Teraz czytasz...
Potrawy wigilijne: co przygotować na świąteczny stół?

Potrawy wigilijne: co przygotować na świąteczny stół?

Agnieszka Gotówka
potrawy wigilijne na świątecznym stole

Potrawy wigilijne dyktowane są tradycją i zwyczajami. Powinno ich być dwanaście, tyle ile miesięcy w roku i apostołów. A jakich dań nie może zabraknąć na świątecznym stole? Dlaczego warto tę tradycję kultywować? I skąd czerpać przepisy na potrawy wigilijne? Zapraszamy w kulinarną podróż po świątecznym jadłospisie pisanym wielopokoleniowymi obyczajami.

Potrawy wigilijne wczoraj i dziś

Boże Narodzenie to święta szczególne. Dziś patrzymy na nie przez pryzmat prezentów i ozdób świątecznych. Jesteśmy przytłoczeni feerią barw i mrugających światełek, muzyką płynącą z głośników w sklepach i zgiełku w nich panujących. Warto zatem zatrzymać się choć na chwilę i przeżyć je nieco inaczej: jak dawniej.

→ Przeczytaj również: Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Być może wówczas przypomni nam się świętowanie z czasu dzieciństwa, kiedy to nie patrzono na Boże Narodzenie przez pryzmat kosztów, wydatków i ciężkiej pracy. Dania na wigilię przygotowywano z produktów tanich i łatwo dostępnych. I choć większość z nich jest szalenie prosta, powiedziałoby się nawet „zwyczajna”, ich magia tkwi właśnie w prostocie.

→ Zobacz przepis na kimchi z czerwonej kapusty

Głównym akcentem kulinarnym polskiego Bożego Narodzenia była i pozostała nadal wieczerza wigilijna

– piszą Maria Lemnis i Henryk Vitry w książce „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”

Jej data jest zawsze taka sama: 24 grudnia, co poprzedza dzień Narodzenia Jezusa. To jednak data umowna, bo nigdzie w Biblii nie pada dokładny dzień narodzin Zbawiciela. Wybrana przed wiekami data nawiązuje do święta pogańskiego, obchodzonego w Cesarstwie Rzymskim, które było związane z kultem Sol Invictus, czyli Słońca Niezwyciężonego. Ma to też swoje uzasadnienie w przyrodzie: zależnie od roku, 21 lub 22 grudnia, ma miejsce przesilenie zimowe. A to oznacza, że dni stają się coraz dłuższe.

→ Zobacz, jak zrobić sos grzybowy

Jakie potrawy na wigilię?

Dania wigilijne są dziś różne. Coraz częściej odchodzimy od tradycji lub nieco ją modyfikujemy. Jest jednak pewien kanon i lista tego, co na stole wigilijnym powinno się znaleźć.

→ Zobacz przepis na korzenne ciasto bez pieczenia

Wigilia: lista potraw

  • Barszcz wigilijny z uszkami (tradycyjnie na zakwasie, czyli soku z kiszonych buraków)
  • Karp pieczony lub karp w galarecie
  • Kapusta z grzybami
  • Kapusta z grochem
  • Pierożki z kapustą i grzybami (albo pierogi ruskie).
  • Śledź w śmietanie
  • Kluski z makiem
  • Zupa grzybowa lub zupa rybna
  • Kompot z suszonych owoców
  • Ryba po grecku
  • Makowiec

O tym, co na stole wigilijnym się pojawi, decydował też region, z  którego się pochodzi. I tak na Śląsku przygotowywano babki drożdżowe z bakaliami (babówki), a także makówki robione z maku, bułek, mleka, bakalii oraz miodu oraz zupę siemieniotkę gotowaną z nasion konopi z dodatkiem kaszy gryczanej bądź grzanek. Na Lubelszczyźnie (ale i na Podlasiu) z kolei dobrze znana jest kutia. Na święta szykuje się tam również śledzie z cebulą, kulebiak (pieróg faszerowany kapustą) oraz pierogi z kaszą gryczaną.

→ Przeczytaj również: Jak długo gotować grzyby? Praktyczny przewodnik

Wśród 12 potraw wigilijnych na Pomorzu i Kaszubach pojawia się sporo ryb, m.in. smażony karp i pstrąg oraz śledzie w śmietanie z ziemniakami lub burakami. Dla Małopolski charakterystyczna jest z zupa migdałowa, którą przygotowuje się z mleka, ryżu, migdałów,  kandyzowanej skórki pomarańczy oraz przypraw korzennych.

→ Przeczytaj również: Ryba na wigilię. Którą wybrać?

widok z góry na herbatę zimową z cytrusami, cynamonem i anyżem

Czy w wigilię można jeść mięso?

Tradycyjnie wieczerza wigilijna była posiłkiem postnym. Wszystkie potrawy przyrządzano na oleju, oliwie lub maśle.

Zobacz także
przepis na brownie mocno czekoladowe

To jednak nie przeszkadzało gospodyniom przygotowywać dania świąteczne (wigilijne) w taki sposób, że tęskniło się za nimi przez cały rok. Były wyjątkowe w swojej prostocie, ale też nieprzypadkowe.

Oprócz odpowiedniej liczby polskie dania wigilijne powinny spełniać jeszcze jeden warunek: składać się z plonów uzyskanych z pół (potrawy mączne, kasze, mak), sadów (suszone owoce, orzechy, miód), lasów (grzyby) i stawów (ryby)

– mówi Monika Utnik, autorka książki „Idą święta. O Bożym Narodzeniu, Mikołaju i tradycjach świątecznych na świecie” (jeśli nie wiecie, co kupić na święta dziecku, tę książkę polecamy szczególnie!).

Dawniej każdemu składnikowi przypisywano właściwości magiczne: np. orzechy dawały siłę fizyczną i mądrość, a grzyby – uważane za niezwykłe, bo pochodzące z mrocznych głębokich borów – zapewniały panowanie nas siłami nadprzyrodzonymi. Szczególnie ważnym produktem był mak – symbol dobrobytu i bogactwa

– dodaje.

→ Przeczytaj również: Co na wigilię dla dzieci?

Przepisy na potrawy wigilijne i dania świąteczne

Wiecie, co łączy wszystkie świąteczne potrawy? Prostota wykonania i, o czym dziś łatwo zapomnieć, stosunkowo niska cena. Jeśli bowiem odpowiednio zaplanujemy wieczerzę, a do tego zaczniemy ją przygotowywać odpowiednio szybko, unikniemy nie tylko zakupowego szaleństwa i kolejek, ale też zbędnego wydawania pieniędzy. Jak to możliwe?

  • Zakwas na barszcz zrobicie sami. To naprawdę nic trudnego. Do tego włoszczyzna, buraki i gotowe.
  • By zrobić ciasto na pierogi i uszka potrzeba wody, mąki i szczyptę soli.
  • Do wielu wigilijnych potraw potrzebna jest kiszona kapusta. Polecamy kupić ją z dobrego źródła, bo jej jakość ma wpływ na smak. Najlepiej jednak ukisić ją samodzielnie.
  • Grzyby również można kupić, ale może byliście jesienią na grzybach i możecie wykorzystać swoje leśne zbiory? Jeśli tak, jesteście o krok od zrobienia aromatycznych dań na wigilię.
  • Suszone owoce i bakalie kupuj z dobrego źródła, polecamy te ekologiczne. Są niesiarkowane i najlepszej jakości.
  • Ryby możesz kupić mrożone.
  • Mak do makowca zamiast kupować w puszce, zrobisz samemu.
  • Pierniki na wagę są bardzo drogie. My dzielimy się nie tylko dobrym przepisem na pierniczki, ale tez łatwym w przygotowaniu. Polecamy!

Wiele osób w grudniu bardzo się stresuje: co na święta uszykować, czy wszystkiego starczy, kiedy i jak zabrać się z porządki, jakie prezenty na święta kupić i jak udekorować dom. Tylko… kiedy znaleźć na to wszystko czas?

I na to jest sposób!

  • Najważniejsze jest planowanie. Nie zwlekaj ze zrobieniem listy tego, co trzeba przygotować. I nie krępuj się delegować zadań.
  • Potrawy wigilijne możesz przygotować z wyprzedzeniem. W połowie grudnia upiecz pierniki. Możesz też zrobić pierogi i je zamrozić (podobnie uszka lub paszteciki do barszczu).
  • Na 2-3 dni przed wigilią możesz zrobić groch z kapustą oraz śledzie w pomidorach z żurawiną lub w oleju.
  • Zrób ozdoby świąteczne less waste, np. suszone plastry pomarańczy albo choinkę z szyszek. Tanio, nastrojowo i ekologicznie.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.