Teraz czytasz...
Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Agnieszka Gotówka
suszone grzyby w miseczce i na drewnianej desce

Jak suszyć grzyby w piekarniku, by zachować ich aromat i smak? Nie jest to trudne zadanie, choć wymaga nieco czasu i zaangażowania. Jak zatem się za to zabrać?

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak przygotować grzyby do suszenia
  • W jakiej temperaturze suszyć grzyby
  • Jak suszyć grzyby w suszarce
  • Ile czasu suszyć grzyby w piekarniku

Grzyby od wieków zajmują istotne miejsce w polskiej kuchni. Zbierane w naszych lasach nadają aromatu wielu potrawom. Warto zatem je mieć pod ręką, jak to miały w zwyczaju dawne gospodynie.

→ Przeczytaj również: Objawy zatrucia grzybami

Zebrane grzyby oczyszczały, nawlekały na nitkę i zawieszały nad kuchennym piecem, gdzie powoli mogły się suszyć. Taki gotowy susz grzybowy był lekki i łatwy w przechowywaniu.

→ Przeczytaj również: Czy dzieci mogą jeść grzyby?

kobieta nawleka grzyby na sznurek
Nawlekanie grzybów na sznurek i suszenie ich nad źródłem ciepła to tradycyjna metoda suszenia leśnych darów

Dziś mało kto dysponuje już taką kuchnią. Piece opalane węglem są już rzadkością, a ich miejsce zastąpiły piekarniki. Dla grzybiarzy to jednak nic straconego, bo i tam, po odpowiednim przygotowaniu, można suszyć borowiki, podgrzybki i inne gatunki leśnych grzybów.

Do suszenia najlepiej nadają się grzyby borowikowate: borowiki, podgrzybki czy koźlarze. Doskonały do suszenia jest także lejkowiec dęty zmielony stanowi świetną przyprawę

– podpowiada Justyn Kołek, grzyboznawca, autor „Grzybownika”.

→ Przeczytaj również: Jak wyczyścić piekarnik?

Jak najlepiej wysuszyć grzyby w piekarniku?

Kiedy już wróciliśmy z lasu, najlepiej od razu zabrać się za obróbkę grzybów. Są one bowiem szalenie delikatne i najlepiej od razu „coś” z nimi zrobić: przygotować do suszenia, zamarynować, zamrozić albo ugotować zupę grzybową. Trzeba też odpowiednio się nimi zająć. O czym warto pamiętać?

  • Grzybów przed suszeniem nie należy myć.
  • Najlepiej oczyszcza się je… nową szczoteczką do zębów. Rewelacyjnie usuwa piasek, ziemię i resztki ściółki.
  • Brzydkie miejsca na grzybie należy usunąć nożykiem.
  • Jeśli jest ładna pogoda i jest ciepło, można grzyby nawlec na sznurek i suszyć na słońcu.
  • Do suszenia idealnie nadaje się suszarka do owoców i grzybów. Można ją kupić już od 100 zł.

→ Przeczytaj również: W lesie podłączamy się pod rytm natury [rozmowa z dr n. med. Katarzyną Simonienko, psychiatrą i certyfikowanym przewodnikiem kąpieli leśnych]

suszone grzyby w szczelnym słoiku
Suszone grzyby dobrze jest przechowywać w zamkniętym słoiku

Suszenie grzybów w piekarniku krok po roku

Kiedy już mamy oczyszczone grzyby, przed suszeniem należy je odpowiednio pokroić, najlepiej w plastry.

 Z 10 kilogramów grzybów uzyskasz kilogram suszu grzybowego

Jak wysuszyć grzyby w piekarniku?

  • Oczyszczone i pokrojone grzyby ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub siatce do suszenia w piekarniku (nie mogą się stykać).
  • Jeśli grzybów jest więcej, dobrze zaplanuj proces suszenia (miejsce w piekarniku jest ograniczone).
  • Grzyby susz powoli, najlepiej w temperaturze 40–50°C i przy uchylonych drzwiczkach.
  • Co jakiś czas przemieszaj i poodwracaj grzyby.
  • Dobre efekty daje suszenie grzybów w piekarniku z termoobiegiem (powietrze jest w ciągłym ruchu, a takie równomierne rozprowadzanie ciepła sprzyja suszeniu).

U mnie grzyby suszą się na domowej roboty piętrowych sitach ustawionych na kuchni kaflowej

– zdradza Zofia Leszczyńska-Niziołek, doświadczona grzybiarka, autorka książki „Polowanie na grzyby: od borowika do grzybowej”.

Mam w planie zbudowanie w ogrodzie specjalnej suszarni pełnej siatkowych półek

– dodaje.

zasady bezpiecznego grzybobrania
Zasady bezpiecznego grzybobrania

Jak długo suszyć grzyby w piekarniku?

Proces suszenia grzybów nie lubi pośpiechu. Trwa, w zależności od ilości grzybów, ok. 2-3 dni. Trzeba też stale kontrolować efekt, bo łatwo tu o przesuszenie.

Grzyby trzeba suszyć do momentu, aż będą szeleścić jak papier

Nie próbuj przyspieszać procesu suszenia. Jeśli zwiększysz temperaturę, grzyby wysuszą się z zewnątrz, a wewnątrz pozostaną mokre i nie nadadzą się do przechowywania (spleśnieją i cała praca na marne).

→ Zobacz, jak zrobić sos grzybowy

Jak przechowywać suszone grzyby?

Grzyby można przechowywać w zamkniętym słoiku lub papierowej torbie. Zachowują aromat przez długi czas, choć warto je zużyć w ciągu roku (do kolejnego grzybobrania 😊)

Tradycyjnie grzyby przechowywało się w lnianym worku, to jednak najczęściej kończyło się robakami

– mówi Zofia Leszczyńska-Niziołek. I dodaje:

Moje grzyby siedzą w słoikach i dużych plastikowych pudłach w towarzystwie kilku listków laurowych. Muszą być tylko dobrze ususzone.

Grzyby ususzone na bardzo krucho można zemleć na proszek przyprawowy.

→ Przeczytaj również: Co zrobić z maślaków? oraz  Jak wygląda kania?

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.