Kimchi z czerwonej kapusty pięknie wygląda i świetnie pasuje do wigilijnej ryby. Na stole pełnym dań na ciepło i domowych słodkości jest wspaniałym i zdrowym dodatkiem o wyrazistym smaku i pięknym kolorze. Tę potrawę trzeba jednak odpowiednio szybko przygotować.
Kiszona czerwona kapusta ma tę zaletę, że można ją w wolnej chwili przygotować nawet 2–3 tygodnie wcześniej i przechować w chłodnym miejscu do świąt. Tuż przed wigilijną kolacją wystarczy przełożyć kimchi ze słoika do salaterki, posypać pestkami granatu, ulubioną zieleniną oraz ewentualnie skropić oliwą i gotowe.
Przepis na kimchi z czerwonej kapusty pochodzi z najnowszego numeru Biokuriera.
Jak przygotować kimchi z czerwonej kapusty?
- Liczba porcji: 10
- Przygotowanie: 30 minut
- Kiszenie: 3–5 dni
- Duży słój lub garnek kamionkowy lub 2–3 słoiki o pojemności 1 l
- Rękawiczki gumowe
Składniki:
- główka czerwonej kapusty (ok. 1,70 kg)
- 2 jabłka
- 1,5 łyżki soli niejodowanej
- 2–5 ząbków czosnku
- łyżka startego imbiru (ok. 50–70 g przed obraniem)
Opcjonalnie
- świeża lub suszona papryczka chili do smaku
- dymka, świeża natka oraz pestki granatu do ozdoby na półmisku
Pomysł na bożonarodzeniowy prezent: “Mamucie przysmaki”. Książka pełna dobrego smaku [recenzja]
Kimchi z czerwonej kapusty na wigilijny stół
- Zachowaj w całości kilka wierzchnich liści kapusty, a resztę drobno poszatkuj i wymieszaj w dużej misce z solą. Pokrojoną kapustę ugniataj kilka minut, aż zacznie puszczać sok (warto to robić w rękawiczkach gumowych).
- Obierz i zetrzyj na średniej tarce imbir oraz czosnek, na grubej tarce zetrzyj obrane jabłka. Dadaj całość do kapusty i ewentualnie dopraw ją chili, jeśli kimchi ma być pikantne. Dokładnie wszystko wymieszaj i ciasno upakuj do jednego większego lub 2–3 litrowych słoików – uprzednio umytych i wyparzonych. Na wierzchu ułóż zachowane wcześniej liście kapusty. Ważne, aby cała kapusta była mocno dociśnięta i przykryta sokiem.
- Nie zakręcaj słoików, możesz je przykryć gazą i zabezpieczyć recepturką. Codziennie mocno dociskaj kapustę. Po 3–5 dniach powinna być gotowa do zjedzenia. Jeśli uznasz, że już jest wystarczająco ukiszona, zakręć słoiki i schowaj je w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.
- Podawaj kimchi na ciepło lub na zimno.
WSKAZÓWKI
- Kimchi, jak wszystkie kiszonki, ma dość intensywny zapach, nie dla wszystkich przyjemny, dlatego zanim zakręcisz i schowasz słoiki z ukiszoną kapustą, możesz dodatkowo zabezpieczyć je szczelną folią.
- Dodatek imbiru przyspiesza proces fermentacji.
- Podobnie możesz przygotować kimchi z innych warzyw, np. kapusty pekińskiej, marchewki, rzodkwi, czosnku oraz imbiru. Jabłka wówczas nie dodawaj.
- Słoiki muszą być dobrze wyparzone, a czerwona kapusta musi być w dobrej kondycji. Poszatkowana kapusta wymaga codziennego dociskania drewnianą łyżką, nawet dwa razy dziennie, bo fermentacja może pójść w złym kierunku.
Sprawdź także przepis na: kiszony czosnek