W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawy.
Dodaj posiekane masło, miód i jajko, a następnie wyrób ciasto ręcznie lub mikserem na gładką kulę.
Podziel ją na 2-3 części i rozwałkuj na grubość ok. pół centymetra, podsypując mąką lub wkładając ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia.
Wycinaj foremkami rozmaite kształty i ostrożnie układaj pierniczki na płaskiej, jak największej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw między nimi odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia urosną.
Piecz partiami w 160-170° C po 12–15 min, zależnie od twardości, jaką chcesz uzyskać. Im dłużej będziesz piec pierniczki, tym będą twardsze, uważaj jednak, aby ich nie przypalić – kolejne partie mogą się upiec szybciej.
Upieczone pierniczki możesz posypać cukrem pudrem lub kakao, ewentualnie polukrować.