Suszona włoszczyzna to dobry dodatek do zup, sosów i wywarów. I choć jest do kupienia w sklepach, my polecamy zrobić ją samemu. Otrzymamy wówczas tańszą, lepszą w smaku i zdrowszą przyprawę do wielu dań. Podpowiadamy, jak suszyć warzywa i jak zrobić vegetę do rosołu.
Suszona włoszczyzna. Dlaczego warto?
W sklepie do kupienia są kostki rosołowe, buliony i mieszanki suszonych warzyw. Ich jakość jednak może budzić wątpliwości. Na cenzurowanym są zwłaszcza dwie pierwsze propozycje, bo zawierają nierzadko glutaminian sodu oraz spore ilości soli i nie są wskazane w codziennej diecie.
Nasze babcie miły swoje sposoby na przechowywanie warzyw korzeniowych. Najczęściej układały je w drewnianych skrzynkach i zabezpieczały przed wyschnięciem, przysypując wilgotnym piaskiem. Włoszczyznę trzymano w piwnicach lub chłodnych spiżarniach, skąd brano ją według potrzeb.
Z czasem zaczęto je też przerabiać, konserwując w soli. By były od razu gotowe do użycia, warzywa przepuszczano przez ręczną maszynkę do mielenia (tarcia).
Przeczytaj, dlaczego warto jeść zupy
Domowa wegeta do słoików – przepis
- 1 kg marchwi
- 0,5 pietruszki (korzeń)
- 1 duży por
- nać selera korzeniowego wraz z liśćmi (albo 3 łodygi selera naciowego)
- 0,5 kg selera korzeniowego
- 3-4 ząbki czosnku
- sól kamienna w ilości 150 g na każdy kilogram zmielonych warzyw
Opcjonalnie możesz też dodać cebulę lub pomidory obrane ze skórki.
Wszystkie warzywa obierz i dokładnie umyj. Przepuść przez maszynkę do mielenia lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dokładnie wymieszaj. Odmierzaj po kilogramie mieszanki, do której dodawaj 15 dag soli. Ponownie wymieszaj, następnie przykryj ściereczką i poczekaj aż puści sok. Umieść ją w umytych i wyparzonych słoikach, mocno uciskając, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zakręć i odstaw do spiżarni.
Taka domowa vegeta nie wymaga pasteryzacji, bo sól jest świetnym konserwantem. Po otwarciu słoika przechowuje się ją w lodówce. Jest idealna do zup, mięs i wywarów.
Domowa jarzynka z suszonych warzyw. Jak ją przygotować?
Alternatywą dla warzyw w soli jest włoszczyzna suszona. Podpowiedzi, jak ją przygotować jest co najmniej kilka, jednak w większości pojawiają się te same składniki. Są to:
- marchew,
- seler,
- por,
- pietruszka,
- kapusta włoska,
- cebula.
Suszona włoszczyzna: przepis
Kazimiera Pyszkowska, autorka książki z lat 80. „Z działki na stół i do spiżarni” podpowiada:
Marchew, pietruszkę i seler oczyść i umyj, następnie pokrój ostrym nożem w cienkie, podłużne plasterki. Każde warzywo osobno zanurz na 2 minuty we wrzącej wodzie (najlepiej na cedzaku), a po upływie tego czasu przelej zimną wodą i po dokładnym osączeniu rozłóż cienką warstwą na sicie. Susz najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie dosusz w piekarniku.
Z kolei por oczyść z zewnętrznych liści, bardzo dokładnie wymyj i po osączeniu z wody pokrój razem z częściami zielonymi w cienkie pierścienie. Rozsyp cienką warstwą na sicie i wysusz.
Liście kapusty włoskiej, po oddzieleniu grubych nerwów liściowych, które schną znacznie dłużej niż same liście, pokrój w kostkę i rozsyp na sicie. Wysusz.
Tak przygotowane suszone warzywa do bulionu wymieszaj i zamknij w szczelnym słoiku, by nie straciły swojego aromatu.
Przeczytaj, jak oszczędzać na jedzeniu i dobrze się odżywiać
Jakie warzywa można suszyć?
Suszenie to znany od wieków sposób konserwowania żywności. Najczęściej w ten sposób zachowujemy właściwości i intensywny zapach ziół, np. lubczyku, majeranku, mięty, melisy czy rumianku. Po ususzeniu można przygotować z nich napar lub dodawać do wielu różnych potraw.
Rzadziej obecnie suszy się warzywa. Wynika to z tego, że mamy do nich swobodny dostęp przez cały rok, ale też częściej je mrozimy. Jeśli jednak masz nadmiar surowca, wykorzystaj nasze wskazówki i uzyskaj zdrowy dodatek do zup i dań mięsnych. Co zatem warto wiedzieć?
- Suszenie chroni warzywa przed psuciem. To dobry sposób konserwowania żywności.
- Najlepiej jest suszyć warzywa w promieniach słońca, dosuszając następnie w słabo nagrzanym piekarniku. Obecnie można też wykorzystać do tego specjalne suszarki do warzyw, owoców i grzybów.
- A jakie warzywa można suszyć? W praktyce niemal każde, jednak najlepiej się do tego nadają warzywa korzeniowe, takie jak marchew, buraki i pietruszka, ale też warzywa liściowe (natka pietruszki, koperek, liście selera). Można też suszyć zielony groszek i fasolę szparagową. A zwolennikom diety śródziemnomorskiej (skądinąd bardzo zdrowej) polecamy suszone pomidory.
Suszone warzywa do zupy nadadzą jej intensywnego aromatu.