Teraz czytasz...
Pierniki – przepis na najlepsze bożonarodzeniowe pierniczki

Pierniki – przepis na najlepsze bożonarodzeniowe pierniczki

Agnieszka Gotówka
pierniki przepis

Pierniki to symbol Bożego Narodzenia. Pieczemy je wspólnie z dziećmi, a później skrzętnie chowamy, by wszystkie nie zniknęły przed wigilią. I choć przepisów na nie jest całe mnóstwo, my dzielimy się wyjątkowym – tradycyjnym, prostym i szybkim. 

Pierniki – przepis idealny dla wszystkich!

Pierniczki małe i duże, o różnych kształtach, lukrowane lub bez żadnych dodatków, dostępne są przez cały rok, ale najczęściej budzą zainteresowanie dopiero przed Bożym Narodzeniem. I nic w tym dziwnego, bo na dobre wpisały się w tradycję tych świąt (podobnie zresztą jak piernik ciasto).

→ Przeczytaj również: Przyprawa korzenna do piernika, grzańca i… ozdoby

Zapach świąt zaczyna się dla mnie od pierniczków

– mówi Viola Grzelka, która opracowała przepis na pierniki. Znajdziecie go również w książce „Mamucie przysmaki: Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie„.

Pierwszy raz piekę je zwykle na dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem, kiedy mam przynajmniej dwie godziny, żeby się nie spieszyć i mieć z pieczenia jak najwięcej przyjemności. Przechowuję je potem w szklanym słoiku lub metalowej puszce, gdzie długo zachowują aromat, i uwielbiam dzielić się nimi z bliskimi osobami przy składaniu przedświątecznych życzeń.

– dodaje.

Wyglądają niepozornie, ale pachną i smakują tak bardzo, że jeszcze się nie zdarzyło, aby dotrwały do Wigilii i zawisły na choince. Piekę je więc tuż przed świętami jeszcze raz.

→ Poznaj Żywe Muzeum Piernika

Pierniczki – przepis

pierniki

Pierniki

Autorką przepisu i zdjęcia jest Viola Grzelka, autorka serii książek "Mamucie Przysmaki".

Składniki
  

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miodu
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Przygotowanie
 

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawy.
  • Dodaj posiekane masło, miód i jajko, a następnie wyrób ciasto ręcznie lub mikserem na gładką kulę.
  • Podziel ją na 2-3 części i rozwałkuj na grubość ok. pół centymetra, podsypując mąką lub wkładając ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia.
  • Wycinaj foremkami rozmaite kształty i ostrożnie układaj pierniczki na płaskiej, jak największej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw między nimi odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia urosną.
  • Piecz partiami w 160-170° C po 12–15 min, zależnie od twardości, jaką chcesz uzyskać. Im dłużej będziesz piec pierniczki, tym będą twardsze, uważaj jednak, aby ich nie przypalić – kolejne partie mogą się upiec szybciej.
  • Upieczone pierniczki możesz posypać cukrem pudrem lub kakao, ewentualnie polukrować.
Słowa kluczowe Boże Narodzenie, pierniki
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Pierniki świąteczne. Jak zrobić?

  • Jeśli miód jest płynny, ciasto początkowo może być luźne, wstaw je na około pół godziny do lodówki, aby stwardniało i zrobiło się plastyczne.
  • Jeśli chcesz powiesić pierniczki na choince, to od razu po upieczeniu, zanim zrobią się twarde, zrób w nich otworki, na przykład metalową rurką do napojów czy patykiem do szaszłyków. Ewentualnie przed upieczeniem włóż w ciasteczka kawałki wykałaczek i po upieczeniu wyciągnij.
  • Jeżeli rozwałkujesz ciasto zbyt cienko, to pierniczki będą się trudno odklejać od stolnicy – podsyp ciasto mąką i zostaw nieco grubsze.
  • Surowe ciasto dobrze się przechowuje w lodówce (1–2 dni).

→ Zobacz przepis na korzenne ciasto bez pieczenia

Jak zrobić lukier?

Pierniczki można też polukrować. W tym celu wlej do kubka 3 łyżki wody i 8-10 łyżek cukru pudru.

→  Przeczytaj również: Potrawy wigilijne: co przygotować na świąteczny stół?

Jak zrobić polewę czekoladową?

Do rondelka przelej 200 ml śmietanki kremówki i dodaj dwie połamane w kostki czekolady deserowe. Podgrzewaj i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa stanie się jednolita. Prawda, że proste? 😉

Możesz też skorzystać z podpowiedzi Violi Grzelki, która polewę robi następująco:

3 łyżki śmietany (18 proc.), 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao i łyżeczkę spirytusu lub octu spirytusowego (10 proc.) zagotowuje i miesza, aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Po chwili przestudzenia, polewę trzeba szybko rozsmarować na powierzchni ciasta (by nie zdążyła zgęstnieć).

→  Przeczytaj również: Ozdoba świąteczna DIY: jak ją zrobić?

Jak ozdobić pierniczki?

Możesz co prawda kupić gotowe masy do dekoracji piernika lub kolorowe kuleczki albo wiórki, jednak my stawiamy na naturalność. Polecamy więc zrobić kolorowy lukier, dodając do niego naturalne barwniki, np. sok z malin, sok ugotowanego szpinaku albo kurkumę.

Do dekoracji piernika nadadzą się też zmielone orzechy włoskie.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.