Teraz czytasz...
Zupa grzybowa. Jak ją przygotować?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Zupa grzybowa. Jak ją przygotować?

Agnieszka Gotówka

Zupa grzybowa to fenomenalna potrawa, która dobrze smakuje przez cały rok. Przypominamy sobie o niej jednak najczęściej jesienią i zimą, bo dobrze rozgrzewa i daje możliwość wykorzystania darów zebranych w lesie. O tym, jak się robi zupę grzybową w jej rodzinnym domu opowiada Zofia Leszczyńska-Niziołek, autorka książki „Polowanie na grzyby: od borowika do grzybowej”.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

W teorii zupę grzybową można przygotować z grzybów świeżych, jak i suszonych. Ta pierwsza opcja jest jednak ograniczona czasowo. Grzyby są szalenie delikatne i po zbiorze trzeba je odpowiednio szybko przetworzyć. I choć można je marynować lub mrozić, najczęściej decydujemy się je ususzyć.

→  Przeczytaj również: Potrawy wigilijne: co przygotować na świąteczny stół?

I słusznie, bo w takiej postaci pasują do wielu dań: zup, sosów, potraw mięsnych. Susz jest ponadto lekki i łatwy w przechowywaniu.

Tradycyjnie grzyby przechowywało się w lnianym worku, to jednak najczęściej kończyło się robakami

– podpowiada Zofia Leszczyńska-Niziołek, pasjonatka grzybobrania i znawczyni grzybów.

Moje grzyby siedzą w słoikach i dużych plastikowych pudłach w towarzystwie kilku listków laurowych. Muszą być tylko dobrze ususzone

– dodaje.

Grzybów w polskich lasach nie brakuje. Są wśród nich te bardzo znane, jak choćby borowik szlachetny, i mniej popularne (wiecie jak wygląda mleczaj rydz?). Rewelacyjnie smakują i są bardzo zdrowe. Jak zatem prawidłowo je zbierać? I dlaczego warto? Zapytałam o to Zofię Leszczyńską-Niziołek, autorkę książki „Polowanie na grzyby: od borowika do grzybowej”.

Zupa grzybowa: przepis

widok z góry na suszone grzyby w słoiku

Zupa grzybowa na kwasie z kapusty

Przepis na zupę grzybową pochodzi z książki „Polowanie na grzyby: od borowika do grzybowej”. W rodzinie autorki, Zofii Leszczyńskiej-Niziołek, jest od pokoleń.
Zupa grzybowa jest oparta na suszu, więc można ją przygotować przez cały rok. Jesienią i zimą jednak smakuje najlepiej. Rozgrzewa i syci, a do tego fenomenalnie smakuje.

Składniki
  

  • wywar warzywny lub mięsno-warzywny
  • grzyby suszone ok. ¼ objętości garnka
  • masło do przesmażania grzybów
  • sok z kapusty do smaku i w zależności od wielkości garnka
  • dowolny makaron np. łazanki
  • świeża natka pietruszki
  • kwaśna śmietana 18 proc.
  • sól i pieprz

Przygotowanie
 

  • Przygotuj wywar. Dla bezmięsnych na warzywach z ziołami i odrobiną masła – por, seler, marchew, pietruszki korzeniowa i naciowa, nać selera, ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz w ziarnach, sól. Mięsożercy musza zacząć od gotowania wywaru mięsnego, do którego dodadzą warzywa i zioła.
  • Wywar będzie gotowy, gdy wszystko dobrze zmięknie. Wtedy odcedzamy kawałki mięsa i warzyw, pozostawiając sam płyn. Ewentualnie możecie zostawić gotowana marchewkę (jeśli się nie rozpada) i kawałki mięsa do jedzenia.
  • Pora teraz na najważniejszy składnik: susz grzybowy. Podstawa mojej mieszanki są podgrzyby brunatne, ale znajda się w niej także koźlarze, maślaki i borowiki. Używam mniej więcej tyle suszu, ile wynosi ¼ objętości garnka.
  • Suszone grzyby najpierw moczymy kilka godzin w wodzie, w której na koniec je zagotowujemy. Odcedzone, przez 15 minut podsmażamy na maśle i wrzucamy do zupy.
  • Wodę po moczeniu grzybów ostrożnie dolewamy do zupy przez sito, sprawdzając, czy nie wlewamy piasku lub innych brudów z dna.
  • Całość gotujemy ok. 2 h, potem dodajemy sok z kapusty kiszonej do smaku, a na końcu sól i pieprz – tyle, żeby nie zabić smaku grzybów, ale żeby zupa była kwaskowa.
  • Na koniec zabielamy kwaśną śmietaną 18%. Uwaga, żeby śmietana się nie zwarzyła, najpierw w oddzielnym naczyniu dolewamy trochę zupy do śmietany, a dopiero po wymieszaniu wszystko dodajemy do zupy.
  • Podajemy z łazankami, domowym makaronem albo krajanką jajeczną i ze świeżą natką pietruszki.
Słowa kluczowe grzybowa, grzyby
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Tak przygotowana grzybowa jest bardzo smaczna i pożywna. Możesz przygotować ją w wersji wegetariańskiej, wegańskiej (bez śmietany) lub z dodatkiem mięsa.

Grzybowa to nie rosół, wiec niekoniecznie musi być szponder wołowy, równie dobrze sprawdza się kości wieprzowe z dodatkiem drobiu

– radzi Zofia Leszczyńska-Niziołek.

W naszym serwisie znajdziesz też inny przepis na zupę grzybową. Do wyboru są:

Polecamy też risotto z grzybami leśnymi.

Co do zupy grzybowej?

Tradycyjna grzybowa wigilijna bywa podawana z lanymi kluskami lub makaronem. Dodatkiem do niej bywają też ziemniaki.

Smak grzybowej dobrze uzupełnia śmietana, a także natka pietruszki lub koperek.

→ Zobacz przepis na zupę dyniową z grzybami

Jak długo gotować grzyby?

Grzyby potrzebują nieco czasu, by stać się miękkie (w podanym wyżej przepisie potrzeba ok. 2 h). Wcześniej susz warto namoczyć i podsmażyć.

Jeśli używam grzybów surowych, zawsze przed dodaniem do potrawy wstępnie podsmażam je na maśle. To uwydatnia ich smak. Podobnie z większymi ilościami grzybów suszonych

– tłumaczy Zofia Leszczyńska-Niziołek. I dodaje:

Najpierw je obgotowuję, później chwilkę podsmażam na maśle i dodaję do głównego dania, które następnie duszę lub gotuję.

→ Przeczytaj również: Dlaczego warto jeść zupy?

Czy solić grzyby podczas gotowania?

Przygotowując zupę, grzyby możesz posolić w dowolnym momencie ich gotowania. Sok, który się z nich wydobędzie, i tak znajdzie się w wywarze. Jeśli jednak przygotowujesz grzybowy farsz, grzyby dopraw dopiero na sam koniec.

okładka książki "Polowanie na grzyby"Więcej ciekawych faktów na temat grzybów, a także przepisów i podpowiedzi, jak odróżnić od siebie poszczególne gatunki, znajdziecie w książce „Polowanie na grzyby: od borowika do grzybowej”.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.