Ryba po grecku. Skąd się wzięła?
Na pewno nie z Grecji, gdzie nikt o takiej potrawie nie słyszał. Być może więc zdziwisz się, ale ryba po grecku to danie typowo… polskie!
Dlaczego więc nazwa jest myląca? Teorii jest co najmniej kilka. Jedna z nich wskazuje, że to nawiązanie do diety śródziemnomorskiej, gdzie prym wiodą ryby, oliwa z oliwek i warzywa (zwłaszcza pomidory). Inna z kolei mówi o tym, że to przez podobieństwo do greckiej musaki – mięsa duszonego bądź zapiekanego w gęstym sosie warzywnym, podawanego na ciepło z kawałkiem świeżego chleba.
→ Przeczytaj również: Ryba na wigilię. Którą wybrać?
Inne są jednak składniki, bo ryba po grecku ma w składzie przede wszystkim warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę, seler) oraz cebulę. Z kolei podstawą dań kuchni greckiej są pomidory, oliwa z oliwek, czosnek i duża ilość ziół.
Te rozważania jednak na nic się zdadzą, bo w przypadku ryby po grecku kluczowy jest smak. Przygotowanie tej potrawy zajmuje co prawda trochę czasu, jednak zdecydowanie warto!
→ Przeczytaj również: Potrawy wigilijne: co przygotować na świąteczny stół?
Najważniejszy jest jednak dobry przepis na rybę po grecku. Tych jest bardzo dużo, my jednak polecamy Wam ten opracowany przez Pawła Płaczka, autora bloga kulinarnego takemycake.eu i książek „Warszawa da się zjeść”, „Domowa piekarnia” oraz cyklu książeczek „Kuchnia wyjątkowych smaków”, które rozeszły się w nakładzie ponad miliona egzemplarzy.
Lubię rybę po grecku w wersji podsmażanej, a nie gotowanej. A moim sekretnym składnikiem jest pieczona papryka. Nadaje ona smaku i wilgotności dosyć suchym marchewce, pietruszce i selerowi.
– mówi.
Ryba po grecku – przepis

Ryba po grecku
Składniki
- 600 g ryby np. dorsza, mintaja, morszczuka
- 3 czerwone papryki
- spora szczypta soli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- por
- duża cebula
- łyżeczka cukru
- 3-4 zairenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 300-400 ml bulionu w zależności od wielkości warzyw
- 100 g koncentratu pomidorowego
- świeżo zmielony pieprz
- olej rzepakowy do smażenia ryby
- 3-4 łyżki mąki pszennej do panierowania
Przygotowanie
- Paprykę kroimu wzdłóż, usuwamy nasiona i ukłądamy na blasze skórką do góry. Solimy i skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy na ok. 30 min do piekarnika nagrzanego do 200°C.
- Tak upieczoną przekładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie wyciągamy i zdejmujemy skórę.
- Rybę oczyszczamy z ości i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
- Marxhewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę kroimy w piórka, a pora w talarki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię albo do dużego garnka z 2-3 łyżkami oleju. Dodajemy sporą szczyptę soli i cukier. Smażymy kilka minut. Dodajemy starte warzywa oraz upieczoną paprykę, ziele angielskie, listki laurowe i dwa rodzaje papryki w proszku. Podsmażamy 2-3 minuty, często mieszając.
- Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym i wlewamy do warzyw. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- W naczyniu układamy usmażoną rybę, na niej całość usmażonych warzyw.
→ Zobacz przepis na śledzie w pomidorach z żurawiną
Jak zrobić rybę po grecku?
Ryba po grecku (przepis tradycyjny) jest najczęściej duszona. Wersja smażona jest jednak bardziej wyrazista w smaku. Polecamy!
Czym przyprawić rybę?
Do ryb idealnie pasują: czosnek, imbir, bazylia, koperek, pietruszka, oregano i cytryna. W sklepach można też kupić mieszanki przypraw do ryb. Tę jednak można zrobić samemu, wykorzystując:
- 2 łyżki mielonego kminku,
- 1 łyżkę mielonej czarnuszki,
- 1 łyżeczkę płatków chili,
- 1 łyżeczkę suszonej pietruszki,
- 1 łyżeczkę suszonego estragonu.
Jak przyprawić rybę do smażenia?
Każdy kawałek ryby kawałek oprósz z obu stron mieszanką soli, pieprzu i oregano (opcjonalnie).
Jaka ryba do ryby po grecku?
Najlepsze będą świeże lub mrożone filety „białej” ryby, np. dorsza, mintaja, morszczuka lub miruny.
Ryba po grecku: przepisy Pawła Płaczka
Przepis na rybę po grecku, który tu publikujemy, znajdziecie w książce „Święta, święta i po świętach” wydaną przez Wydawnictwo Purple Book. Serdecznie Wam ją polecamy, zwłaszcza jeśli lubicie dania związane ze staropolskimi tradycjami. Autor uzupełnił je o nowsze receptury, będące dowodem na to, jak bardzo szybko zmienia się współczesna kuchnia. Wszystkie jednak pozwolą nam na przygotowanie wyjątkowych posiłków dla całej rodziny! I to bez marnowania!
W książce znajdziecie przepisy na tradycyjny barszcz czerwony na domowym zakwasie, uszka, kapustę z grochem, aromatyczną zupę rybną, ryby w occie, keks z bakaliami, ale też korzenne ciasto bez pieczenia i tatar ze śledzia.
Paweł Płaczek podpowiada też, co zrobić, gdy zostanie nam jedzenie po świętach i co można z tego przygotować.