Pączki bananowe [przepis]

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji Viola Grzelka, autorka bloga “Mamucie przysmaki”, przygotowała przepis na pączki. Ale nie takie zwyczajne, bo… bananowe! Smaczne, lekko chrupiące, delikatne w środku. Idealne do popołudniowej kawy, a do tego bardzo szybkie do przygotowania. Zrobisz je w 20 minut. Spróbujcie!

Składniki na 25 małych pączków bananowych

  • 1 duży, ładny banan (ok. 120 g bez skórki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 75 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 500 ml oleju do głębokiego smażenia np. rzepakowego
  • cukier puder do posypania z wierzchu
  • serwetka lub ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu

Przeczytaj również: “Mamucie przysmaki”. Książka pełna dobrego smaku [recenzja]

Jak zrobić pączki bananowe?

  1. Zanim zaczniesz smażyć pączki, przygotuj sobie to co potrzeba. Wyłóż duży talerz ręcznikiem papierowym i wyjmij z szuflady łyżkę cedzakową.
  2. Zmiksuj banana na mus (bardzo krótko, tylko do momentu aż nie będzie grudek).
  3. Rozgrzej olej w rondlu.
  4. Mus bananowy wymieszaj łyżką z cukrem waniliowym i jajkiem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, spirytus i ponownie wszystko wymieszaj.
  5. Małą łyżeczką formuj niewielkie kulki i zsuwaj je delikatnie drugą łyżeczką na rozgrzany olej. Smaż pączki na średnim ogniu z obu stron, aż równomiernie się zarumienią.
  6. Osusz je z nadmiaru tłuszczu na papierowej serwetce, przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Pamiętajcie, że jeśli ogień będzie zbyt duży, pączki usmażą się szybko, ale będą surowe w środku, poza tym łatwo je przypalić. Pączki trzeba smażyć w głębokim oleju, inaczej wyjdą racuszki.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Brak postów do wyświetlenia