Soda oczyszczona, właściwości której są imponujące, znalazła zastosowanie w kuchni i pielęgnacji ciała. Najwięcej jednak mówimy o niej w kontekście ekologicznego sprzątania. Czy zatem jest? Jak ją używać? I czy soda oczyszczona jest zdrowa?
Soda oczyszczona. Co to jest?
Soda oczyszczona, chemikom znana pod nazwą wodorowęglan sodu (sodium hydrogen carbonate), to nieorganiczny związek chemiczny z grupy wodorowęglanów. Ma właściwości spulchniające i pianotwórcze. Jest substancją delikatnie żrącą i neutralizującą kwasy. Rozpuszcza się w wodzie i nie wytwarza żadnego odpadu. Jest substancją biodegradowalną, bezpieczną dla środowiska.
Wykorzystuje się ją m.in. w budownictwie przy oczyszczaniu elewacji budynków, a także przy renowacji zabytkowych pojazdów i mebli. Dobrze radzi sobie z usuwaniem ściennych malowideł, np. tych wykonanych przez dzieci przy chwilowej nieuwadze rodziców 😉
→ Przeczytaj również: Jak wybielić firanki?
Właściwości sody kuchennej
Soda oczyszczona od lat wykorzystywana jest w kuchni, zwłaszcza do przygotowania wypieków. Dobrze spulchnia ciasta. Jest też używana jako zamiennik proszku do pieczenia, bo pomaga ciastu rosnąć (jest np. potrzebna, by upiec chlebek bananowy i pierniki).
Oczyszczona soda, kiedy zostanie dodana do polewy, zapobiegnie jej pękaniu. Niektórzy sięgają po nią również wtedy, gdy próbują ratować zbyt kwaśny barszcz czerwony lub by nadać chrupkości kotletom schabowym. Dodanie szczypty sody do gotujących się warzyw strączkowych, np. fasoli, sprawi, że potrawa będzie mniej wzdymająca.
→ Przeczytaj również: Jak wyczyścić i odkamienić żelazko?
A czy soda oczyszczona szkodzi na żołądek? W niewielkiej ilości, a taką dodajemy do wypieków, nie powinna wywołać żadnych niepożądanych reakcji. Można więc używać ją bez obaw (nawet do dań, które serwujemy dzieciom).
Warto też używać sody oczyszczonej, by pozbyć się z kuchni nieprzyjemnych zapachów, np. po pieczeniu ryby lub gotowaniu warzyw kapustnych. Można też wysypać jej niewielką ilość na talerzyk, następnie wstawić do lodówki. Sodę wymieniajmy przy każdym myciu lodówki.
→ Przeczytaj również: Jak układać żywność w lodówce, by dłużej zachowała świeżość.
Soda oczyszczona – właściwości bakteriobójcze, które wykorzystasz przy domowych porządkach
Największą karierę soda oczyszczona zrobiła w temacie ekologicznego sprzątania. Jest składnikiem wielu domowych środków czystości.
Soda zastosowanie znajduje m.in. przy sprzątaniu kuchni. Sprawdzi się idealnie przy czyszczeniu piekarnika. Domową pastę z sody oczyszczonej przygotujesz, dodając do niej kilka kropel płynu do mycia naczyń i, w razie potrzeby, wody. Taką miksturą możesz też umyć fugi. Pasta z sody będzie też odpowiednia, jeśli wymieszasz ją z wodą utlenioną.
Po sodę oczyszczoną warto też sięgnąć, by odetkać i odświeżyć rury w zlewie. Jej jedną szklankę wsypujemy do odpływu, następnie zalewamy ciepłą wodą. W razie potrzeby, czynność trzeba powtórzyć.
Z jej pomocą umiejmy też kuchenkę mikrofalową. W jej wnętrzu umieszczamy roztwór 2 łyżek sody oczyszczonej i szklanki wody (w przystosowanym do użycia w mikrofali naczyniu) i podgrzewamy przez 2-3 minuty. Po tym czasie wnętrze kuchenki wystarczy wytrzeć do sucha.
Soda, działanie której warto też wykorzystać przy sprzątaniu łazienki, to tani i skuteczny produkt czyszczący i niszczący bakterie. Dobrze poradzi sobie m.in. z brudem i osadem zgromadzonym na wannie i zlewie. Można też wsypać ją do toalety, by pozbyć się przykrego zapachu.
Jest też jednym ze składników domowego proszku do prania. Soda jest też stosowana jako naturalny wybielacz. Warto dodać ją do białego prania lub gdy będziemy odświeżać firanki.
Dobrze sprawdza się również przy czyszczeniu dywanów i materacy. Wystarczy wysypać sodę na zabrudzoną powierzchnię, zostawić na kilkanaście minut, następnie usunąć ją za pomocą odkurzacza.
Soda oczyszczona – właściwości lecznicze
Lecznicze właściwości sody oczyszczonej wydają się być imponujące. Niektórzy polecają stosować ją do oczyszczenia organizmu z toksyn i normalizacji pH w organizmie (stąd zapytania, jak odkwasić organizm sodą).
Warto jednak używać ją do łagodzenia bólu gardła. Jedną łyżkę sody rozpuszczamy w szklance wody, następnie płuczemy nią gardło 2-3 razy dziennie. W podobny sposób możemy przygotować domowy płyn do płukania jamy ustnej. Nie tylko odświeży oddech, ale też – w razie potrzeby – pomoże pozbyć się uszkodzeń śluzówki i aft.
Bywa też polecana soda oczyszczona na zgagę. I co prawda jej stosowanie faktycznie przynosi ulgę, ale tylko na chwilę. Kiedy naszym problemem jest palenie w przełyku, lepiej poradzić się lekarza, bo może to być objaw choroby refluksowej przełyku.
Sodę warto też wsypać do wody, kiedy dokucza nam świąd skóry. Sprawdzi się też w pielęgnacji dziecka. W tym przypadku najskuteczniejsza jest soda na ciemieniuchę. Jej niewielką ilość mieszamy z wodą, następnie nakładamy na główkę dziecka. Po 2-3 godzinach wyczesujemy łuski i zmywamy pozostałość sodowej pasty.
Soda oczyszczona ma też szerokie zastosowanie w kosmetyce. Można stosować ją punktowo na wypryski i zmiany trądzikowe. Dodaje się ją również do płukanek i szamponów. W połączeniu z niewielką ilością wody i nałożona na skórę głowy, pomaga usunąć z niej zanieczyszczenia, resztki kosmetyków i martwy naskórek.
Soda oczyszczona i ocet. Czy to dobre połączenie?
Aby soda dała pożądany efekt, musi być świeża. By to sprawdzić, wsypujemy jej niewielką ilość na łyżkę i polewamy octem. Jeśli intensywnie się pieni, wszystko jest dobrze i możemy korzystać z właściwości sody. I choć wiele osób zaskoczy ta informacja, to jedyne dozwolone połączenie sody i octu.
Soda oczyszczona i ocet to dwie cudowne substancje, ale oddzielnie. Razem reagują ze sobą tworząc octan sodu, wodę i dwutlenek węgla. To właśnie powstający w trakcie reakcji dwutlenek węgla (to ten sam gaz, który ulatnia się z gazowanych napojów) powoduje, że wygląda ona bardzo atrakcyjnie, wszystko się porusza, buzuje
– w wywiadzie na temat naturalnych środków czystości mówiła Sylwia Panek, autorka bloga Mama Chemik.
Ta reakcje sprawia, że wielu osobom się wydaje, że tam dzieje się jakaś magia. Tymczasem powstający w reakcji octan sodu nie ma takich wspaniałych właściwości czyszczących jak soda oczyszczona i ocet oddzielnie
– dodaje ekspertka.
Czy soda oczyszczona, to to samo co soda kalcynowana?
Nie. Obie substancje różnią się wzorem chemicznym. Soda oczyszczona (nazywana też spożywczą) ma wzór NaHCO3, a soda kalcynowana to Na2CO3. Soda kalcynowana wykorzystywana jest jako odplamiacz, domowy środek piorący i składnik domowych, ekologicznych środków czystości i mydeł. Soda kalcynowana powstaje jako efekt uboczny produkcji sody oczyszczonej. Można ją też uzyskać w domu. Sodę oczyszczoną wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 180-200 stopni Celsjusza i trzymamy na blasze przez 45-60 minut.
Gdzie kupić sodę?
Sodę oczyszczoną kupimy w każdym sklepie spożywczym. Jeśli jednak chcemy używać jej do sprzątania lub jako naturalny odświeżacz, jest to nieopłacalne. O wiele lepiej jest kupować ją w drogeriach ekologicznych, gdzie dostępna jest w kilogramowym opakowaniu. Cena może być wówczas nawet trzykrotnie niższa. Sprawdźcie u jednego z naszych partnerów, w drogerii ekologicznej: soda oczyszczona