Jak suszyć grzyby w piekarniku, by zachować ich aromat i smak? Nie jest to trudne zadanie, choć wymaga nieco czasu i zaangażowania. Jak zatem się za to zabrać?
Jak suszyć grzyby w piekarniku?
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować grzyby do suszenia
- W jakiej temperaturze suszyć grzyby
- Jak suszyć grzyby w suszarce
- Ile czasu suszyć grzyby w piekarniku
Grzyby od wieków zajmują istotne miejsce w polskiej kuchni. Zbierane w naszych lasach nadają aromatu wielu potrawom. Warto zatem je mieć pod ręką, jak to miały w zwyczaju dawne gospodynie.
→ Przeczytaj również: Objawy zatrucia grzybami
Zebrane grzyby oczyszczały, nawlekały na nitkę i zawieszały nad kuchennym piecem, gdzie powoli mogły się suszyć. Taki gotowy susz grzybowy był lekki i łatwy w przechowywaniu.
→ Przeczytaj również: Czy dzieci mogą jeść grzyby?
Dziś mało kto dysponuje już taką kuchnią. Piece opalane węglem są już rzadkością, a ich miejsce zastąpiły piekarniki. Dla grzybiarzy to jednak nic straconego, bo i tam, po odpowiednim przygotowaniu, można suszyć borowiki, podgrzybki i inne gatunki leśnych grzybów.
Do suszenia najlepiej nadają się grzyby borowikowate: borowiki, podgrzybki czy koźlarze. Doskonały do suszenia jest także lejkowiec dęty zmielony stanowi świetną przyprawę
– podpowiada Justyn Kołek, grzyboznawca, autor „Grzybownika”.
→ Przeczytaj również: Jak wyczyścić piekarnik?
Jak najlepiej wysuszyć grzyby w piekarniku?
Kiedy już wróciliśmy z lasu, najlepiej od razu zabrać się za obróbkę grzybów. Są one bowiem szalenie delikatne i najlepiej od razu „coś” z nimi zrobić: przygotować do suszenia, zamarynować, zamrozić albo ugotować zupę grzybową. Trzeba też odpowiednio się nimi zająć. O czym warto pamiętać?
- Grzybów przed suszeniem nie należy myć.
- Najlepiej oczyszcza się je… nową szczoteczką do zębów. Rewelacyjnie usuwa piasek, ziemię i resztki ściółki.
- Brzydkie miejsca na grzybie należy usunąć nożykiem.
- Jeśli jest ładna pogoda i jest ciepło, można grzyby nawlec na sznurek i suszyć na słońcu.
- Do suszenia idealnie nadaje się suszarka do owoców i grzybów. Można ją kupić już od 100 zł.
→ Przeczytaj również: W lesie podłączamy się pod rytm natury [rozmowa z dr n. med. Katarzyną Simonienko, psychiatrą i certyfikowanym przewodnikiem kąpieli leśnych]
Suszenie grzybów w piekarniku krok po roku
Kiedy już mamy oczyszczone grzyby, przed suszeniem należy je odpowiednio pokroić, najlepiej w plastry.
Z 10 kilogramów grzybów uzyskasz kilogram suszu grzybowego
Jak wysuszyć grzyby w piekarniku?
- Oczyszczone i pokrojone grzyby ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub siatce do suszenia w piekarniku (nie mogą się stykać).
- Jeśli grzybów jest więcej, dobrze zaplanuj proces suszenia (miejsce w piekarniku jest ograniczone).
- Grzyby susz powoli, najlepiej w temperaturze 40–50°C i przy uchylonych drzwiczkach.
- Co jakiś czas przemieszaj i poodwracaj grzyby.
- Dobre efekty daje suszenie grzybów w piekarniku z termoobiegiem (powietrze jest w ciągłym ruchu, a takie równomierne rozprowadzanie ciepła sprzyja suszeniu).
U mnie grzyby suszą się na domowej roboty piętrowych sitach ustawionych na kuchni kaflowej
– zdradza Zofia Leszczyńska-Niziołek, doświadczona grzybiarka, autorka książki „Polowanie na grzyby: od borowika do grzybowej”.
Mam w planie zbudowanie w ogrodzie specjalnej suszarni pełnej siatkowych półek
– dodaje.
Jak długo suszyć grzyby w piekarniku?
Proces suszenia grzybów nie lubi pośpiechu. Trwa, w zależności od ilości grzybów, ok. 2-3 dni. Trzeba też stale kontrolować efekt, bo łatwo tu o przesuszenie.
Grzyby trzeba suszyć do momentu, aż będą szeleścić jak papier
Nie próbuj przyspieszać procesu suszenia. Jeśli zwiększysz temperaturę, grzyby wysuszą się z zewnątrz, a wewnątrz pozostaną mokre i nie nadadzą się do przechowywania (spleśnieją i cała praca na marne).
→ Zobacz, jak zrobić sos grzybowy
Jak przechowywać suszone grzyby?
Grzyby można przechowywać w zamkniętym słoiku lub papierowej torbie. Zachowują aromat przez długi czas, choć warto je zużyć w ciągu roku (do kolejnego grzybobrania 😊)
Tradycyjnie grzyby przechowywało się w lnianym worku, to jednak najczęściej kończyło się robakami
– mówi Zofia Leszczyńska-Niziołek. I dodaje:
Moje grzyby siedzą w słoikach i dużych plastikowych pudłach w towarzystwie kilku listków laurowych. Muszą być tylko dobrze ususzone.
Grzyby ususzone na bardzo krucho można zemleć na proszek przyprawowy.
→ Przeczytaj również: Co zrobić z maślaków? oraz Jak wygląda kania?