Go Back
pierniki

Pierniki

Autorką przepisu i zdjęcia jest Viola Grzelka, autorka serii książek "Mamucie Przysmaki".

Składniki
  

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miodu
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Przygotowanie
 

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawy.
  • Dodaj posiekane masło, miód i jajko, a następnie wyrób ciasto ręcznie lub mikserem na gładką kulę.
  • Podziel ją na 2-3 części i rozwałkuj na grubość ok. pół centymetra, podsypując mąką lub wkładając ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia.
  • Wycinaj foremkami rozmaite kształty i ostrożnie układaj pierniczki na płaskiej, jak największej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw między nimi odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia urosną.
  • Piecz partiami w 160-170° C po 12–15 min, zależnie od twardości, jaką chcesz uzyskać. Im dłużej będziesz piec pierniczki, tym będą twardsze, uważaj jednak, aby ich nie przypalić – kolejne partie mogą się upiec szybciej.
  • Upieczone pierniczki możesz posypać cukrem pudrem lub kakao, ewentualnie polukrować.
Słowa kluczowe Boże Narodzenie, pierniki
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!