Cytryna to owoc o wielu zastosowaniach. Najczęściej używamy ją, by poprawić smak napojów. A tymczasem jest też dobrym kosmetykiem naturalnym, do tego odstrasza insekty, czyści domowe powierzchnie i sprawdza się jako konserwant.
Cytryna a pluskwy
Nasze babcie nie miały do dyspozycji ani żadnych specjalistycznych środków, ani firm, które zajęłyby się robakami. A te przecież pojawiały się od czasu do czasu i trzeba było je usunąć. Wtedy z pomocą przychodziły zioła, zwłaszcza szałwia i lawenda. Stosowano też cytrynę, której intensywny zapach odstraszał pluskwy. Dziś można wykorzystać też olejek cytrynowy, którego zapachu nie lubią też komary.
Jeśli chcesz poznać właściwości odżywcze cytryny, zachęcamy do lektury artykułu „Cytrusy. Właściwości odżywcze, inspiracje„. Dowiesz się z niego, jakie witaminy ma cytryna oraz dlaczego warto włączyć ją do diety.
Wróćmy jednak do tematu jej zastosowań. Czy wiesz, że do świetny specyfik czyszczący różnego rodzaju powierzchnie? Z jego pomocą usuniesz osad z mydła z armatury łazienkowej, ale też:
- wyczyścisz i zdezynfekujesz deski do krojenia (dla wzmocnienia efektu możesz zastosować równocześnie sól lub sodę oczyszczoną),
- usuniesz brzydki zapach z naczyń, zwłaszcza plastikowych,
- pozbędziesz się plam z tłuszczu, np. na okapie,
- usuniesz plamy z marchwi lub buraków z naczyń i tarek (ale też swoich dłoni),
- nadasz blasku naczyniom i sztućcom chromowanym lub ze stali nierdzewnej,
- usuniesz kamień z czajnika i przypalone żelazko,
- nadasz świeży zapach zmywarce (włóż połówkę wyciśniętej cytryny między brudne naczynia i włącz urządzenie).
Cytryna w kuchni. Jak ją wykorzystać?
- Dzięki jej stosowaniu, np. do przyprawiania sałatek i ryb, możesz zmniejszyć spożycie soli, bo smak potraw będzie bardzo wyrazisty.
- Dodaj łyżkę soku do gotującego się ryżu. Dzięki temu nie sklei się i będzie puszysty.
- Sok z cytryny to naturalny konserwanty żywności. Dodaj go do guacamole i chrzanu, a nie ściemnieje. Wzbogacaj nim też smak surówek z dodatkiem startego jabłka.
- Włóż zwiędniętą sałatę do bardzo zimnej wody z dodatkiem kwaśnego soku. Jej liście szybko odzyskają jędrność.
- Jeśli barszcz czerwony nie ma intensywnego koloru, wzmocnisz go, dodając startego na tarce buraka i sok z cytryny.
- Uzupełnij odrobiną cytryny świeży sok z buraków. Nie tylko polepszysz jego smak, ale też zwiększysz przyswajalność żelaza.
Dla zdrowia i urody!
- Woda z wyciśniętym świeżo sokiem wypijana na czczo o poranku dodaje energii i przyspiesza przemianę materii. Zmniejsza też ryzyko zaparć.
- Ten kwaśny owoc to też naturalny dezodorant, który świetnie tonizuje i odświeża.
- To też jeden z ważniejszych składników antygrypiny. Można ją pić w czasie przeziębienia, ale też stosować profilaktycznie.
- Rozjaśnia również paznokcie i skórę.
- Cytrynowa kuracja może wspomóc leczenie niektórych chorób. Dna moczanowa to jedna z nich.
Podpowiedzi, jak zrobić domowe kosmetyki z cytrusów [DIY] znajdziesz w naszym artykule (kliknij w link ;-))
Cytryna na sprzątanie
- usuniesz plamy od dezodorantu i potu (kliknij i przeczytaj więcej o usuwaniu plam bez detergentów),
- wybielisz firanki i białe tkaniny (dodaj świeżo wyciśnięty sok do prania),
- zmiękczysz włosie starych pędzli (wystarczy moczyć je w roztworze wody z cytryną przez ok. 15 min),
- wygonisz mrówki z domu i ogrodu.
Przeczytaj także: Ocet – zastosowanie, właściwości i rodzaje