Teraz czytasz...
Kiszone buraki [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Kiszone buraki [przepis]

Katarzyna Kosmala

Kiszone buraki to moc witamin i składników odżywczych. Warto je włączyć do diety całej rodziny w okresie jesienno-zimowym. Do obiadu idealna będzie surówka z kiszonych buraków, a do picia – sok z kiszonych buraków. Jak je przygotować? 

Kiszenie buraków. Dlaczego warto?

Kiszone buraki wzmacniają organizm, dodają energii i witalności. Polecane są osobom z niedokrwistością (zwiększają liczbę czerwonych krwinek), przeciwdziałają miażdżycy i poprawiają koncentrację.

Pełen zestaw witamin i minerałów ma też sok z buraka kiszonego. Sporo w nim łatwo przyswajalnego żelaza i naturalnych probiotyków [kliknij i dowiedz się więcej na ich temat]. Powinny o nim pamiętać kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Sok z buraka (kiszony, niepasteryzowany) mogą też pić małe dzieci. Ale uwaga: najlepiej zacząć wprowadzać go do diety od małych ilości, np. jednej łyżki stołowej i z czasem zwiększać jego ilość.

buraki świeże
Kliknij na zdjęcie i przeczytaj, dlaczego warto jeść buraki

Jak kisić buraki?

Kiszone buraki [przepis]

Jak kisić buraki, by zachowały swoją prozdrowotną wartość? Nie jest to zadanie trudne, ale podstawą jest dobrej jakości warzywo.
Kiszony burak to składnik sałatek i dodatek do mięs. Dobrze też smakuje jako przekąska. Warto go podawać dzieciom. Najmłodsi mogą też pić sok z kiszonych buraków, który – podobnie jak same buraki – zawiera bakterie probiotyczne, będące naturalnym wsparciem mikroflory jelit.
Przepis na kiszone buraki opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki" [przeczytaj recenzję książki].

Składniki
  

  • 2 l ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 kg buraków pokrojonych w plastry
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • skórka chleba razowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru (można ją pominąć)

Przygotowanie
 

  • Buraki kroimy na plastry, układamy w słoiku, dodajemy obrany czosnek, liście laurowe, skórkę chleba, sól, cukier i zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą.
  • Odstawiamy na trzy dni w temperaturze pokojowej.
  • Po tym czasie buraki będą ukiszone.
Słowa kluczowe kiszone buraki, sok z kiszonych burków
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Zakwas buraczany. Przepis to nie wszystko!

Sok z kiszonych buraków (nie mylić z sokiem z buraków!) nazywany jest też zakwasem, bez którego trudno wyobrazić sobie wigilijny barszcz czerwony. Kiszenie buraków warto jedna rozpocząć już u progu jesieni, by mieć je pod ręką przez cały sezon jesienno-zimowy. O czym jednak warto pamiętać?

Podstawą są dobrej jakości buraki, najlepiej ekologiczne. W sklepie są one oznaczone logo z zielonym listkiem. Dobrze też, by mieć czosnek z dobrego źródła (najlepiej polski, organiczny). Dlaczego to tak istotne?

logo żywności ekologicznej
Do kiszenia warto wybierać buraki ekologiczne oznaczone logo z zielonym listkiem

Kiedy kisimy buraki, zachodzi proces fermentacji, który może zostać zaburzony, jeśli warzywa będą pełne pestycydów [przeczytaj, dlaczego powinniśmy się ich obawiać] . Te przenikną też do soku, co znacząco obniży jego wartość.

Jeśli więc chcemy podawać swojej rodzinie dobrej jakości zakwas z buraków i włączyć do diety kiszone buraki, sięgnijmy po buraki ekologiczne lub z własnej uprawy.

Jak zrobić zakwas z buraków?

  • Nie napełniaj słoika po brzegi! Kiedy warzywa się kiszą, nieco zwiększają swoją objętość.
  • Słoik z kiszonymi burakami powinien być zamknięty (to przyspiesza proces kiszenia).
  • Gdy na wierzchu soku z buraków pojawi się piana, to dobry znak! Oznacza, że rozpoczął się proces fermentacji.
  • Kiszone buraki to danie zero waste. Zjeść można buraki i czosnek, a sok wypić lub przygotować z niego barszcz. Nic się nie zmarnuje.
  • Warzywa i czosnek dodawaj między buraki, a nie na wierzch.
  • Do przygotowania kiszonej wybieraj warzywa ekologiczne.
  • Sok z kiszonych buraków spożywaj się na bieżąco, a jego nadmiar możesz przelać do czystych butelek lub słoików i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu nawet kilka miesięcy.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.