu celowo nie podajemy konkretnej receptury, bo przepis na placki bananowe znaleźć możemy na niemal każdej kulinarnej stronie internetowej i w książkach kucharskich.

Tego rodzaju danie to świetna propozycja dla maluchów (o ile nie pojawia się u nich alergia na banany). Placki są łatwe do przygotowania, smaczne i pożywne. Sprawdzą się na drugie śniadanie, podwieczorek lub przekąskę na spacerze.

7. Konfitura truskawkowo-bananowa bez cukru

Jeśli najdzie nas ochota na domową konfiturę, a mamy pod ręką przejrzałe banany, zachęcamy do skorzystania z błyskawicznego przepisu autorstwa Elżbiety Przygockiej z książki „Ułóż sobie zdrowie„.

  1. Truskawki pokrój i duś na wolnym ogniu do momentu, aż owoce zgęstnieją i nabiorą konsystencji konfitury.
  2. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  3. Dodaj rozgniecionego banana.

Prawda, że proste? Tak przygotowaną konfiturę bez cukru można wykorzystać do naleśników, pieczywa, gofrów.

Jak wykorzystać skórkę od banana w ogrodzie?

Co ciekawe, można również znaleźć zastosowanie dla skórek od banana. Są one pomocne w pracach ogrodniczych. Na ich bazie można przygotować naturalny nawóz a także wyciąg, który wykorzystasz do podlewania. Szczegółowe receptury znajdziesz w tekście Ekologiczne triki ogrodnicze

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.