Śledzie w pomidorach z żurawiną smakują rewelacyjnie! Nieszablonowe połączenie słonej ryby i słodkich bakalii to uczta dla zmysłów. Danie świetnie sprawdzi się jako jedno z dań na wigilijny stół.
Śledzie w pomidorach nie tylko na wigilijny stół
Przepis na śledzie w pomidorach dostałam kiedyś od sprzedawczyni w sklepie. Zapamiętałam składniki, ale pierwszy raz zrobiłam tylko niewielką ilość, ponieważ nie dowierzałam, że z połączenia słonych śledzi, słodkich rodzynek oraz pikantnego sosu pomidorowego wyjdzie coś dobrego. Myliłam się, a śledzie te najbardziej smakowały na świątecznym stole. Kiedy zabrakło rodzynek, zastąpiłam je słodko-kwaśnymi owocami żurawiny.
Z podanych składników zrobisz 10 porcji śledzi. Przygotujesz je w 20 min, ale pamiętaj, że trzeba je marynować co najmniej 12 godzin.
Śledź w pomidorach (przepis) znalazł się w świątecznym numerze Biokuriera. Tam też przeczytacie więcej na temat żurawiny. Nasze czasopismo przeczytacie nie tylko w druku, ale też on-line. Przypominamy też o opcji prenumeraty.
Jak zrobić śledzie w pomidorach z żurawiną?

Śledzie w pomidorach z żurawiną
Składniki
- 0,5 kg dobrych śledzi, np. 5 matiasów (mogą być w oleju)
- 3 średnie lub duże cebule
- 400 g pomidorów w puszce
- 100 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- sok z 1/2 cytryny
- świeże listki kolendry lub pietruszki do ozdoby
- 100 g rodzynek zamiast żurawiny opcjonalnie
- harissa zamiast chili w płatkach opcjonalnie
Przygotowanie
- Śledzie mocz w zimnej wodzie co najmniej 1 h, co jakiś czas zmieniaj wodę. Jeśli są w oleju, pomiń ten etap, odsącz je dokładanie, układając na chwilę na ręczniku papierowym. Żurawinę lub rodzynki przelej wrzątkiem na sitku.
- Cebule obierz, pokrój w cienkie półtalarki i zeszklij powoli do miękkości na delikatnie rozgrzanej oliwie (ok. 10 minut). Mieszaj co jakiś czas i uważaj, aby się nie przypaliła. Następnie dodaj do zeszklonej cebuli pokrojone w kostkę pomidory (o tej porze roku z puszki) i duś całość kolejne 5 minut.
- Do cebuli z pomidorami dodaj żurawinę, ewentualnie rodzynki, oraz sok z cytryny. Dopraw całość chili, odrobiną soli i pieprzu, a w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody i jeszcze chwilę potrzymaj na bardzo delikatnym ogniu, a następnie ostudź.
- Pokrój śledzie na 2-centymetrowe kawałki. Dodaj je do ostudzonych pomidorów, wymieszaj i przełóż do wyparzonego słoika. Pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin.
- Śledzie są najsmaczniejsze 2-3 dni po przygotowaniu.
Przepisy na Boże Narodzenie
W polskiej tradycji na wigilijnym stole królują ryby. Podajemy je smażone, w galarecie oraz w postaci zupy. Towarzyszą im dania przygotowane na bazie kapusty kiszonej, m.in. pierogi z kapustą i grzybami oraz groch z kapustą. Nie można też zapomnieć o słodkościach. Wśród tych najczęściej wybieranych jest makowiec, sernik oraz uwielbiane przez dzieci pierniki.
Kasia Kosmala, autorka „Ziołowych smaków„, opracowała dla naszych czytelników rewelacyjny tort żurawinowy. Jeśli więc szukacie pomysłu na słodki wypiek bożonarodzeniowy, jej propozycja sprawdzi się rewelacyjnie.